Το Τόκιο, όπως δεν το έχουμε ξαναδεί

Το έργο - μινιατούρα, εκτός από πανοραμική θέα, προσφέρει και πολύ σημαντικές γεωμορφολογικές πληροφορίες για την πόλη.
Urban Lab
Urban Lab
AFP

Σε έκδοση μινιατούρας κλίμακας 1: 1.000 μετατράπηκε μια από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες του κόσμου, στην οποία φαίνονται τα πάντα, από τη στάθμη της θάλασσας έως την πυκνότητα του πληθυσμού. Είναι το Τόκιο, αλλά διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει.

Το έργο του Urban Lab στο κτίριο Mori του Τόκιο, φτιάχτηκε με αντιστοίχηση ενός τρισδιάστατου μοντέλου με την χαρτογραφική προβολή της πόλης και στοχεύει στην παροχή πληροφοριών σχετικά με την ιαπωνική πρωτεύουσα με διαφορετικούς και οπτικά ελκυστικούς τρόπους.

«Συνήθως δεν μπορούμε να συλλάβουμε ολόκληρη την εικόνα της πόλης από πανοραμική θέα, αλλά κοιτάζοντάς την με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δούμε πόσο ελκυστικό είναι το Τόκιο», λέει στο AFP ο Σίντζι Τακέντα, ανώτερος διευθυντής στο κτίριο Mori.

Το έργο ξεκίνησε το 2019 και καλύπτει 13 από τις 23 περιοχές του Τόκιο. Σκοπός της δημιουργίας του είναι να βοηθήσει τους ερευνητές και τους ιδιωτικούς εργολάβους να σκεφτούν την πόλη, σαν πιθανό πεδίο έρευνας και ανάπτυξης έργων.

Urban Lab
Urban Lab
AFP

Οι επισκέπτες του έργου μπορούν να εντοπίσουν ορόσημα της πόλης, όπως τον κόκκινο και τον άσπρο Πύργο του Τόκιο και τα ατελείωτα συγκροτήματα διαμερισμάτων με ακριβή τρισδιάστατη λεπτομέρεια, που καλύπτουν μια έκταση 230 τετραγωνικών χιλιομέτρων (90 τετραγωνικά μίλια).

Η χαρτογραφημένη προβολή πάνω από το μοντέλο προσφέρει πολλές ακόμα πληροφορίες - συμπεριλαμβανομένου του τρόπου που οι σιδηρόδρομοι τέμνονται με το φυσικό τοπίο και τις περιοχές που είναι συγκεντρωμένες επιχειρήσεις και πληθυσμοί.

Οι προβολές οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων αντικατοπτρίζουν τις υποανάπτυκτες -συγκριτικά με άλλα τμήματα της πόλης- περιοχές, ενώ άλλες οπτικές πληροφορίες απεικονίζουν τα διάφορα τρωτά σημεία του Τόκιο.

Για παράδειγμα, η χαρτογράφηση πάνω από το μοντέλο με υψόμετρα και επίπεδα της θάλασσας δείχνει ποιες περιοχές είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες από ποτάμια, κανάλια και τη θάλασσα.

Δεδομένης της υψηλής έκθεσης της Ιαπωνίας σε φυσικές καταστροφές, που κυμαίνονται από σεισμούς έως τυφώνες, η κατανόηση αυτών των τρωτών σημείων είναι βασική, δήλωσε ο Τακέντα. Σε αυτό το σημείο ανέφερε και το παράδειγμα ενός μαζικού τυφώνα του 2019, που προκάλεσε σημαντικές πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Τάμα του Τόκιο.

«Μετά από αυτό καταλάβαμε την σπουδαιότητα του να μάθουμε τον τρόπο που έχει αναπτυχθεί η πόλη από άποψη εδάφους και ποιες περιοχές είναι πιο ευάλωτες σε έντονη βροχή», είπε.

Urban Lab
Urban Lab
AFP

Το Τόκιο θεωρείται ότι επεκτείνεται και αναπτύσσεται γρήγορα, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, εν μέρει επειδή οι νέες απαιτήσεις για την προστασία από σεισμούς ενημερώνονται τακτικά και τα κτήρια αναθεωρούνται ώστε να πληρούν νέους κανόνες.

Το έργο θα συνεχίσει να ανανεώνεται μαζί με την πόλη, για να αντικατοπτρίζει την καταστροφή παλαιών κτιρίων και την δημιουργία νέων.

«Το Τόκιο συνεχίζει να μεγαλώνει», λέει ο Τακέντα. «Δεν είναι μια πόλη που οι επισκέπτες μπορούν να δουν την ιστορία του σαν να διαβάζουν ένα παλιό βιβλίο.»

«Συνεχίζει να αλλάζει καθημερινά, και αυτό είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό της πόλης, που την κάνει ελκυστική.»

Δημοφιλή