ΔΙΕΘΝΕΣ
13/10/2021 12:16 EEST

Το "τρομερό λάθος" σε νεκροταφείο του Βερολίνου με τους τάφους ενός Εβραίου και ενός νεο-ναζί

Η εκκλησία υπεύθυνη για το κοιμητήριο προσπαθεί να το διορθώσει αλλά έχει ήδη γίνει προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

RechercheNetzwerk.Berlin
RechercheNetzwerk.Berlin

Στην παραδοχή ενός ”τρομερού λάθους”, προχώρησαν οι υπεύθυνοι της εκκλησίας ενός νεκροταφείου έξω από το Βερολίνο αφού, όπως αποκάλυψαν, η στάχτη ενός πολύ γνωστού αρνητή του Ολοκαυτώματος, ενταφιάστηκε στο ίδιο σημείο που έχει ταφεί ένας γνωστός Εβραίος μουσικολόγος.

Ο Χένρι Χάφενμαϊερ, ένας 48χρονος νεοναζί, κηδεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στο νεκροταφείο Στανσντορφ στο Βρανδεμβούργο σε μια τελετή στην οποία παραβρέθηκαν διαβόητοι νεο-ναζί και ακροδεξιοί εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένου του Χορστ Μάλλερ, ιδρυτή του Μπάαντερ Μάινχοφ που κατέληξε να ασπαστεί  την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία. 

Πριν από τον θάνατό του, που σχετίζεται με χρόνια νόσο, ο Χάφενμαϊερ είχε αναδειχθεί σε ”μάρτυρα” στους ακροδεξιούς, εξτρεμιστικούς κύκλους αφού καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκιση για μια σειρά αντισημιτικών επιστολών προς δημόσια ιδρύματα που χαρακτήριζαν το Ολοκαύτωμα ως ”ψέμα”.

Φωτογραφίες από την κηδεία δείχνουν, όπως γράφει ο Guardian, ότι στάχτη από την αποτεφρωμένη σορό του Χάφενμαϊερ τοποθετήθηκε μπροστά από την ταφόπλακα του Εβραίου Μάξ Φρίντελντερ, Πρώσου τραγουδιστή και μουσικολόγου που πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο στο Βερολίνο το 1934.

Κατά τη διάρκεια της ταφής, η ταφόπλακα του Φρίντελντερ καλύφθηκε με ένα μαύρο ύφασμα και από μια πινακίδα που έφερε το όνομα του Χάφενμάιερ και ένα εδάφιο από το Κατά Ιωάννη( 8:32): ”Και θα μάθετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει”. 

Η Ευαγγελική Εκκλησία, η οποία διαχειρίζεται το κοιμητήριο έκτασης 200 στρεμμάτων, ανέφερε ότι το ταφικό οικόπεδο έχει ανακτηθεί για νέες ταφές και τα αποτεφρωμένα λείψανα του Φρίντελντερ αφαιρέθηκαν, όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις μη ανανέωσης της μίσθωσης μετά από διάστημα 10 έως 20 ετών.

Ωστόσο, η ταφόπλακα του Φρίντελντερ δεν είχε απομακρυνθεί καθώς ανακηρύχθηκε ως διατηρητέο μνημείο.

Η διοίκηση του νεκροταφείου είπε ότι απέρριψε ένα αρχικό αίτημα του δικηγόρου των νεοναζί για την τέλεση της κηδείας και την ταφή  σε κεντρικότερο σημείο, από φόβο ότι το κοιμητήριο θα μπορούσε να μετατραπεί χώρο συγκέντρωσης δεξιών εξτρεμιστών.

Ωστόσο, το δεύτερο αίτημα, να ταφεί ο Χάφενμαϊερ στον σημείο που είχε ταφεί Φρίντελντερ έγινε δεκτό με βάση την αρχή ότι κάθε άνθρωπος έχει ”δικαίωμα για έναν τελευταίο τόπο ανάπαυσης” αλλά και επειδή το μητρώο του νεκροταφείου ανέφερε τον εκλιπόντα μουσικολόγο ως Προτεστάντη.

Παρ ’όλα αυτά, η εκκλησία παραδέχτηκε ότι είχε κρίνει εσφαλμένα την κατάσταση και προσπαθούσε να βρει το κατάλληλο σημείο για να μεταφέρει το δοχείο με τις στάχτες του νεοναζί Χάφενμαϊερ. 

″Ενταφιασμός ενός αρνητή του Ολοκαυτώματος στον τάφο του Μαξ Φρίντελντερ είναι ένα τρομερό λάθος και μια τρομακτική εξέλιξη δεδομένης της ιστορίας μας”, δήλωσε ο Κρίστιαν Στέμπλεϊν επίσκοπος στην Ευαγγελική Εκκλησία σε Βερολίνο-Βρανδεμβούργο και Σιλεσία Άνω Λουζάτεια. ”Πρέπει να εξετάσουμε άμεσα αν μπορούμε να αναστρέψουμε τη διαδικασία”.

Ο υπεύθυνος για θέματα αντισημιτισμού του Βερολίνου, Σάμιουελ Σάλτσμπορν, προσέφυγε νομικά. ”Είναι προφανές ότι οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές επέλεξαν σκόπιμα έναν εβραϊκό τάφο προκειμένου να διαταράξουν την αιώνια ειρήνη μέσω της επέμβασης ενός αρνητή του Ολοκαυτώματος”.

Πηγή: The Guardian