ΔΙΕΘΝΕΣ
28/10/2020 08:21 EET

«Το βάπτισμα του πυρός» της Έιμι Κόνι Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Από την πρώτη ημέρα στα νέα της καθήκοντα, έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις.

ASSOCIATED PRESS

Ο θάνατος της δικαστού του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, έδωσε στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τη σπάνια ευκαιρία να διορίσει τρίτο δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου σε μια θητεια. Έστω και με οριακή πλειοψηφία η Γερουσία οκτώ μέρες πριν τις εκλογές ενέκρινε τον διορισμό της Έιμι Κόνι Μπάρετ, νίκη καίριας σημασίας για τον Ντόναλντ Τραμπ οκτώ ημέρες πριν από τις εκλογές.

 Πλέον, από την πρώτη ημέρα στα νέα της καθήκοντα, φαίνεται πως έχει μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσει, με κυριότερη το νομοσχέδιο για το σύστημα Υγείας που ψηφίστηκε επί Ομπάμα, γνωστό και ως Obamacare. 

H Μπάρετ, 48 ετών, ο οποίος θα ορκιστεί επίσημα από τον Επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς την Τρίτη και προσχωρεί στο δικαστήριο με δύο εκλογικά ζητήματα που την περιμένουν ήδη από δύο βασικές πολιτείες , τις Βόρεια Καρολίνα και Πενσυλβάνια.

Η έγκριση του διορισμού της Μπάρετ, που πρακτικά είναι ισόβιος, σηματοδοτεί τη μεταβολή της ισορροπίας ισχύος στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου πλέον οι συντηρητικοί έχουν καθαρή υπεροχή (6-3). Κανένα δικαστήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν έχει στελεχωθεί ποτέ τόσο κοντά σε προεδρικές εκλογές.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ οποιαδήποτε άλλη κατάσταση όπως αυτή», δήλωσε ο Ρικ Χέιζεν, ειδικός στο εκλογικό δίκαιο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Irvine School of Law. «Είναι πραγματικά ένα πιθανό βάπτισμα στην φωτιά»

Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, το δικαστήριο στις 10 Νοεμβρίου καλείται για μια υπόθεση στην οποία Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, ζητούν από το δικαστήριο να καταργήσει τον Νόμο για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας που ψηφίστηκε το 2010, κοινώς γνωστός ως Obamacare.

Για αυτό και η τοποθέτησή της στο Ανώτατο Δικαστήριο ταράζει τους Δημοκρατικούς.  Σε τελετή του Λευκού Οίκου το βράδυ της Δευτέρας, στην οποία η επίσης συντηρητική δικαστήςτου Ανώτατου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας της έδωσε έναν από τους δύο όρκους του αξιώματος και η Μπάρετ δεσμεύθηκε να ανεξαρτητοποιηθεί από την πολιτική.

«Αυτός ο διαχωρισμός των καθηκόντων από τις πολιτικές προτιμήσεις είναι αυτό που κάνει το δικαστικό σώμα να ξεχωρίζει», δήλωσε η Μπάρετ.

Οι πολιτικές πιέσεις την έβαλαν σε δύσκολη θέση και για αυτό τα πρώτα της βήματα στο Σώμα ίσως είναι προσεκτικά, δήλωσε η Τζέσικα Λεβίνσον, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή της Loyola στο Λος Άντζελες.

«Θα μπορούσε να είναι στο δικαστήριο για τέσσερις δεκαετίες. Δεν νομίζω ότι θέλει η πρώτη μεγάλη απόφαση της να θέτει ένα βασικό ερώτημα σχετικά με την ανεξαρτησία της», πρόσθεσε η κ. Λέβινσον. 

Οι εκλογές και η πλειοψηφία των Συντηρητικών Δικαστών

Ο Τραμπ εξαρχής έδειξε το ενδιαφέρον του ότι ήθελε να τοποθετηθεί η Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πριν από την Ημέρα των Εκλογών, ώστε να μπορεί να ψηφίσει αποφασιστικά για οποιοδήποτε ζήτημα εμφανίσει η επόμενη ημέρα των εκλογικών αποτελεσμάτων. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο κρίθηκε απαραίτητο να καθορίσει εκλογικό αποτέέσμα μόνο μία φορά σε προεδρικές εκλογές. Ήταν εκείνες του 200, που τελικά απονεμήθηκε το χρίσμα στον Ρεπουμπλικανικό Τζορτζ Μπους έναντι του Δημοκρατικού Αλ Γκορ.

Οι δικαστές έχουν ήδη αντιμετωπίσει πολλά αιτήματα έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τις εκλογές φέτος, με ορισμένα να σχετίζονται με αλλαγές στους κανόνες που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Τη Δευτέρα το βράδυ, οι συντηρητικοί δικαστές με πλειοψηφία 5-3 αρνήθηκαν να παρατείνουν τις προθεσμίες ψηφοφορίας που ζητούσαν οι Δημοκρατικοί στο Ουισκόνσιν.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ένδειξη του πώς ο διορισμός της Μπάρετ θα μπορούσε να επηρεάσει τέτοιες υποθέσεις, το δικαστήριο χωρίστηκε με ψήφους 4-4 σε μια υπόθεση από την Πενσυλβάνια, δίνοντας μια απώλεια στους Ρεπουμπλικάνους ελπίζοντας να περιορίσουν τον υπολογισμό των ψηφοφοριών που ελήφθησαν μετά την Ημέρα των Εκλογών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν την Παρασκευή από το δικαστήριο να εμποδίσει την καταμέτρηση των ψηφοφοριών στην Πενσυλβανία, γνωρίζοντας ότι η Μπάρετ θα μπορούσε να τους στηρίξει με την ψήφο της. 

 

H πρόκληση του Obamacare

O νόμος που θεσπίστηκε επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα βοήθησε περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανούς να αποκτήσουν ιατρική ασφάλιση. Απαγορεύει επίσης στους ασφαλιστές να αρνηθούν να καλύψουν άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοι χαρακτήρισαν (και χαρακτηρίζουν) το νόμο ως αδικαιολόγητη παρέμβαση της κυβέρνησης στις αγορές ασφάλισης υγείας. Από τότε, δύο φορές προσπάθησαν να ακυρώσουν το νόμο μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά δεν τα κατάφεραν, ενώ τώρα έρχεται και η τρίτη. Μόνο που τώρα, με την πλειοψηφία των δικαστών να είναι Συντηρητικοί, μπορεί να βγει υπέρ τους. 

Αν και η Μπάρετ έχει ταχθεί πολλές φορές ενάντια της συγκεκριμένης νομοθεσίας, ειδικοί τονίζουν ότι είναι αδύνατο να την καταψηφίσει. 

Το δικαστήριο εκδικάζει μια άλλη σημαντική υπόθεση στις 4 Νοεμβρίου σχετικά με τις εξαιρέσεις θρησκευτικών δικαιωμάτων σε ορισμένους ομοσπονδιακούς νόμους. Η συγκεκριμένη συζήτηση προέκυψε από την απόφαση της Φιλαδέλφειας να απαγορεύσει σε έναν τοπικό Ρωμαιοκαθολικό οργανισμό να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανάδοχης παιδιού, επειδή η οργάνωση απαγορεύει στα ζευγάρια του ίδιου φύλου να γίνουν ανάδοχοι γονείς. 

Ορισμένες υποθέσεις που χειρίστηκε το Ανώτατο Δικαστήριο κι έληξαν με ισοπαλία 4-4 μετά τον θάνατο της «RBG», θα πέσουν στο τραπέζι από τις εκλογές και μετά, καθώς η νέα δικαστής δηλώνει πια παρούσα. 

 

Πηγή: Reuters