ΔΙΕΘΝΕΣ
06/03/2018 09:03 EET

Το βυθισμένο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS «Lexington» βρέθηκε μετά από 76 χρόνια

Paul Allen

To ναυάγιο ενός ιστορικού αεροπλανοφόρου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο βυθίστηκε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, βρέθηκε στα ανοιχτά της Αυστραλίας.

Tο USS «Lexington»- ένα από τα πρώτα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που ναυπηγήθηκαν- ανακαλύφθηκε σε βάθος περίπου τριών χλμ, στη Θάλασσα των Κοραλλίων, όπου έλαβε χώρα η ναυμαχία μεταξύ του αμερικανικού ναυτικού και του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στόλου κατά την οποία το αεροπλανοφόρο βυθίστηκε τον Μάιο του 1942, σχεδόν 800 χλμ από την ανατολική ακτή της Αυστραλίας. Κατά την απώλεια του USS Lexington πάνω από 200 μέλη του πληρώματός του έχασαν τη ζωή τους.

 

Paul Allen

 

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό επιβεβαίωσε ότι το πλοίο ανακαλύφθηκε από ομάδα με επικεφαλής τον Πολ Άλεν, συνιδρυτή της Microsoft. Σύμφωνα με τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το βυθισμένο αεροπλανοφόρο, παρά τις δεκαετίες στον βυθό και τις ζημιές που υπέστη από τις ιαπωνικές επιθέσεις, είναι αρκετά καλοδιατηρημένο.

Βίντεο από τις έρευνες στο ναυάγιο ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Πολ Άλεν.

«Αν και το “Lexington” χάθηκε στη Ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων, οι ηρωικές προσπάθειες των ανδρών του αχρήστευσαν τα ιαπωνικά αεροπλανοφόρα “Σοκάκου” και “Ζουϊκάκου”, ώστε να μην μπορέσουν να συμμετέχουν στη Ναυμαχία του Μιντγουέι, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νίκη των Συμμάχων» αναφέρεται σε tweet της US Pacific Command.

 

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της US Pacific Command, ναύαρχος Χάρις, έδωσε και αυτός τα συγχαρητήριά του, ως γιος ενός εκ των επιζώντων του αεροπλανοφόρου. «Η δύναμη του ναυτικού μας έρχεται από αυτούς που ήταν πριν από εμάς. Αυτή είναι η κληρονομιά μας. Η δύναμη του ναυτικού μας έρχεται από αυτούς που υπηρετούν τώρα. Αυτοί είμαστε. Κανείς δεν θα έπρεπε να αμφιβάλλει πως οι πολεμιστές του σήμερα είναι έτοιμοι να πολεμήσουν και να νικήσουν απόψε» τόνισε.

 

Paul Allen

 

Η Ναυμαχία (για την ακρίβεια, ο ακριβέστερος όρος είναι «αεροναυμαχία», καθώς οι δύο στόλοι πολέμησαν μέσω κυμάτων αεροσκαφών που απονηώνονταν από τα αεροπλανοφόρα και έπλητταν τα αντίπαλα σκάφη σε μεγάλες αποστάσεις, και δεν αναμετρήθηκαν σε μια «συμβατική» μάχη χρησιμοποιώντας τα βαριά τους πυροβόλα το ένα εναντίον του άλλου) της Θάλασσας των Κοραλλίων θεωρείται ένα από τα κομβικά σημεία του πολέμου στον Ειρηνικό. Παρά τις μεγάλες απώλειες, θεωρείται στρατηγική νίκη των Συμμάχων, καθώς ήταν η πρώτη φορά που τέθηκε υπό έλεγχο μια μεγάλη ιαπωνική επιθετική ενέργεια, ενώ οι ζημιές και οι απώλειες αεροπλάνων στα δύο μεγάλα ιαπωνικά αεροπλανοφόρα στόλου («Σοκάκου»- «Ζουϊκάκου») είχαν ως αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να συμμετέχουν στη Ναυμαχία του Μιντγουέι, όπου το αμερικανικό ναυτικό πέτυχε αποφασιστική νίκη.

 

Paul Allen

 

Το «Lexington»εγκαταλείφθηκε στις 8 Μαΐου, αφού επλήγη από τορπίλες και βόμβες από ιαπωνικά αεροσκάφη και βυθίστηκε μαζί με 35 από τα αεροπλάνα που μετέφερε. 216 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους, ωστόσο 2.770 διασώθηκαν. Μαζί με το ναυάγιο βρέθηκαν και 11 αεροπλάνα.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Κραφτ, εκπρόσωπο της εταιρείας Vulcan του Άλεν, που εντόπισε το ναυάγιο, το USS «Lexington»είχε προτεραιότητα στις έρευνες, ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάφη που χάθηκαν κατά τον πόλεμο. Σημειώνεται πως το πλοίο δεν θα ανελκυστεί, καθώς θεωρείται πολεμικός τάφος. Σύμφωνα με τον Κραφτ, για τον εντοπισμό του χρειάστηκαν σχεδιασμοί έξι μηνών.

 

Paul Allen

 

Πέρυσι η Vulcan είχε εντοπίσει και το ναυάγιο του USS «Indianapolis»,που είχε βυθιστεί τον Ιούλιο του 1945, ενώ έχει ανακαλύψει και άλλα σκάφη της ίδιας περιόδου, όπως το ιαπωνικό υπερθωρηκτό «Μουσάσι» (μαζί με το «αδελφό» πλοίο «Γιαμάτο» τα μεγαλύτερα θωρηκτά που κατασκευάστηκαν ποτέ) και το ιταλικό «Artigliere».