Τουλάχιστον 100 φάλαινες αιχμάλωτες σε ρωσικό κόλπο – Προορίζονται για κινεζικά θαλάσσια πάρκα

Τουλάχιστον 100 φάλαινες αιχμάλωτες σε ρωσικό κόλπο – Προορίζονται για κινεζικά θαλάσσια πάρκα

Περισσότερες από 100 φάλαινες βρέθηκαν παγιδευμένες σε μικρούς περιγραφμένους χώρους στο λιμάνι της μικρής πόλης Νακόντκα στη Ρωσία. Πιστεύεται ότι αποτελεί τη τελευταία τους στάση πριν αποσταλούν σε θαλάσσια πάρκα της Κίνας, σύμφωνα με το Forbes.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, 11 όρκες και 90 του είδους μπελούκα κρατούνται όμηροι, πιθανώς παράνομα. Τέσσερις εταιρείες φαίνεται πως παρανομούν για τον βωμό του χρήματος, καθώς σύμφωνα με διεθνές νόμο, απαγορεύεται η διακίνηση άγριων φαλαινών σε άλλες χώρες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες εξήγαγαν 13 όρκες στην Κίνα μεταξύ του 2013 και του 2016. Η συγκεκριμένη εικόνα ντροπή, ωστόσο, ίσως αποτελεί ρεκόρ παράνομης κράτησης τόσων πολλών φαλαινών στο ίδιο σημείο. Βρίσκονται στην Νακόντκα από τον Ιούλιο. Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν άδεια να «συλλαμβάνουν» 13 όρκες ανά έτος για επιστημονικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους. Οι τοπικές αρχές σπεύδουν να ελέγξουν αν έχουν τις κατάλληλες άδειες για να συμβεί η συγκεκριμένη μεταφορά και αν φυσικά θα χρησιμοποιούν για τους προαναφερθέντες σκοπούς.

Η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας ενέκρινε μια συμφωνία για την περιορισμένη εμπορική φαλαινοθηρία το 1982. Ωστόσο, η Ρωσία και η Ιαπωνία αντιτίθενται ουσιαστικά στο συγκεκριμένο μορατόριουμ. Πιστεύεται ότι πολλές από τις φάλαινες που κρατούνται στη ρωσική πόλη του λιμανιού είναι έμβρυα για να χωρούν τόσες πολλές σε τόσα μικρά περιγράφματα.

Οι όρκες πωλούνται πάνω από 6 εκατ. δολάρια, κάνοντας την αγοραπωλησία τους αληθινό κυνήγι θησαυρού.

Το παρακάτω βίντεο καταγράφει τη μεταφορά μιας φάλαινας σε ένα κινητό φράγμα:

Σημειώνεται ότι τα θαλάσσια πάρκα όπως το SeaWorld έχουν δει δραματική πτώση των κερδών τους, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, εδώ και χρόνια , εν μέρει λόγω του ντοκιμαντέρ “Blackfish” του 2013 που επικεντρώνεται στην κακομεταχείριση των φαλαινών. Ενώ τα θαλάσσια πάρκα έχουν γίνει λιγότερο δημοφιλή στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα έχει δει μια ταχεία αύξηση του ενδιαφέροντος και της συμμετοχής των θαλάσσιων πάρκων τους . Αυτό προκάλεσε την ταχεία ανάπτυξη κινεζικών θαλάσσιων πάρκων, παρακινώντας την παράνομη σύλληψη και πώληση φαλαινών, δελφινιών και των φωκιών.

Δημοφιλή