Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι νεκροί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ

Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι νεκροί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ
Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, σε μια από τις αιματηρότερες συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες των τελευταίων ετών.

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, προκειμένου να συμμετάσχουν στη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής», το κίνημα διαμαρτυρίας που διεκδικεί «το δικαίωμα στην επιστροφή» των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, 15 Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.400 τραυματίστηκαν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ότι έβαλαν με πραγματικές σφαίρες εναντίον των Παλαιστίνιων οι οποίοι εκτόξευαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στους στρατιώτες. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έπληξε τρεις θέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων 17.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για τη ”Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής” σε πένε σημεία κατά μήκος του τείχους με τη Γάζα. Ο ισραηλινός ειδησεογραφικό ιστότοπος Ynet μετέδωσε ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, ενώ οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός είναι υψηλότερος.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως οι στρατιώτες έκαναν χρήση «μέσων για την καταστολή των διαδηλώσεων και πυρών κατά των κυριότερων υποκινητών» των ταραχών και πως ορισμένοι από τους διαδηλωτές «έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και εκσφενδόνισαν πέτρες» στον συνοριακό φράχτη και εναντίον στρατιωτών. Φωτογραφίες από τη Γάζα δείχνουν επίσης μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη να εκτοξεύσουν δακρυγόνα στο πλήθος.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι μεταξύ των τραυματιών είναι άνθρωποι που πυροβολήθηκαν και άλλοι που παρουσίασαν δύσπνοια από την εισπνοή των δακρυγόνων. Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού νωρίς το πρωί, πριν ακόμη ξεκινήσει η κινητοποίηση. Οι άλλοι επτά έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, σε διάφορους τομείς.

Η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα, είχε καλέσει την περασμένη εβδομάδα τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν ειρηνικά, εν μέσω φημών ότι το Ισραήλ ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει βία για να απωθήσει τους διαδηλωτές. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, με ένα μήνυμά του στο Twitter τους προειδοποίησε μάλιστα να μην πλησιάσουν τον συνοριακό φράχτη. ”Όποιος πλησιάσει τον φράχτη διακινδυνεύει τη ζωή του” έγραψε στα αραβικά ο Λίμπερμαν.

Σύμφωνα με το Ynet ο στρατός είχε τοποθετήσει περισσότερους από 100 ελεύθερους σκοπευτές σε διάφορα σημεία κοντά στα σύνορα.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ευθύνεται για τις βίαιες ταραχές και για ό,τι συμβαίνει υπό την αιγίδα της» ανέφερε ο στρατός. Διπλωματικές πηγές του Ισραήλ αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορά του, να προστατέψει τους πολίτες του και να αποτρέψει την διείσδυση στα κυρίαρχα εδάφη του. Επίσης αναφέρουν ότι η ηγεσία της Χαμάς είχε από την αρχή προμελετημένο στόχο να οδηγήσει την πορεία σε βίαιες συγκρούσεις στα σύνορα του, όταν το Ισραήλ δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα τονίζουν ότι η Χαμάς εξακολουθεί να εκθέτει σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, χρησιμοποιώντας τους κατοίκους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ένας αγρότης και ένας καλλιτέχνης είναι μεταξύ των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τα πυρά. Οι διαδηλωτές, που εκτόξευαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών, κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και έκαψαν φωτογραφίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η αμφιλεγόμενη απόφαση του οποίου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι οι σημερινές μαζικές διαδηλώσεις είναι ένα ”μήνυμα στον Τραμπ”. ”Δεν υπάρχει καμία παραχώρηση για την Ιερουσαλήμ, καμία εναλλακτική για την Παλαιστίνη και καμία λύση πέρα από την επιστροφή” είπε στο πλήθος των συγκεντρωμένων.

«Η μεγάλη πορεία της επιστροφής» ξεκίνησε με την ευκαιρία της «Ημέρας της γης» στη μνήμη των έξι Αράβων Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στις 30 Μαρτίου 1976 στη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάσχεση εδαφών από το Ισραήλ.

Η Χαμάς

Μεταξύ των διοργανωτών της διαμαρτυρίας είναι η η Χαμάς, το ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα που κυριαρχεί στη Γάζα καθώς και εκπρόσωποι άλλων παλαιστινιακών παρατάξεων.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μίλησε σήμερα σε έναν από τους καταυλισμούς με αντίσκηνα λέγοντας πως οι κάτοικοι της Γάζας απαιτούν «την επιστροφή στην Παλαιστίνη, όλη την Παλαιστίνη. Καμία παραχώρηση και καμία αναγνώριση της σιωνιστικής οντότητας (του Ισραήλ) σε καμία σπιθαμή γης».

Με την ένταση να είναι αυξημένη και στις δύο πλευρές, ωστόσο, η Χαμάς κάλεσε τους διαδηλωτές να εμμείνουν στον «ειρηνικό χαρακτήρα» της πορείας.

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως η διαμαρτυρία «ενορχηστρώθηκε στη Γάζα από τη Χαμάς σε μια προμελετημένη προσπάθεια να προκαλέσει μια βίαιη αντιπαράθεση».

Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
MAHMUD HAMS via Getty Images
Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
MAHMUD HAMS via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Mohammed Salem / Reuters
Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
MAHMUD HAMS via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Mohammed Salem / Reuters
Anadolu Agency via Getty Images

Δημοφιλή