ΔΙΕΘΝΕΣ
14/06/2019 11:22 EEST | Updated 14/06/2019 11:32 EEST

Τουρκία: Απειλεί με «ανταποδοτικά μέτρα» αν της επιβληθούν κυρώσεις για τους S-400

Η τουρκική λίρα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων μετά την προειδοποίηση του Τσαβούσογλου.

Sergei Malgavko via Getty Images

Η Αγκυρα ανεβάζει κι άλλο τους τόνους στην κόντρα που μαίνεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επικείμενη αγορά των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να διαμηνύει πως η Τουρκία «θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα» αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε αρνητικές ενέργειες προς εμάς, θα λάβουμε επίσης ανταποδοτικά μέτρα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, όταν ερωτήθηκε σχετικά με πιθανές αμερικανικές κυρώσεις σε τηλεοπτική συνέντεξή του.

«Είμαστε αποφασισμένοι στο ζήτημα των S-400. Οποια κι αν θα είναι τα αποτελέσματα, δεν θα κάνουμε πίσω», τόνισε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας πως είναι αδύνατο να ακυρωθεί η παραγγελία.

Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση στις 5,9075 έναντι του δολαρίου μετά το σχόλιο αυτό, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει για κυρώσεις και για αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, αν παραδοθούν στην Άγκυρα οι πύραυλοι εδάφους αέρος S-400. Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως είναι αδύνατο να ακυρωθεί η παραγγελία για τους S-400.

 

Πηγή: ΑΠΕ