ΔΙΕΘΝΕΣ
06/07/2018 14:37 EEST

Τουρκία: Άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ

Anadolu Agency via Getty Images

Σχεδόν δύο χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, η κυβέρνηση οδεύει στο να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δήλωσε στο Anadolu την Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα καταλήξει» είπε σχετικά, προσθέτοντας πως την Παρασκευή θα εκδιδόταν ένα διάταγμα που θα περιελάμβανε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή «τρωτών σημείων» στον τομέα της αντιτρομοκρατίας όταν λάβει τέλος η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η γείτονας είχε ανακηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για πρώτη φορά στις 20 Ιουλίου 2016, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα που η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει στην οργάνωση του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν. Τον Απρίλιο η κυβέρνηση ανανέωσε τη συνέχιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για έβδομη φορά.

Όπως σημείωσε, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα λάβει τέλος από μόνη της στις 18 Ιουλίου, και η κυβέρνηση πρέπει να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο για την άρση της πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Αν δεν γίνει αυτό, θα τελειώσει εκ των πραγμάτων στις 18 Ιουλίου.