ΔΙΕΘΝΕΣ
27/02/2018 12:34 EET | Updated 27/02/2018 13:18 EET

Δικαστήριο στην Τσεχία διέταξε την απελευθέρωση του Κούρδου πολιτικού, Σάλεμ Μουσλίμ παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας

David W Cerny / Reuters

Τσεχικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα, Τρίτη την απελευθέρωση του πρώην ηγέτη του κόμματος PYD των Κούρδων της Συρίας Σάλεχ Μούσλιμ, δήλωσε ο δικηγόρος του, παρά την έκκληση της Τουρκίας να προφυλακιστεί για όσο διάστημα εκκρεμεί το αίτημά της για την έκδοσή του.

Ο Μούσλιμ ήταν στο παρελθόν επικεφαλής του PYD, της κύριας συνιστώσας του συνασπισμού που κυβερνά τα ελεγχόμενα από τους Κούρδους αυτόνομα τμήματα της βόρειας Συρίας. Τέθηκε υπό κράτηση στην Πράγα έπειτα από αίτημα της Τουρκίας που τον κατηγορεί για φόνο.

Ο δικηγόρος του Μούσλιμ είπε στους δημοσιογράφους πως ο πελάτης του υποσχέθηκε στο δικαστήριο ότι δεν θα παρεμποδίσει τις περαιτέρω δικαστικές διαδικασίες.

Nωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, δήλωνε πως η Άγκυρα δεν δέχεται ανταλλάξει δύο Τσέχους υπόπτους που έχει θέσει υπό κράτηση με τον Σάλεχ Μούσλιμ.

Είχε εκφράσει ωστόσο την αισιοδοξία πως το τσεχικό δικαστήριο θα αποφάσιζε  την προσωρινή κράτηση του Μούσλιμ για 16-40 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων η Άγκυρα θα μπορούσε να επιδώσει αίτημα έκδοσής του.

Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και την πολιτοφυλακή YPG προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που εδώ και δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα στο τουρκικό έδαφος ― αν και οι κουρδικές οργανώσεις τονίζουν ότι είναι ανεξάρτητες.

Η Τουρκία έχει εκδώσει από τον Νοέμβριο 2016 ένταλμα σύλληψης του Μούσλιμ σχετικά με μια επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο 2016 (29 νεκροί), στην οποία ο Μούσλιμ αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη. Από τα τέλη Ιανουαρίου η Άγκυρα πραγματοποιεί στρατιωτική επίθεση στην περιφέρεια Αφρίν της Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, που συνδέεται με το PYD και την οποία η Άγκυρα θεωρεί απειλή στα σύνορά της.