ΔΙΕΘΝΕΣ
01/11/2019 12:14 EET | Updated 01/11/2019 12:24 EET

Τουρκία και Ρωσία ξεκίνησαν κοινές περιπολίες στη βορειοανατολική Συρία

Με στρατεύματα, τεθωρακισμένα οχήματα και drones.

Twitter/τουρκικό υπουργείο Αμυνας
rsdt

Η Τουρκία και η Ρωσία ξεκίνησαν την πρώτη τους κοινή περιπολία στη βορειοανατολική Συρία, ως μέρος μιας συμφωνίας για την εξολόθρευση των Κούρδων «τρομοκρατών» του YPG/PKK, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας.

Twitter/τουρκικό υπουργείο Αμυνας

Η Αγκυρα ανακοίνωσε μέσω twitter την Παρασκευή ότι οι περιπολίες ξεκίνησαν στην περιοχή Αλ-Νταρμπασίγια, με τουρκικά και ρωσικά στρατεύματα, τεθωρακισμένα οχήματα και drones.

Οι περιπολίες θα καλύψουν δύο τμήματα στα δυτικά και ανατολικά της ζώνης στην οποία πραγματοποιείται η τουρκική επιχείρηση, σε βάθος 10 χιλιομέτρων, και θα αποκλείσουν την πόλη Καμισλί, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου την περασμένη Τρίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ως την άνοιξη του 2020 οι εργασίες για να τεθούν σε πλήρη λειτουργία οι S-400

Η ρώσο-τουρκική συμφωνία απαιτεί από Κουρδικούς μαχητές της Συρίας να οπισθοχωρήσουν 30 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, κάτι που η Ρωσία λέει ότι έχει ολοκληρωθεί. Οι κοινές περιπολίες θα καθορίσουν αν αυτό συμβαίνει και θα θωρακίσουν την περιοχή, σύμφωνα με τις δύο πλευρές.

Μια δεύτερη ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία πρόκειται να επισκεφθεί την τουρκική πρωτεύουσα σήμερα, 1η Νοεμβρίου, για να συζητήσει τακτικά και τεχνικά ζητήματα στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, που επετεύχθη τον Οκτώβριο.

KEMAL ASLAN / Reuters

 

Στις 22 Οκτωβρίου, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία, σύμφωνα με την οποία οι «τρομοκράτες του YPG/PKK» θα αποσύρονταν 30 χιλιόμετρα νότια από τα σύνορα της Τουρκίας με τη βόρεια Συρία εντός 150 ωρών και οι δυνάμεις ασφαλείας από την Τουρκία και τη Ρωσία θα διεξήγαγαν κοινές περιπολίες εκεί. Η περίοδος των 150 ωρών έληξε στις 29 Οκτωβρίου.

Η συμφωνία ήρθε μετά την έναρξη της τουρικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στις 9 Οκτωβρίου με τη εισβολή στρατευμάτων στη βόρεια Συρία, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

(με πληροφορίες από Associated Press, Ηurriyet)

Sponsored Post