Τουρκία: Καταγγελίες για μπαράζ νοθείας στους εκλογικούς καταλόγους

Για απόπειρες εξαπάτησης μιλούν τα κόμματα που βρίσκονται απέναντι από τον Ερντογάν.
ASSOCIATED PRESS

Kάτι περίεργο συμβαίνει στην Τουρκία ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών, καθώς οι Τούρκοι πολιτικοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να αυξήσουν τις πιθανότητες εκλογής τους. Η εν λόγω τάση αποτυπώνεται και στην ύπαρξη εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε το περιστατικό, ενώ όπως αναφέρει στους εκλογικούς καταλόγους καταγράφηκαν τα ονόματα ανθρώπων που με βάση τα στοιχεία είναι ηλικίας ακόμα και 165 ετών, πράγμα φυσικά αδύνατον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σε ένα μόλις διαμέρισμα βρέθηκαν δηλωμένοι 1.000 ψηφοφόροι ενώ στην Κωνσταντινούπολη αποκαλύφθηκαν ψηφοφόροι δηλωμένοι στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας που έχει όμως μονάχα τέσσερα πατώματα.

Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις δεκάδες αναφορές «μαγειρεμένων» εκλογικών καταλόγων που αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες με τα ανύπαρκτα πρόσωπα να φέρονται να κατοικούν σε εγκαταλελειμμένες και άδειες πολυκατοικίες ή και εργοτάξια.

Οι καταγγελίες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής την εποχή που ο πρόεδρος Ερντογάν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση όλων των εποχών. Η οικονομική στασιμότητα των τελευταίων μηνών και η υποτίμηση της αξίας του νομίσματος της χώρας επηρεάζουν σημαντικά τη θέση του. Οι εξελίξεις αυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το κυρίαρχο κόμμα στην Τουρκία να χάσει αρκετούς ψηφοφόρους του στις ερχόμενες εκλογές, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών της Άγκυρας.

Τα αντιπολιτευόμενα CHP και HDP ισχυρίζονται ότι οι εκλογικοί κατάλογοι νοθεύονται ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου και μάλιστα πως οι «περίεργες» ψήφοι εντοπίζονται στις περιοχές εκείνες όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να χάνει το εκλογικό του ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Ο εκπρόσωπος του CHP, Χαντίμι Γιακουπόγλου, στην ανώτατη εκλογική επιτροπή της Τουρκίας επιρρίπτει τις ευθύνες στους δημάρχους και στα κόμματα. Κάποιοι δήμαρχοι, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει, καταγράφουν τους πολίτες άλλων χωριών και πόλεων στα δικά τους δημοτολόγια προκειμένου να διασφαλίσουν την επανεκλογή τους. Εξηγεί παράλληλα πως η θέση του δημάρχου είναι ιδιαίτερα ελκυστική λόγω μισθού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ως εκ τούτου στην τακτική αυτή προσφεύγουν και τα κόμματα, πόσο μάλλον σε περιοχές που δεν θεωρούνται «σίγουρες».

Σε ορισμένες περιοχές καταγράφεται σημαντική αύξηση των ψηφοφόρων ακόμα και κατά 95% μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από το εκλογικό συμβούλιο της χώρας να διερευνήσουν τις αποκαλύψεις. Τη Δευτέρα, ο Χασάν Σεϊμέν του κόμματος Iyi μέσα από tweet του ανέφερε πως δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι αποσύρθηκαν μετά από τις καταγγελίες που έγιναν από την αντιπολίτευση.

Ο εκπρόσωπος όμως του κόμματος του προέδρου Ερντογάν δήλωσε από την πλευρά του πως οι «υποτιθέμενες εκλογικές παρατυπίες αποσκοπούν στο να βλάψουν το κυβερνών κόμμα και να βοηθήσουν τα κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση».

Ο Ρετζέπ Οζέλ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ειδικότερα: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να δημιουργήσουν την αντίληψη πως όλο αυτό το διοργανώνουμε εμείς, στην πραγματικότητα όμως εμείς είμαστε τα μεγαλύτερα θύματα εδώ».

(Με πληροφορίες από BBC, Ahval)

Δημοφιλή