ΔΙΕΘΝΕΣ
29/05/2019 18:52 EEST

Τουρκία: Συνελήφθησαν οι αρχηγοί του μεγαλύτερου κυκλώματος λαθρεμπορίας μεταναστών στην Ευρώπη

Οι επιχειρήσεις έγιναν σε τέσσερις τουρκικές επαρχίες, μετά από μια διετή έρευνα.

Umit Bektas / Reuters

Η Τουρκική αστυνομία δήλωσε την Τετάρτη 29 Μαϊου πως, συνέλαβε τους αρχηγούς του μεγαλύτερου κυκλώματος, λαθρεμπορίου μεταναστών στην Ευρώπη, το οποίο μετέφερε χιλιάδες παράνομους πρόσφυγες από την Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Είκοσι άτομα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής Ακμπάρ Ομαρ Τοφίκ, συνελήφθησαν σε επιχειρήσεις που έγιναν σε τέσσερις τουρκικές επαρχίες, μετά από μια διετή έρευνα, ανέφερε η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το κύκλωμα μετέφερε κυρίως πολίτες του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Συρίας σε ευρωπαϊκές χώρες από την Τουρκία, χρησιμοποιώντας χερσαία η θαλάσσια μέσα. Παράλληλα η αστυνομία ενημέρωσε ότι η ομάδα είχε επίσης συνεργαστεί με ομάδες λαθρεμπορίου τόσο στην Ουκρανία και την Ιταλία όσο και την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, η αστυνομία συνέλαβε 569 παράνομους μετανάστες ενώ κατέσχεσε έξι οχήματα και έξι σκάφη. Το κύκλωμα, των οποίων οι ηγέτες προέρχονται κυρίως από το βόρειο Ιράκ, κέρδιζε κατά μέσο όρο 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες, θέλοντας να αποφύγουν τις πολεμικές συγκρούσεις αλλά και την φτώχεια στην Μέση Ανατολή και την Αφρική, έφθασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015. Η Τουρκία ήταν ένα από τα βασικά σημεία εκκίνησης για το θαλάσσιο ταξείδι, στο οποίο έχασαν την ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι.

Οι αριθμοί των μεταναστών μειώθηκαν σημαντικά με την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία με το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ και τον αυστηρότερο στην συνέχεια έλεγχο που πραγματοποιούσε σε όσους προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, οι αριθμοί των μεταναστών, μέσω της Μεσογείου και κυρίως από την Αφρική προς την Ιταλία, μειώθηκαν από 1.000.000 το 2015, σε 362.000 το 2016 για να φτάσουν το χαμηλό επίπεδο των 173.000 το 2017.

Πηγή: Reuters