ΔΙΕΘΝΕΣ
04/05/2020 16:36 EEST | Updated 04/05/2020 17:35 EEST

Τουρκία: «Συνηθισμένη δραστηριότητα» η παρενόχληση στο ελικόπτερο του Ελληνα υπουργού Αμυνας

Προκλητική τοποθέτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που υποστηρίζει πως «η δραματοποίηση» δεν ωφελεί την Ελλάδα.

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ

Σε γραπτή δήλωσή σχετικά με την υπόθεση παρενόχλησης του ελικοπτέρου του Ελληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, από τουρκικά αεροσκάφη το πρωί της Κυριακής, προχώρησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «δεν υπήρξε παρενόχληση» και ότι τα μαχητικά αεροσκάφη «πραγματοποιούσαν αναγνωριστική αποστολή».

Η δήλωσή του έχει ως εξής: «Τα μαχητικά μας αεροσκάφη πραγματοποιούσαν αναγνωριστική αποστολή στο πλαίσιο της συνηθισμένης δραστηριότητάς τους στο Αιγαίο και δεν υπάρχει περίπτωση να υπήρξε παρενόχληση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας. Η δραματοποίηση πτήσεων ρουτίνας με τρόπο που να δημιουργεί ένταση δεν ωφελεί την Ελλάδα. Αντ′ αυτού, τα ζητήματα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο της διαδικασίας των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ξεκίνησαν μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και των δύο χωρών».

Υπενθυμίζεται πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με μια σκληρή ανακοίνωση είχε εκφράσει νωρίτερα την έντονη αντίδρασή του για το περιστατικό, καλώντας την Αγκυρα «να εισέλθει στον 21ο αιώνα» και να σταμτήσει τις «αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων».

Νέες παραβιάσεις

Το μεσημέρι της Δευτέρας, πάντως, ζεύγος τουρκικών F-16, που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τις Οινούσες στα 27.000 πόδια στις 14:57.

Ενα λεπτό αργότερα δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16, που επίσης εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από το νοτιοανατολικό άκρο της Χίου στα 24.000 πόδια.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)