Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Στους 37.000 οι νεκροί, χάνονται οι ελπίδες για επιζώντες

Στη Αντιόχεια οι εκσκαφείς άρχισαν να γκρεμίζουν κτίρια που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές και να καθαρίζουν τα ερείπια.
Anadolu Agency via Getty Images

Συνεχίζεται ο τραγικός απολογισμός στην Τουρκία και τη Συρία, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 37.000 και τα σωστικά συνεργεία να επιχειρούν όλη τη νύχτα για να διασώσουν ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη ζωντανοί κάτω από τα ερείπια, οκτώ ημέρες μετά τον χειρότερο σεισμό στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

Ένα αγόρι και ένας άνδρας διασώθηκαν στην Καχραμανμάρας τα ξημερώματα της Τρίτης, 198 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου.

Σε άλλο σημείο της πόλης, οι διασώστες προσπαθούσαν να ανασύρουν τρία μέλη μιας οικογένειας την γιαγιά, την μητέρα και την κόρη, που εδειναν σημεία ζωής.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι διασώστες είχαν ελπίδες να βρουν επιζώντες σε διάφορες τοποθεσίες στην επαρχία Καχραμανμάρας, το Adiyaman και το Hatay, όπου υπήρχαν ακόμη εγκλωβισμένοι που έδιναν σημάδια ζωής κάτω από τα ερείπια.

«Έχω πολύ έντονο συναίσθημα ότι θα τα καταφέρουμε», είπε ο Μπουρτσού Μπαλντάουφ, επικεφαλής μιας τουρκικής εθελοντικής ομάδας υγειονομικής περίθαλψης. ”Είναι ήδη ένα θαύμα που ζουν μετά από επτά ημέρες, χωρίς νερό και φαγητό και παραμένουν σε καλή κατάσταση.”

Ο θλιβερός απολογισμός στην Τουρκία έχει φτάσει ήδη στις 31.974 ανθρώπινες απώλειες, υπερβαίνοντας τους 31.643 νεκρούς από τον σεισμό το 1939 που θεωρείτο μέχρι πρότινος ο πιο φονικός στην ιστορία της χώρας..

Αποχωρούν τα σωστικά συνεργεία

Όμως οι ελπίδες σιγά σιγά σβήνουν και όλοι προετοιμάζονται για το τέλος των σωστικών επιχειρήσεων, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μείωσαν τις ήδη μικρές πιθανότητες επιβίωσης, με τις ξένες ομάδες να αποχωρούν από την περιοχή.

Στην Αντιόχεια, οι εκσκαφείς άρχισαν να γκρεμίζουν κτίρια που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές και να καθαρίζουν τα ερείπια. Τα μπλε φώτα από τα ασθενοφόρα φώτιζαν τους θαμπούς δρόμους όπου δεν υπήρχε ακόμα ρεύμα και η μυρωδιά του καπνού γέμιζε τον αέρα.

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη κάθε μέρα, και όσοι παραμένουν στριμώχνονται γύρω από τις φωτιές στις γωνιές των δρόμων και στα πάρκα και κοιμούνται σε σκηνές ή αυτοκίνητα.

Δύσκολη η παροχή βοήθειας στη Συρία

Στο Χαλέπι της Συρίας, που επλήγει από τον ισχυρό σεισμό, ο επικεφαλής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς είπε ότι η φάση διάσωσης «φτάνει στο τέλος της», με το επίκεντρο να στρέφετε πλέον στις υποδομές προσωρινής στέγασης στους ανθρώπους που σώθηκαν αλλά έμεινα χωρίς σπίτια, την παροχή τροφής και την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Συρία, έφτασε τους 5.714, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες και την κυβέρνηση.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συμφώνησε να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα από την Τουρκία, στη βοήθεια που στέλνει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ωστόσο, το βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες έχει λάβει ελάχιστη βοήθεια. Πηγή από τη Hayat Tahrir al-Sham (HTS), μια ισλαμιστική ομάδα που ελέγχει μεγάλο μέρος της περιοχής, είπε στο Reuters ότι οι αντάρτες δεν θα άφηναν να εισέρχονται αποστολές από περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση και ότι η βοήθεια θα ερχόταν από την Τουρκία.

«Παρότι ο Άσαντ συμφώνησε να επιτρέψει τη λειτουργία τριών συνοριακών διελεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας για περίοδο τριών μηνών, μέχρι σήμερα, υπάρχει μόνο ένα πέρασμα με αποτέλεσμα η βοήθεια να παρέχεται με δυσκολία» δήλωσε ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.

Ο επικεφαλής μιας ομάδας διάσωσης που διευθύνεται από τη συριακή αντιπολίτευση κατήγγειλε την Τρίτη την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να εξουσιοδοτήσει τον Άσαντ για τις παραδόσεις βοήθειας μέσω των συνοριακών σημείων με την Τουρκία, λέγοντας ότι του προσφέρει ”δωρεάν πολιτικό κέρδος”.

Το κόστος της ανοικοδόμησης

Όταν τα σωστικά συνεργεία αποχωρήσουν οριστικά από τις σεισμόπληκτες περιοχές, η επόμενη μέρα θα βρει την Τουρκία αντιμέτωπη με το τεράστιο κόστος της ανοικοδόμησης.

Υπολογίζεται οτι πάνω από 84 δισεκ. δολάρια θα χρειαστούν για να γίνουν οι πόλεις και πάλι βιώσιμες.

Ο υπουργός Πολεοδομίας της Τουρκίας Μουράτ Κουρούμ δήλωσε ότι περίπου 42.000 κτίρια κατέρρευσαν ή χρειάζονταν επειγόντως κατεδάφιση ενώ χιλιάδες άλλα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε 10 πόλεις.

Ο σεισμός και η απελπισία που ακολούθησε έχει δημιουργήσει έντονη δυσαρέσκεια σε ορισμένους Τούρκους για τα εκατομμύρια των Σύριων προσφύγων που έχουν εγκαταστασθεί στις περιοχές αυτές μετά τον εμφύλιο. Πολλοί Σύριοι πρόσφυγες είπαν ότι κατηγορήθηκαν άδικα για λεηλασίες και εκδιώχθηκαν από στρατόπεδα όπου είχαν βρει καταφύγιο.

Πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή