Τουρκία: «Θέμα χρόνου» η στρατιωτική επέμβαση στην Ιντλίμπ της Συρίας

Εντονη αντίδραση της Ρωσίας που κάνει λόγο για «το χειρότερο δυνατό σενάριο»
ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, διεμήνυσε ότι είναι «μόνο ζήτημα χρόνου» προτού ξεκινήσει μια επιχείρηση στην Ιντλίμπ, προκειμένου να σταματήσει την επίθεση του συριακού στρατού στην επαρχία που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι είναι αποφασισμένος να μετατρέψει τη συνοριακή περιοχή σε ασφαλές μέρος «με κάθε κόστος».

Η κυβέρνηση της Συρίας και η σύμμαχός της Ρωσία έχουν αποπρρίψει το αίτημά του να επιστρέψουν στους όρους κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκαν το 2018.

Η επίθεση έχει εκτοπίσει από την 1η Δεκεμβρίου περίπου 900.000 πολίτες, συμπεριλαμβανομένου μισού εκατομμυρίου παιδιών.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν θύματα επιθέσεων της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Παιδιά, επίσης, πεθαίνουν από το κρύο, συμπεριλαμβανομένου ενός κοριτσιού ενός έτους και ενός αγόριου μόλις 7 μηνών.

«Οι εχθροπραξίες πλησιάζουν πλέον σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και οι άνθρωποι αναγκάζονται να μετακινηθούν εν μέσω πολικών θερμοκρασιών αναζητώντας ασφάλεια, η οποία γίνεται όλο και πιο δύσκολη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ την Τρίτη.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Η Ιντλίμπ είναι το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών και τζιχαντιστών που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Πρόεδρο της χώρας Μπασάρ Αλ-Ασαντ από το 2011.

Τα τελευταία χρόνια μια εισροή εκτοπισμένων έχει διπλασιάσει τον πληθυσμό της σε περίπου τρία εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένου ενός εκατομμυρίου παιδιών.

Η Τουρκία, η οποία στηρίζει την αντιπολίτευση και φοβάται μια ακόμη μαζική εισροή Σύριων προσφύγων, έχει αναπτύξει στρατεύματα σε θέσεις - παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ, βάσει της συμφωνίας με τη Ρωσία - τη συμφωνία του Σότσι του 2018 - για τη δημιουργία ζώνης αποκλιμάκωσης.

Ωστόσο, δεν κατάφερε να σταματήσει τον συριακό στρατό από το να επανακτήσει μεγάλα τμήματα της επαρχίας, με τη βοήθεια ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων και στρατιωτών που υποστηρίχθηκαν από το Ιράν.

Η πρόσφατη κυβερνητική επίθεση και η επακόλουθη μετακίνηση πολιτών προς τα τουρκικά σύνορα ώθησαν τον στρατό της Τουρκίας να αρχίσει να ενισχύει τις θέσεις του στην Ιντλίμπ τον Ιανουάριο.

Σε μια ομιλία προς τους βουλευτές του κόμματός του την Τετάρτη, ο Ερντογάν προειδοποίησε: «Διανύουμε τις τελευταίες μέρες για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες του συριακού καθεστώτος στη Ιντλίμπ».

«Κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις», είπε. «Δεν επιτύχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στις συνομιλίες μας [με τη Ρωσία]. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, αλλά είναι αλήθεια ότι απέχουμε πολύ από την ικανοποίηση των αιτημάτων μας στο τραπέζι. Η Τουρκία έχει κάνει κάθε προετοιμασία για να πραγματοποιήσει τα δικά της επιχειρησιακά σχέδια. Λέω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε οποιοδήποτε σημείο, με άλλα λόγια, η επίθεση στην Ιντλίμπ είναι μόνο θέμα χρόνου», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εντονη αντίδραση του Κρεμλίνου

«Αυτό θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σχολιάζοντας τα σχέδια της Αγκυρας για επέμβαση στην Ιντλίμπ.

Η αντίδραση της Ρωσίας σε μια τέτοια εξέλιξη θα εξαρτηθεί από τους στόχους που αποφασίσουν να επιδιώξουν τα τουρκικά στρατεύματα, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αν πρόκειται για επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών δυνάμεων, αυτό ασφαλώς θα ήταν εντός του πνεύματος των συμφωνιών της Ρωσίας με την Τουρκία», είπε.

«Αλλά αν πρόκειται για μια επιχείρηση εναντίον νόμιμων συριακών ενόπλων δυνάμεων, αυτό θα ήταν ασφαλώς το χειρότερο σενάριο» τόνισε.

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν για τη διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ιντλίμπ. Στο πλαίσιο της λεγόμενης συμφωνίας του Σότσι, η Τουρκία υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούσε την επιρροή της μεταξύ των ένοπλων ομάδων για να περιορίσει και τελικά να σταματήσει της επιθέσεις εντός της επαρχίας. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν συνέβη, είπε ο Πεσκόφ. «Ημασταν ικανοποιημένοι με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο Σότσι πριν από ένα χρόνο και η ικανοποίηση ήταν αμοιβαία. Δεν ήμασταν απολύτως ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι μαχητές και οι τρομοκρατικές ομάδες άρχισαν να εκτοξεύουν επιθέσεις από την περιοχή της Ιντλίπ εναντίον των συριακών ενόπλων δυνάμεων και των ρωσικών στρατευμάτων», δήλωσε. «Τότε τελείωσε η ικανοποίησή μας».

ΟΗΕ: «Κίνδυνος κλιμάκωσης»

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκάιρ Πέντερσεν, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας έναντι του «επικείμενου κινδύνου της κλιμάκωσης» στη βορειοδυτική Συρία, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις από την Τουρκία και τη Ρωσία.

«Δεν μπορώ να αναφέρω καμία πρόοδο προς τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία ή για την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας» είπε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία.

Παρά τις εντατικές συνομιλίες, «καμία συμφωνία» δεν έχει επιτευχθεί μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας και «αντιθέτως», οι πρόσφατες δηλώσεις «υπαινίσσονται έναν επικείμενο κίνδυνο κλιμάκωσης», συμπλήρωσε ο απεσταλμένος.

Η Μόσχα, πάντως, αντιτάχθηκε στην υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μιας κοινής δήλωσης με την οποία θα ζητείτο η παύση των εχθροπραξιών και ο σεβασμός του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου στη βορειοδυτική Συρία.

«Η Ρωσία είπε όχι», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ, εμφανώς οργισμένος, μετά το τέλος μια άκρως τεταμένης συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου.

«Δεν θα εκδοθεί κοινή δήλωση», «δεν κατέστη δυνατό», επιβεβαίωσε ο Βέλγος ομόλογός του Μαρκ Πέκστεεν ντε Μπουτσφέρβε, ο ασκών χρέη προέδρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών σηματοδοτήθηκε από ανταλλαγές «ύβρεων» και διεξήχθη σε άκρως τεταμένο κλίμα. Η Ρωσία καταφέρθηκε κατά των Δυτικών κατηγορώντας τους «ότι δεν κατανοούν τη ρωσική θέση», ανέφερε ένας από τους διπλωμάτες. «Το Συμβούλιο παρέλυσε εντελώς» σημείωσε ο ίδιος.

Την άρνηση της Ρωσίας στην υιοθέτηση μιας κοινής δήλωσης με την οποία θα ζητείτο η παύση των εχθροπραξιών στην περιοχή της Ιντλίμπ στήριξε και η Κίνα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Κατά τη διάρκεια της ανοικτής συνεδρίασης που προηγήθηκε, ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια ζήτησε από τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν να «προστατεύουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις» και να «παίζουν το χαρτί των βασάνων» των αμάχων.

(με πληροφορίες από BBC, RT, ΑΠΕ)

Δημοφιλή