ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21/11/2021 11:21 EET

Τουρκία - Yπ. Εξωτερικών: Η Ελλάδα προτιμά την ένταση από τη συνεργασία

«Καλούμε την Ελλάδα σε κοινή λογική, ειλικρίνεια και σε εντιμότητα» αναφέρει εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου, Τανζού Μπιλγκίτς.

Anadolu Agency via Getty Images
O Τανζού Μπιλγκίτς

Eπιμένει στο προκλητικό τόνο η Τουρκία, όπως φαίνεται από τον τρόπο που επέλεξε να απαντήσει το υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, έκανε λόγο για «τεχνητές συμμαχίες» που δημιουργεί η Ελλάδα και για τον «βασικό ρόλο σταθερότητας» που υποτίθεται ότι παίζει η Τουρκία στην περιοχή.

Συγκερίμενα η ανακοίνωση του Τούρκου εκπροσώπου αναφέρει τα εξής: 

 ”Ανήμπορη να χωνέψει τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της και τα εγγύς περιβάλλοντά της, οι προσπάθειες της Ελλάδας να ανταγωνιστεί την Τουρκία σε όλα τα θέματα, να προτιμά την ένταση από τη συνεργασία και να προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητές συμμαχίες κατά της Τουρκίας είναι μάταιες. Καλούμε την Ελλάδα που καθημερινά κάνει εχθρικές και προκλητικές δηλώσεις για την Τουρκία σε κοινή λογική, ειλικρίνεια και διάλογο”.

 Διπλωματικές πηγές: Οξύμωρο να κατηγορεί την Ελλάδα η Τουρκία που με τις παράνομες ενέργειές της αποσταθεροποιεί την Αν. Μεσόγειο 

«Αποτελεί τουλάχιστον οξύμωρο η Τουρκία να ισχυρίζεται ότι εργάζεται για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και παράλληλα να κατηγορεί την Ελλάδα ότι προτιμά την ένταση, τη στιγμή κατά την οποία είναι ευρέως γνωστό ότι με τις παράνομες ενέργειές της, η Τουρκία αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή» τονίζουν διπλωματικές πηγές της χώρας.

Όπως επισημαίνουν, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και δεν χρήζουν περαιτέρω σχολιασμού. «Η Ελλάδα, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, καλλιεργεί σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής που ασπάζονται τις αρχές αυτές. Μόνο κατά τις τελευταίες δύο ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, του Ιράκ, της Ιορδανίας, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς και τους υφυπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ομάν» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ