ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18/11/2018 18:29 EET

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η γεώτρηση της ExxonMobil ίσως αλλάξει τις ισορροπίες για την επίλυση του Κυπριακού

Νέες τουρκικές απειλές

ASSOCIATED PRESS

Η γεώτρηση της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής, και ίσως να αλλάξει «ευαίσθητες ισορροπίες» ως προς την επίλυση του Κυπριακού, ισχυρίστηκε την Κυριακή ο Χάμι Αξόι, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σε σχετική δήλωσή του.

«Προειδοποιήσαμε πως όλοι οι φυσικοί πόροι γύρω από τη νησί της Κύπρου δεν ανήκουν μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και στις δύο, και καλέσαμε την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτή την περίπτωση, επαναλαμβάνουμε τις προειδοποιήσεις μας στις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες ερευνών και εξόρυξης των Ελληνοκυπρίων. Υπενθυμίζουμε πως ο διαμοιρασμός των φυσικών πόρων του νησιού είναι ουσιώδες ζήτημα του Κυπριακού» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Όπως και πριν, θα συνεχίσουμε να προβαίνουμε στα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, ως συνιδιοκτητών του νησιού, βάσει διεθνούς δικαίου, σε συντονισμό με την “τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου” (το ψευδοκράτος). Επιπλέον, πέρα από τη δική μας υφαλοκρηπίδα, θα αρχίσουμε και δραστηριότητες στις περιοχές όπου η “τδβκ” αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται πως, γύρω από την Κύπρο, πέρα από τη γεώτρηση της ExxonMobil, πραγματοποιούνται και άλλες: Στο «Ζορ» για λογαριασμό της Αιγύπτου, στο «Λεβιάθαν» για λογαριασμό του Ισραήλ, ενώ προετοιμάζονται δύο γεωτρήσεις στις νότιες ακτές της Τουρκίας, σε Αττάλεια και Μερσίνα. Ακόμα μια αναμένεται να ξεκινήσει με γεωτρύπανο «αδελφό» του Stena Icemax της ExxonMobil τις επόμενες εβδομάδες, επίσης για το Ισραήλ. 

Sponsoed Post