ΠΟΛΙΤΙΚΗ
02/06/2020 12:35 EEST | Updated 02/06/2020 23:42 EEST

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τις γεωτρήσεις

Η απάντηση ήρθε ήδη από τις Βρυξέλλες: Οι ευρωτουρκικές σχέσεις εξαρτώνται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάσας και Κύπρου.

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει με τις έρευνες και γεωτρήσεις που έχει εξαγγείλει στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Αξόι, σε ανακοίνωση την Τρίτη.

«Οι νέες αδειοδοτημένες περιοχές για τις οποίες υπέβαλε αίτηση η Turkish Petroleum (ΤΡΑΟ), σχετικά με δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων, βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή που έχουμε επανειλημμένα ανακοινώσει. Είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Από αυτή την άποψη, οι δραστηριότητες σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεών μας διεξάγονται σύμφωνα με το σχέδιο που έχει συνταχθεί».

Λίγο αργότερα, σε συνέχεια σχετικής ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου ο Γενικός Διευθυντής του Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας, Σαγαταϊ Ερτσίγες, με ανάρτησή του στο Twitter, δημοσιοποίησε την οριοθέτηση που έχει υποβάλει στον ΟΗΕ η Τουρκία καθώς και τις περιοχές (οικόπεδα) για τις οποίες η κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρία έχει ζητήσει τη χορήγηση αδειών έρευνας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκία: Έρευνες για πετρέλαιο στην ανατολική Μεσόγειο σε 3-4 μήνες, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», έστειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχετικά με τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην ΤΡΑΟ.

Υπατος εκπρόσωπος ΕΕ: Οι σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας εξαρτώνται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Υπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι ”είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας”.

Όπως τόνισε ”και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία”.

″Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται”, καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορρέλ.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση»

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά κάθε ενέργεια της Τουρκίας, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης παραβατικότητας της γείτονος, παραμένοντας διαρκώς προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη πρόκληση. Οπως τονίζουν, έχει καταρτισθεί λεπτομερής κατάλογος ενεργειών και ακριβές σχέδιο διπλωματικής δράσης, το οποίο εκδηλώνεται σταδιακά.

Ηδη έχει ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών της Ελληνικής Διπλωματίας με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τους Ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με την πιο πρόσφατη παράνομη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να δημοσιεύσει στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σειρά αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, Κατά τις ίδιες πηγές, έχουν γίνει και ενέργειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Α.Γκουτέρες, τον οποίον ενημερώνει για την πιο πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Αγκυρας (σε συνέχεια και πρόσφατων συναφών επιστολών προς τον ΓΓΗΕ από Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2020), όσο και τον νυν Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, αναφορικά με την επικείμενη εκλογή του Τούρκου υποψηφίου κ. Bozkir στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητώντας να διακοπεί η σιωπηρά διαδικασία. Στις εν λόγω επιστολές, τονίζονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Θα ακολουθήσει, επίσης, ενημέρωση του ΓΓ ΝΑΤΟ. Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις 15/6.

Sponsored Post