ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22/08/2018 21:45 EEST | Updated 22/08/2018 21:48 EEST

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Σκανδαλώδης η απόφαση του ΣτΕ για τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό

Eurokinissi

Ανακοίνωση για τη δημοσιοποίηση του σκεπτικού του ΣτΕ για τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο πιλότο, Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζοντας πως η «εν λόγω απόφαση αντίκειται στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η τουρκική πλευρά στην ανακοίνωσή της: «To ελληνικό Συμβούλιο Επικρατείας έβαλε πάλι την υπογραφή του σε μια ακόμα σκανδαλώδη απόφαση απορρίπτοντας την ένσταση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη χορήγηση ασύλου στον Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί, μέλους της προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Η απόφαση του ΣτΕ αντίκειται στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και συνιστά παραβίαση των προβλέψεων της Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τονίζει παράλληλα πως «απορρίπτοντας την έκδοση των προδοτών πραξικοπηματιών , η Ελλάδα έχει προετοιμάσει το έδαφος για τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες προσβάλλουν τη συνείδηση του τουρκικού έθνους».

«Οι ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει να επιτρέπουν στη χώρα τους να λειτουργεί ως καταφύγιο σε προδοτικούς συνωμότες χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τη δικαιοσύνη, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, βγάζοντας  μη σύννομες αποφάσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, είναι ο πρώτος εκ των «8» Τούρκων στρατιωτικών, η υπόθεση του οποίου τελεσιδίκησε σε πιλοτική δίκη στο ΣτΕ και συνεπώς είναι ο πρώτος που μπορεί να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβεί σε άλλο κράτος.

Απορρίπτοντας το αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που ζητούσε να ακυρωθεί το άσυλο που είχε χορηγηθεί στον Τούρκο πιλότο, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν αποδείχτηκε πως ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, καθώς επίσης και ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών.