ΔΙΕΘΝΕΣ
15/01/2019 19:18 EET | Updated 15/01/2019 19:24 EET

Τουρκικοί ελιγμοί για Συρία: Για «πρωτοβουλίες» και ουδέτερη ζώνη μιλά ο Ερντογάν, μετά τις απειλές Τραμπ

Άρθρο του Τούρκου προέδρου και συνομιλία με τον Τραμπ

ASSOCIATED PRESS

Η Τουρκία προτίθεται σύντομα να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, την οποία κατά την γνώμη της Άγκυρας απειλούν οι κουρδικές ομάδες, αναφέρεται σε άρθρο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την ρωσική εφημερίδα Kommersant- με τον Ερντογάν να δηλώνει επίσης την Τρίτη πως σε τηλεφωνική του συζήτηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, τη Δευτέρα, αναφέρθηκαν στη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης από την Τουρκία μέσα στη Συρία κατά μήκος των συνόρων τους.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογραμμίζει στο άρθρο ότι από την άποψη της Άγκυρας οι κουρδικές ένοπλες ομάδες που δρουν στο βόρειο τμήμα της Συρίας αποτελούν την πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Στο άρθρο του ο Ερντογάν αναφέρεται στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Κλάδος Ελαίας», που είχε σκοπό να εκδιώξει από την περιοχή του Αφρίν στην Συρία τις κουρδικές ομάδες οι οποίες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος. «Αφού έπεισαν ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους» - γράφει ο Ερντογάν στο άρθρο του- προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα «τρομοκρατικό κράτος» στην βόρειο Συρία με πρόφαση τον πόλεμο κατά του ISIS. «Και σ′ αυτό το σχέδιο απαντήσαμε με την επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας”, και απομακρύναμε την ομάδα αυτή από το Αφρίν. Στο εγγύς μέλλον μαζί με τους φίλους μας και τους συμμάχους θα αναλάβουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα του γείτονα μας».

Ο Ερντογάν στο άρθρο του δεν αναφέρει ποιες θα είναι συγκεκριμένα οι πρωτοβουλίες αυτές, ωστόσο είναι γνωστό ότι η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Στο άρθρο του ο Ερντογάν, χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή ως πρωτοβουλία προς την σωστή κατεύθυνση και πως ήταν λάθος και από στρατηγικής και από ηθικής απόψεως, η υποστήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ στους Κούρδους.

Όσον αφορά στη συνομιλία του με τον Τραμπ, ο Ερντογάν, είπε πως συζητήθηκε το θέμα της ουδέτερης ζώνης στην οποία είχε αναφερθεί σε tweet του ο Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή- όπου ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως επίσης πως θα κατέστρεφε οικονομικά την Τουρκία εάν χτυπούσε τους Κούρδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

-Από εκεί που ο Τραμπ θα γονάτιζε την τουρκική οικονομία τώρα λέει στον Ερντογάν να κάνουν business

«Το θέμα της ουδέτερης ζώνης, περιλαμβανομένης μιας ουδέτερης ζώνης κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας που θα σχηματιστεί από εμάς -ένα θέμα που έχω θέσει από την εποχή Ομπάμα- τέθηκε εκ νέου από τον πρόεδρο Τραμπ ο οποίος έκανε λόγο για έκταση 20 μιλίων», είπε ο Ερντογάν στα μέλη του κόμματός του AKΡ. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους πως η ζώνη θα μπορούσε να επεκταθεί πέραν των 20 μιλίων αλλά δεν είπε πόσο.

Όσον αφορά στην απειλή για καταστροφή της τουρκικής οικονομίας, ο Ερντογάν είπε πως του προκάλεσε λύπη, ωστόσο η συνομιλία ήταν θετική, καθώς, όπως είπε, ο ίδιος και ο Τραμπ συμφώνησαν στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους να βελτιώσουν τις οικονομικές σχέσεις τους. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει προκειμένου να επιλύσει το θέμα αυτό στην ίδια γραμμή με το πνεύμα της συμμαχίας της, όσο τα δικαιώματα και οι νόμοι μας γίνονται σεβαστοί», είπε. «Καταλήξαμε σε μια ιστορική συνεννόηση με τον Τραμπ».

Επιμονή στους S-400

Στο μεταξύ, σχετικά με το θέμα των S-400, o εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, είπε πως η Τουρκία δεν βλέπει την οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 και την ενδεχόμενη αγορά εκ μέρους της Άγκυρας των αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.

«Κατά την άποψη μας δεν υπάρχει καμία σχέση, συσχέτιση είτε όροι μεταξύ της αγοράς των S-400 και των Patriot» δήλωσε ο Καλίν.

Υπενθυμίζεται πως στις 18 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να πουλήσει στην Άγκυρα τα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα Patriot έναντι του ποσού των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στις 19 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτιρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι η πώληση των συστημάτων Patriot στην Τουρκία δεν θα επηρεάσει καθόλου την συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για την πώληση των S-400. Τον Δεκέμβριο του 2017 ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ είχε δηλώσει ότι το κόστος της αγοράς από την Άγκυρα των συστημάτων S-400 φθάνει τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Reuters, AFP)