Τουσκ και Γιούνκερ εκτιμούν ότι η συνάντηση με τον Ερντογάν στη Βάρνα «δεν θα είναι εύκολη»

Τουσκ και Γιούνκερ εκτιμούν ότι η συνάντηση με τον Ερντογάν στη Βάρνα «δεν θα είναι εύκολη»
JOHN THYS via Getty Images

Η συνάντηση στη Βάρνα «δεν θα είναι εύκολη» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Ντ. Τουσκ υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τις «συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και ότι αναμένεται να θέσει αυτά τα ζητήματα στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Βάρνα. «Θα ασχοληθούμε με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και γνωρίζω ότι δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση. Οι ανησυχίες της ΕΕ αφορούν όχι μόνο τα περίπλοκα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά και τις ενέργειες τις Τουρκίας στη Συρία», είπε ο Ντ. Τουσκ τονίζοντας, ωστόσο, ότι «παραμένουμε γείτονες και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε».

Από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι θα πάει στη Βάρνα με «ανάμεικτα συναισθήματα» καθώς τα προβλήματα με την Τουρκία «μεγαλώνουν», ωστόσο, υπάρχει ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είπε, υπάρχουν «διαφωνίες», ωστόσο, η «συνεργασία μας πρέπει να ενισχυθεί».

Σχετικά με τη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του Συμβουλίου για την πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, οι Τουσκ και Γιούνκερ χαιρέτισαν την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ότι η ΕΕ θα εξαιρεθεί προσωρινά. Ωστόσο, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η περίοδος μέχρι την 1η Μαΐου είναι πολύ σύντομη για να έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες και ότι η ΕΕ θα ζητήσει τη μόνιμη εξαίρεσή της.

Αναφορικά με την «ανοιχτή» συζήτηση για το μέλλον της ΟΝΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ των 19 ηγετών της Ευρωζώνης, ο Ντ. Τουσκ σημείωσε ότι κάποια ζητήματα, όπως ένας προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη είναι «αμφιλεγόμενα», ωστόσο, σε άλλα έχει σημειωθεί πρόοδος και συγκεκριμένες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνιο, κυρίως σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της υπόθεσης Σκριπάλ, ο Ντ. Τουσκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ομόφωνη» και «ξεκάθαρη» καταδίκη της επίθεσης στον πρώην διπλό πράκτορα, ενώ αναφέρθηκε και στα επίσημα συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία η ΕΕ αποδέχεται την άποψη της Βρετανίας ότι η Μόσχα είναι «κατά πάσα πιθανότητα» υπαίτια για την απόπειρα δολοφονίας και ότι δεν υπάρχει εύλογη εναλλακτική εξήγηση. «Η ΕΕ ανακάλεσε ήδη τον πρέσβη της ΕΕ στη Ρωσία για εξηγήσεις και περιμένω πως μια σειρά από κράτη-μέλη θα λάβουν αντίστοιχα μέτρα σε εθνικό επίπεδο», είπε ο Ντ. Τουσκ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιδιώξεις της ΕΕ στο μέλλον, ο Ντ. Τουσκ επισήμανε ότι ο «πιο σημαντικός πολιτικός στόχος» σε αυτή τη «δραματική στιγμή» είναι η «ενότητα», ενώ τόνισε ότι «έχουμε διαφορετικές θέσεις, διαφορετικά συμφέροντα και διαφορετικές παραδόσεις» απέναντι στη Ρωσία, κάνοντας λόγο για «καλό πολιτικό ένστικτο» και «καλή αντίδραση» όλων των ηγετών. Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπήρχαν διαφωνίες για το ζήτημα αυτό στο Συμβούλιο, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, δήλωσε ότι όλοι «καταδίκασαν» την ενέργεια και ότι δεν αποτελεί «αντίφαση» εάν κάποια κράτη-μέλη επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρχουν «ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας».

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας την ερχόμενη Δευτέρα και στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «με διαβεβαίωσαν ότι οι πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα των δυο στρατιωτικών στον Ερντογάν».

Νωρίτερα, Μέρκελ και Μακρόν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν, αναφέρθηκαν στην ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών για τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και για την εισβολή στο Αφρίν. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Αφρίν της Συρίας, για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο και για τους δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται στην Τουρκία», ανέφερε σχετικά με την Τουρκία η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν ανέφερε ότι λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση της Βάρνας, οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για την Τουρκία και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη στάση της στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε, επίσης, την ανησυχία της ΕΕ για την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι συνιστά «κατάφορη παραβίαση» του Ψηφίσματος 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητούσε να κηρυχθεί εκεχειρία για τουλάχιστον 30 συνεχείς ημέρες σε ολόκληρη τη Συρία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή