Τόκιο: Οι πολίτες παρέδωσαν στις αρχές 3,99 δισ. γεν χαμένα μετρητά

Κατά μέσο όρο σχεδόν 76.500 ευρώ την ημέρα.
Yevgen Romanenko via Getty Images

Οι έντιμοι πολίτες του Τόκιο παρέδωσαν χαμένα μετρητά ύψους 3,99 δισ. γεν (27,8 εκατ. ευρώ) πέρυσι στην αστυνομία, κατά μέσο όρο πάνω από 76.000 ευρώ την ημέρα.

Η αστυνομία της Ιαπωνίας δήλωσε ότι το ποσό αυξήθηκε κατά 600 εκατομμύρια ¥ σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 3,84 δισεκατομμυρίων ¥ που είχε δηλωθεί σε αστυνομικά τμήματα σε όλη την πρωτεύουσα το 2019.

Υπήρχε ανακούφιση, επίσης, για μερικούς τουλάχιστον από εκείνους που είχαν χάσει τα χρήματά τους. Το τμήμα απολεσθέντων της αστυνομίας είπε ότι είχε επιστρέψει σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ¥, ενώ 480 εκατομμύρια ¥ δόθηκαν σε όσους είχαν ανακαλύψει τα μετρητά και, αντί να τα τσεπώσουν, προτίμησαν την εντιμότητα.

Συνολικά, 3,43 εκατομμύρια αντικείμενα παραδόθηκαν στην αστυνομία το 2022. Οι άδειες οδήγησης και άλλες μορφές ταυτότητας περιλάμβαναν τον μεγαλύτερο αριθμό – 730.000 είδη – ακολουθούμενες από 390.000 κάρτες επιβατών και επαναφορτιζόμενων «IC» μέσων μαζικής μεταφοράς. Η συγκομιδή περιελάμβανε επίσης περίπου 300.000 γάντια και άλλα είδη ένδυσης και παρόμοιο αριθμό πορτοφολιών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ιαπωνίας για τα απολεσθέντα αγαθά, όποιος βρει χρήματα πρέπει να τα παραδώσει στην αστυνομία, αλλά μπορεί να διεκδικήσει ανταμοιβή μεταξύ 5% και 20% της αξίας τους εάν τα ανακτήσει ο ιδιοκτήτης.

Εάν τα μετρητά δεν έχουν διεκδικηθεί μετά από τρεις μήνες, ολόκληρο το ποσό πηγαίνει σε αυτόν που τα βρήκε. Εάν ούτε εκείνος ή εκείνη δεν διεκδικήσει τα χρήματα εντός δύο επιπλέον μηνών, τότε περιέρχονται στην ιδιοκτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η αστυνομία απέδωσε την αύξηση των ευρημάτων σε μετρητά σε ενδείξεις ότι η πανδημία του κορωνοϊού πλησίαζε στο τέλος της.

«Θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της αύξησης των ανθρώπων στους δρόμους μετά τη δραστική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού και την επανέναρξη των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων», δήλωσε ένας αξιωματούχος στην εφημερίδα Mainichi Shimbun.

Το μητροπολιτικό αστυνομικό τμήμα του Τόκιο προέτρεψε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά την επερχόμενη περίοδο των ανθισμένων κερασιών, όταν ομάδες συναδέλφων και φίλων γιορτάζουν την εμφάνιση των λουλουδιών με πικνίκ και άφθονες ποσότητες αλκοόλ, συχνό παράγοντα απώλειας περιουσίας.

Πηγή: Guardian

Πήγαινε στην αρχική σελίδα