Κατήγγειλε ότι την παρενόχλησε σεξουαλικά ο διευθυντής του σχολείου της και την έκαψαν ζωντανή

«Ένας από αυτούς που της επιτέθηκαν, κρατούσε το κεφάλι της».
INSTAGRAM

Η Νουσράτ Τζαάν Ραφί, πέθανε σε ηλικία μόλις 19 ετών, επειδή έκανε το «τραγικό» λάθος να καταγγείλει τον διευθυντή του σχολείου της για σεξουαλική παρενόχληση. Την περιέλουσαν με κηροζίνη και της έβαλαν φωτιά στο σχολείο της στο Μπαγκλαντές.

Είχε το θάρρος να μιλήσει και το πλήρωσε με την ζωή της. Η εγκατάλειψη του θέματος όμως και ο τραγικός θάνατος που βρήκε, έχει απασχολήσει το Μπαγκλαντές και έστρεψε την προσοχή στα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης σε αυτή τη συντηρητική χώρα της Νότιας Ασίας.

Η Νουσράτ, ήταν από το Φένι, μια μικρή πόλη 160 χλμ Νότια της Ντάκα και σπούδαζε σε μια ισλαμική σχολή. Στις 27 Μαρτίου, είπε ότι ο διευθυντής την φώναξε στο γραφείο του και άρχισε να την αγγίζει με ακατάλληλο τρόπο. Πριν τα πράγματα προχωρήσουν περισσότερο, έτρεξε έξω.

Πολλά κορίτσια και νέες γυναίκες στο Μπαγκλαντές επιλέγουν να διατηρήσουν μυστικές τις εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, επειδή φοβούνται για την αντίδραση της κοινωνίας ή των οικογενειών τους. Αυτό που έκανε η Νουσράτ, ήταν διαφορετικό, καθώς πήγε στην αστυνομία με τη βοήθεια της οικογένειάς της την ημέρα που έγινε η κακοποίηση.

NurPhoto via Getty Images

Στο τοπικό αστυνομικό τμήμα έκανε την καταγγελία ενώ την βιντεοσκοπεί με το κινητό του, ο υπεύθυνος αξιωματικός.

Στο βίντεο που διέρρευσε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, η 19χρονη κοπέλα φαίνεται αναστατωμένη και προσπαθεί να κρύψει το πρόσωπο της με τα χέρια της. Στο βάθος ακούγεται ο αστυνομικός να της λέει «δεν είναι και τίποτα σημαντικό» και της ζητάει να μετακινήσει τα χέρια της.

Στις 27 Μαρτίου, αφού πήγε στην αστυνομία, συνέλαβαν τον διευθυντή. Τα πράγματα όμως έγιναν πολύ χειρότερα για την Νουσράτ, αφού μια ομάδα ανθρώπων συγκεντρώθηκε στους δρόμους ζητώντας την απελευθέρωσή του. Η διαδήλωση είχε διοργανωθεί από δύο άνδρες φοιτητές και σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίστηκαν και τοπικοί πολιτικοί.

Οι γονείς της είχαν αρχίσει να ανησυχούν για την ασφάλειά της αλλά παρόλα αυτά εκείνη πήγε στο σχολείο στις 6 Απριλίου - 11 μέρες μετά την καταγγελία της σεξουαλικής παρενόχλησης - για να δώσει εξετάσεις.

«Αν ήμουν μαζί της, δεν θα της είχε συμβεί ποτέ αυτό»

«Προσπάθησαν να πάω με την αδερφή μου στο σχολείο αλλά δεν με άφησαν να μπω στις εγκαταστάσεις. Αν δεν με είχαν σταματήσει, κάτι τέτοιο δεν θα είχε συμβεί ποτέ στην αδερφή μου».

Σύμφωνα με μια δήλωση που είχε δοθεί από την Νουσράτ, μια συμφοιτήτριά της την κάλεσε στην οροφή του σχολείου με την πρόσφαση ότι χτυπόυσαν κάποια από τις φίλες της. Όταν η Νουσράτ έφτασε στην ταράτσα τέσσερα ή πέντε άτομα που φορούσαν μπούρκα την περικύκλωσαν και την πίεσαν να αποσύρει την υπόθεση εναντίον του διευθυντή. Όταν εκείνη αρνήθηκε, της έβαλαν φωτιά.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Μπανάι Κουμάρ Μαγιούμντερ, δήλωσε ότι οι δολοφόνοι θέλησαν να «φανεί σαν αυτοκτονία». Το σχέδιό τους απέτυχε όταν η Νουσράτ κατάφερε να ξεφύγει και να τους καταγγείλει πριν πεθάνει.

«Ένας από τα άτομα που της επιτέθηκαν, κρατούσε το κεφάλι της οπότε δεν κάηκε εκεί» δήλωσε ο Μαγιούμντερ.

Στο δρόμο για το νοσοκομείο, η Νασράτ, φοβούμενη ότι θα πεθάνει κατέγραψε το περιστατικό στο κινητό του αδερφού της.

Στις 10 Απριλίου πέθανε. Χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το παρών στην κηδεία της.

Από τότε η αστυνομία έχει συλλάβει 15 άτομα, επτά από τους οποίους φέρονται εμπλέκονται στη δολοφονία. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι δύο μαθητές που διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία υπέρ του διευθυντή. Ο ίδιος ο διευθυντής παραμένει υπό κράτηση. Ο αστυνομικός που κατέγραψε την καταγγελία της Νουσράτ απομακρύνθηκε από τη θέση του και μεταφέρθηκε σε άλλο τμήμα.

Ο Πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα συναντήθηκε με την οικογένεια της 19χρονης στη Ντάκα και υποσχέθηκε ότι κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στη δολοφονία θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Ο τραγικός και θλιβερός θάνατος της 19χρονης μαθήτριας, έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες και χιλιάδες άτομα έχουν χρησιμοποιήσει τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για να εκφράσουν την οργή τους.

Σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων των γυναικών του Μπαγκλαντές «Mahila Parishad», υπήρξαν 940 περιστατικά βιασμού στο Μπαγκλαντές το 2018. Αλλά οι ερευνητές λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος καθώς ο φόβος κάνει τα θύματα να διστάζουν να μιλήσουν.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή