ΤΟ BLOG
30/07/2018 12:50 EEST | Updated 30/07/2018 12:50 EEST

Τολμήστε...επιτέλους

Eurokinissi

Κε Τσίπρα, Κε Μητσοτάκη, Κε Καμμένo 

Τέσσερις ημέρες μετά την ολική καταστροφή στο Μάτι οι πληροφορίες έρχονται καταιγιστικές από παντού. Άλλες συναισθηματικά φορτισμένες, άλλες υπερβολικές, άλλες υποκειμενικές, άλλες...

Όλες όμως συγκλίνουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Στην ίδια εικόνα. 

Δεν υπάρχει κράτος. Δεν υπάρχει οργάνωση , συντονισμός, υπηρεσίες, υποδομές.

Και αυτό είναι ένα …διαρκές φαινόμενο το οποίο σε διαφορετικά επίπεδα όλοι έχουμε βιώσει. Η ανοργανωσιά, ο ζαμανφουτισμός, ο ωχαδερφισμός και «…ότι φάμε και ότι αρπάξουμε» είναι το χαρακτηριστικό της σύγχρονης Ελλάδας. 

Κυκλοφορεί (από πολλά χρόνια) μια φωτο-καρτα στην ΕΕ, στις Βρυξέλλες - με χαρακτηριστικές εικόνες για κάθε μια από τις χώρες κράτη - μέλη της . Η εικόνα για την Ελλάδα δείχνει ένα Έλληνα πίσω από ένα γραφείο σε απόγνωση λόγω της «χαρτούρας», της ανοργανωσιάς και τους χάους που επικρατεί στο γραφείο του. Τυχαίο; 

Κύριοι, είναι γεγονός ότι ποτέ από καταβολής και σύστασης του Ελληνικού κράτους δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος με δομές και οργάνωση που να υπηρετεί τους πολίτες. Ακόμα και οι πλέον υπανάπτυκτες χώρες της Αφρικής διαθέτουν διοίκηση με υπηρεσίες και δομές.

Γιατί άραγε; Γιατί απλά δεν θέλαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Είμαστε ατομιστές και ενεργούμε για «την πάρτη μας». Δεν μας ενδιαφέρει τι γίνεται γύρω μας, δίπλα μας. 

Φαίνεται άλλωστε αυτό σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Χωματερές, εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα, ενημέρωση, πολιτιστικά και τόσα άλλα. Από τα πιο απλά στα πλέον σύνθετα. Όταν όλος ο κόσμος πετά στο φεγγάρι… εμείς ακόμα πηγαίνουμε με τον αραμπά.

Και όποτε και όποιος τόλμησε να εκφράσει (και μόνο) την ιδέα (όχι την πράξη…προσέξτε) της πραγματικής αλλαγής, της αναδιοργάνωσης εκ βάθρων….πήγε άκλαυτος. 

Το Μάτι (και η Μάνδρα) ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Το ποτήρι ξεχείλισε. 

Τολμήστε λοιπόν κύριοι κυβερνώντες. Ρίξτε την ιδέα της πλήρους ανατροπής των υφιστάμενων καταστάσεων, πρακτικών, πολιτικών. Σταματήστε τις …κοκορομαχίες και τις ατέρμονες συζητήσεις. Βάλτε στην άκρη τη δεξιά, αριστερή, κεντρώα πολιτική. Και ενεργοποιηθείτε.

Ο κόσμος δεν έχει ανάγκη από τέτοια πλέον. Τα βαρέθηκε και τα σιχαίνεται. Θέλει να βλέπει και να ακούει για πράξεις και όχι θεωρίες. Ζούμε στον 21ο αιώνα . Στην εποχή του internet. Καταλάβετέ το! 

Τολμήστε. Ρίξτε τον σπόρο. Επικοινωνήστε την ιδέα. Επικοινωνήστε τις προτάσεις και ζητήστε την άποψη του κόσμου. 

Για παράδειγμα:

- Όλες οι περιοχές που έχουν πληγεί να θεωρούνται αυτόματα μη κατοικήσιμες και να ανακηρύσσονται δημόσιες.

- Να γίνουν μελέτες δημιουργίας νέων οικισμών κοντά στις πληγείσες περιοχές με οργανωμένες υποδομές (δρόμοι, αποχέτευση, πλατείες, σχολεία, ύδρευση, κλπ.) και οικοδομικά τετράγωνα στα οποία οι κάτοικοι που επλήγησαν να μπορούν να χτίσουν τα σπίτια τους με δημόσια χρηματοδότηση έως ένα όριο (με συγκεκριμένους όρους δόμησης) αντί για επιδόματα ,κ.α.. Η Ηλεία του 2007 μας δείχνει τον δρόμο.

- Δεν γίνεται η πολεοδομία και το Δασαρχείο να στέκονται συνεχώς εμπόδιο σε ότι ζητούν - και είναι εύλογο - οι κάτοικοι. Το όργιο ρεμούλας, διαφθοράς, χρηματισμού, αλαζονείας κατατάσσει αυτές τις 2 υπηρεσίες στη κορυφή της λίστας αδιαφάνειας . Τυχαίο;

- Τελειώστε επιτέλους αυτό το ….ρημάδι (σαν το γεφύρι της Άρτας κατάντησε) το Κτηματολόγιο 

- Αλλάξτε όλη τη δομή του κράτους. Από την αρχή. Με απλές διατάξεις που όλοι να αντιλαμβάνονται. Από μηδενική βάση. 

Θα μου πείτε. Είσαι αιθεροβάμων. Είσαι από άλλο πλανήτη. Εδώ είναι Βαλκάνια . Και άλλα τέτοια. Αλλά ακόμα και τα Βαλκάνια λειτουργούν σαν κράτη. Με νόμους και υποδομές. Εμείς είμαστε …το κάτι άλλο. Μήπως τελικά είμαστε μαζοχιστές και δεν το ξέρουμε; 

Τολμήστε λοιπόν κύριοι κυβερνώντες. Να ξέρετε ότι η ιστορία θα σας κατατάξει ανάλογα.

Αν το όραμα σας είναι μια άλλη Ελλάδα, μοντέρνα, σύγχρονη, που δεν τρώει και δεν διώχνει τα παιδιά της κάντε την αρχή. Τώρα που παρουσιάζεται αυτή η μοναδική ευκαιρία. Μέσα από τις στάχτες να βγει κάτι καινούριο. Ο κόσμος είναι έτοιμος και ώριμος να δεχτεί τις αλλαγές, τις καινοτομίες, τις τομές. 

Αν ο στόχος σας είναι η καρέκλα και η εξουσία ξεχάστε όλα τα παραπάνω. Και κάντε πέρα. Αφήστε άλλους να δοκιμάσουν.

Αν όμως τολμήσετε, σίγουρα στο μέλλον το όνομά σας θα γίνει σημείο αναφοράς από τον κόσμο και την ιστορία. Επικοινωνήστε το όραμα σας . Και δεν θα χάσετε. Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς. 

Υ.Γ: Μόλις τελείωσα το άρθρο και άκουσα εσάς κε Πρωθυπουργέ να δηλώνετε ότι αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Αυτό είναι πράγματι κίνηση θάρρους και τόλμης. Προχωρήστε λοιπόν και παραπέρα. 

Δροσιά - Ιούλιος 2018