ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/02/2021 12:48 EET

Τοποθετήθηκε η δεύτερη από τις έξι νέες πεζογέφυρες στην Αττική

Στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος του Φλοίσβου, ήδη στέκει η νέα πεζογέφυρα, που κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.

Perifereia Attikis
Perifereia Attikis

Αν θυμάμαι καλά, ο θάνατος ενός 15χρονου μαθητή στη Λεωφόρο Κηφισίας, προ ετών, στην προσπάθειά του να διασχίσει τον δρόμο, επέτεινε την προσπάθεια τοποθέτησης πεζογεφυρών, ώστε να αποφευχθούν τέτοια θλιβερά συμβάντα στο μέλλον.

Η μεγαλύτερη κυκλοφορία στις μεγάλες πόλεις και οι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της επικινδυνότητας, με αποτέλεσμα οι παρεμβάσεις να καθίστανται αναγκαίες.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η τοποθέτηση νέων, σύγχρονων από πλευράς λειτουργικότητας αλλά και αισθητικής, πεζογεφυρών.

Στην Αττική, τοποθετήθηκε το βράδυ του Σαββάτο στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος του Φλοίσβου, η δεύτερη από τις έξι συνολικά πεζογέφυρες, που κατασκευάζονται σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Μάλιστα, τις εργασίες τοποθέτησης επέβλεψε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Το έργο της τοποθέτησης πεζογεφυρών σε έξι θέσεις υψηλής επικινδυνότητας του οδικού δικτύου της Αττικής, αποτελεί έργο με  προϋπολογισμό δημοπράτησης 13 εκατ. ευρώ.

Το έργο δημοπρατήθηκε και εκτελείται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους περίπου 2,8 εκατ. ευρώ και έχει επιστραφεί στη χώρα μας, Κοινοτική Συνδρομή ύψους 2,4 εκατ. ευρώ.

Φορέας διαχείρισης της εν λόγω συγχρηματοδοτούμενης πράξης είναι η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής, ενώ οι πληρωμές διενεργούνται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής.

 

Perifereia Attikis

 Οι 6 πεζογέφυρες που προβλέπει το έργο, βρίσκονται: Λεωφόρο Ποσειδώνος και Λεωφόρο Καλαμακίου (Άλιμος), Λεωφόρο Κηφισίας και Πανόρμου (Αθήνα), Λεωφόρο Μεσογείων και ΙΚΑ Αγίας Παρασκευής (Αγία Παρασκευή), Λεωφόρο Αθηνών –Σχολές Προβατά (Χαϊδάρι), Λεωφόρο Ποσειδώνος και Αφροδίτης (Παλαιό Φάληρο) και Λεωφόρο Αθηνών-Παλατάκι (Χαϊδάρι).

Το σύνολο των πεζογεφυρών αναμένεται να έχει τοποθετηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Να σημειωθεί πως με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η διοίκηση της Περιφέρειας στην οδική ασφάλεια μελετάται και  σχεδιάζεται από  τις αρμόδιες υπηρεσίες, κατόπιν σχετικής εντολής του Γιώργου Πατούλη η χρηματοδότηση για την κατασκευή και επιπλέον πεζογεφυρών σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας στην Αττική, ενώ παράλληλα δρομολογούνται παρεμβάσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, αρμοδιότητας της Περιφέρειας, όπως είναι οι λεωφόροι Κηφισού, Συγγρού και Κηφισίας.