ΤΟ BLOG
19/04/2019 10:47 EEST | Updated 19/04/2019 10:47 EEST

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο στο Ισραήλ;

ASSOCIATED PRESS

Και μιας και τα πραγματικά ζητήματα δεν συζητήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο στο Ισραήλ, αυτά συζητιούνται «κατόπιν εορτής» - δηλαδή τώρα και ενόσω διαρκούν οι διακομματικές διαβουλεύσεις του Λικούντ και των άλλων κομμάτων της δεξιάς και κεντροδεξιάς για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης Νετανιάχου. Ένα από αυτά έχει να κάνει με το ποια θα είναι η θέση που θα λάβει το Ισραήλ στο σχέδιο Τραμπ και ειδικότερα στους όρους που θα προβλέπουν αποχώρηση από εδάφη της Δυτικής Όχθης.

Οι υπερορθόδοξοι όπως και το κόμμα των εποίκων δηλώνουν εκ των προτέρων πως θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση «μόλις τεθεί θέμα αποχώρησης από εδάφη».

Το κόμμα του Μπένι Γκαντς αποφεύγει να εκφράσει θέση, δηλώνοντας αινιγματικά ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει θέμα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας με το Λικούντ».

Ανεξάρτητα από το εάν η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί θα εξαντλήσει ή όχι την ερχόμενη τετραετία, το σχέδιο Τραμπ που πρόκειται να ανακοινωθεί στις αρχές Ιουνίου, θα επηρεάσει όχι μόνο την βιωσιμότητα της νέας κυβέρνησης αλλά πιθανότατα και τη σύνθεση των κομματικών της εταίρων.

Με άλλα λόγια - μια πιθανή αποχώρηση των δεξιότερων εταίρων του Νετανιάχου, μπορεί να σημάνει την αντικατάσταση τους από το κόμμα του Μπένι Γκαντς και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας (και όχι προσφυγή στις κάλπες). 

Η μεταβολή των κομματικών εταίρων σε κυβερνήσεις συνεργασίας στο Ισραήλ είναι άλλωστε ένα φαινόμενο που έχει συμβεί στο παρελθόν.

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, και ενόσω το σχέδιο Τραμπ δεν έχει ανακοινωθεί, ο δημόσιος διάλογος που αρχίζει σχετικά με αυτό συνεχίζει να έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα για κατανάλωση εσωτερική - αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα προβλέπεται σε αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο μια εν μέρει αποχώρηση από τα εδάφη της Δυτικής Όχθης, τα οποία θα προορίζονται για το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος (ή μήπως για μια άλλου είδους παλαιστινιακή οντότητα με ιδιαίτερες προϋποθέσεις όσον αφορά την ασφάλεια και την κυριαρχία; Και αυτό το λεπτό θέμα, δηλαδή ο «βαθμός κυριαρχίας» που θα προβλέπεται να ασκεί η παλαιστινιακή διακυβέρνηση, παραμένει επίσης αδιευκρίνιστο..).

Αναμένεται να ειπωθούν πολλά για το τι ακριβώς θα ορίζει το σχέδιο Τραμπ. Άλλωστε, έχουν ήδη ειπωθεί πολλά, ως φήμες, για τους όρους που θα περιλαμβάνει.

Φαίνεται πως οι απορίες θα λυθούν σε λίγες εβδομάδες από τώρα, στις αρχές Ιουνίου.

Sponsored Post