Η Τουρκία καλοπιάνει τη Ρωσία και «απειλεί» ΕΕ και Δύση- Τσαβούσογλου: «Θα είναι από δικά τους λάθη αν χάσουν την Τουρκία»

Η Τουρκία καλοπιάνει τη Ρωσία και «απειλεί» ΕΕ και Δύση
Turkey's Foreign Minister Mevlut Cavusoglu speaks to the media during a press conference in Ankara, Turkey, on Friday, July 29, 2016. Cavusoglu said
Turkey's Foreign Minister Mevlut Cavusoglu speaks to the media during a press conference in Ankara, Turkey, on Friday, July 29, 2016. Cavusoglu said
ASSOCIATED PRESS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει «σημαντικά λάθη» ως προς το πώς αντιδρά στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η στήριξη των Τούρκων όσον αφορά στις ενταξιακές διαδικασίες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Τετάρτη.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο Anadolu, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως η προσέγγιση/ αναθέρμανση σχέσεων με τη Ρωσία δεν προοριζόταν ως μήνυμα προς τη Δύση. Ωστόσο, υποστήριξε πως αν η Δύση «χάσει» την Τουρκία, αυτό θα συμβεί εξαιτίας των δικών της λαθών, όχι λόγω των «καλών δεσμών» της Άγκυρας με τη Ρωσία, την Κίνα ή τον ισλαμικό κόσμο.

Τα σχόλια αυτά αντικατοπτρίζουν τον εκνευρισμό στην Τουρκία λόγω της αντίληψης ότι η Ευρώπη και ο ΗΠΑ δεν φάνηκαν να στηρίζουν όσο θα έπρεπε την Άγκυρα μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. «Δυστυχώς η Ε.Ε. κάνει κάποια σοβαρά λάθη. Απέτυχαν στο τεστ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη συνέντευξη, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση. «Η στήριξη προς την ένταξη στην Ε.Ε. ήταν γύρω στο 50% του πληθυσμού, τώρα νομίζω ότι είναι γύρω στο 20%».

Το σχόλιο αυτό έρχεται αμέσως μετά την επίσκεψη Ερντογάν στη Ρωσία – το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την απόπειρα πραξικοπήματος- η οποία αποτέλεσε σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες περνούσαν κρίση από την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία στα σύνορα με τη Συρία και μετά. Η επίσκεψη αυτή – που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα «θερμή» στάση του Τούρκου προέδρου προς τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν- παρατηρήθηκε στενά στη Δύση, όπου δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι φοβούνται πως οι δύο άνδρες – ισχυροί ηγέτες που δεν φημίζονται για τη μεγάλη ανοχή τους απέναντι στους αντιφρονούντες/ αντιπάλους τους- ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν την προσέγγισή τους για να ασκήσουν πίεση στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και να προκαλέσουν εντάσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ (του οποίου η Τουρκία αποτελεί μέλος).

Ο Τσαβούσογλου επίσης δήλωσε πως η Τουρκία με τη Ρωσία έχουν παρόμοιες απόψεις όσον αφορά στην ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την επίτευξη πολιτικής λύσης για τον τερματισμό της κρίσης.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση του Πούτιν με τον Ερντογάν φαίνεται να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής του Ρώσου προέδρου, ο οποίος «παραδοσιακά» επιδιώκει να προσεγγίζει ηγέτες που τείνουν να προκαλούν, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, «πονοκεφάλους» στη Δύση. Μάλιστα, ο Πούτιν επικοινώνησε και με τη νέα- στον απόηχο της νίκης του Brexit στη Βρετανία- πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, με την οποία συμφώνησαν να συναντηθούν για να συζητήσουν ένα εύρος θεμάτων, από την οικονομία μέχρι την τρομοκρατία. Οι δύο ηγέτες, που μίλησαν στο τηλέφωνο την Τρίτη, υπέδειξαν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των όχι και τόσο καλών σχέσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, δεν υπάρχει ικανοποίηση στο Λονδίνο και τη Μόσχα για τις βαλτωμένες διμερείς σχέσεις σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα- και οι δύο κυβερνήσεις είναι έτοιμες να αρχίσουν συνεργασία σε «διάφορα επίπεδα».

Δημοφιλή