ΔΙΕΘΝΕΣ
04/11/2019 16:25 EET

Τουρκία: Δεκάδες με δηλητηρίαση σε νοσοκομεία από «τοξικό» σπανάκι

Επικίνδυνες ουσίες "κρυμμένες" μέσα στο σπανάκι...

Westend61 via Getty Images
Υπάρχει και επικίνδυνο σπανάκι στην Τουρκία...

Τουλάχιστον 66 άτομα έχουν νοσηλευτεί σε όλη την Τουρκία τις τελευταίες τέσσερις ημέρες για τροφική δηλητηρίαση.

Οι υποψίες ενισχύονται σταδιακά, ότι το «κύμα» δηλητηρίασης προέρχεται από σπανάκι αναμεμειγμένο με τοξικά ζιζάνια, γεγονός που ώθησε τους αρμόδιους φορείς να ξεκινήσουν έρευνα και να συγκεντρώσουν δείγματα.

Η υγειονομική αρχή της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε (Κυριακή 3 Νοεμβρίου) ότι η πρώτη περίπτωση αναφέρθηκε στην περιοχή Eσενγιούρτ της Πόλης και ότι συνολικά 44 άτομα είχαν εισαχθεί στα νοσοκομεία για τροφική δηλητηρίαση, ενώ οι ασθενείς ανέφεραν πως κατανάλωσαν σπανάκι ή παρόμοια λαχανικά.

Οι υγειονομικές αρχές στην Τεκίρνταγ της βορειοδυτικής Τουρκίας, ανέφεραν επίσης 22 περιπτώσεις.

Leonhard Foeger / Reuters
«Αθώο» σπανάκι στην Αυστρία, 2014.

Καθώς αυξήθηκε ο αναφερόμενος αριθμός δηλητηριάσεων, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Γεωργίας και Δασών άρχισαν να συλλέγουν δείγματα στις πληγείσες πόλεις. Μετά από μια αρχική ανάλυση, το υπουργείο είπε ότι ζιζάνια από την οικογένεια των φυτών Solanaceae που περιέχουν ως «φυσικά απαντώμενες χημικές ουσίε» την ατροπίνη και την χιοσνίνη, βρέθηκαν στα συγκεκριμένα δείγματα από σπανάκι.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, διεξάγεται περαιτέρω έρευνα, ενώ οι πολίτες καλούνται να πλύνουν καλά τα λαχανικά και να ελέγχουν προσεκτικά για πιθανά  ζιζάνια.

πηγή: Daily Sabah