Με το ίδιο επιχείρημα απαντά η Τουρκία για την Αγιά Σοφιά : Εσείς δεν επιτρέπετε την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα

Με το ίδιο επιχείρημα απαντά η Τουρκία για την Αγ.Σοφιά: Εσείς δεν επιτρέπετε την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα
ISTANBUL, TURKEY - FEBRUARY 11: The interior of the Hagia Sophia Museum is seen on February 11, 2016 in Istanbul, Turkey. The Hagia Sophia (Ayasofya) Museum is one of the most visited tourist attractions in Turkey, with more than 3 million visitors per year. Constructed in 537 the museum originally served as an Orthodox Cathedral, later a Roman Catholic church and was converted into a mosque when Constantinople was conquered by the Ottoman Turks in 1453. In 1935 it was opened as a museum by the Republic of Turkey. The museum is currently undergoing restoration on various parts of the interior. (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
ISTANBUL, TURKEY - FEBRUARY 11: The interior of the Hagia Sophia Museum is seen on February 11, 2016 in Istanbul, Turkey. The Hagia Sophia (Ayasofya) Museum is one of the most visited tourist attractions in Turkey, with more than 3 million visitors per year. Constructed in 537 the museum originally served as an Orthodox Cathedral, later a Roman Catholic church and was converted into a mosque when Constantinople was conquered by the Ottoman Turks in 1453. In 1935 it was opened as a museum by the Republic of Turkey. The museum is currently undergoing restoration on various parts of the interior. (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Chris McGrath via Getty Images

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τη ζωντανή εκπομπή που μεταδίδει η τουρκική κρατική τηλεόραση από την περασμένη Δευτέρα, πρώτη μέρα του Ραμαζανιού, από την Αγία Σοφία, όπου διαβάζεται και το κοράνι. Λίγη ώρα αργότερα κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών σχολίασαν την ανακοίνωση της Άγκυρας τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνεται: «Καλούμε σε σωφροσύνη, στο ύφος και τις δηλώσεις της, την Ελλάδα, η οποία εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται επίσης ότι «μεταξύ των αξιών των σύγχρονων, δημοκρατικών και κοσμικών κοινωνιών, υπάρχει και ο σεβασμός απέναντι σε άλλες θρησκείες και λατρείες».

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει «ως οπισθοδρομική» την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη επ' ευκαιρία του Ραμαζανιού, κάνοντας λόγο για ακατανόητες εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, σημείωνε πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.

Επίκαιρη ερώτηση από την Μπακογιάννη

Στο μεταξύ επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε η συντονίστρια Εξωτερικών της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη για την αλλαγή χαρακτήρα του μουσείου της Αγίας Σοφίας.

Στην ερώτησή της χαρακτηρίζει «προκλητική» την ενέργεια των τουρκικών Aρχών και την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας ενώ υποστηρίζει ότι με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη δημιουργείται σύγχυση και ρωτά τον πρωθυπουργό ποια είναι η θέση της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρει: «Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να δώσει άδεια ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που προστατεύεται από την UNESCO, συνιστά προκλητική ενέργεια που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Το Υπουργείο Εξωτερικών με καθυστέρηση καταδίκασε φραστικά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης και την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης δήλωσε ότι "δεν είναι τραγικό" και "δεν συνιστά έλλειψη σεβασμού η ανάγνωση θρησκευτικού κειμένου στην Αγία Σοφία». Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί σύγχυση και να σταλούν λάθος μηνύματα στη γειτονική χώρα».

Ακολούθως ρωτά τον πρωθυπουργό:

  • Ποια είναι τελικά η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα της αλλαγής χαρακτήρα της Αγίας Σόφιας;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως συμβόλου της Χριστιανοσύνης και ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς;

Κουμουτσάκος: «Υποδείξεις για θέματα ύφους, δημοκρατίας και σεβασμού των ατομικών ελευθεριών, δεν μπορεί να γίνονται από την Τουρκία»

«Υποδείξεις για θέματα ύφους, δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους και σεβασμού των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, ειδικά μάλιστα όταν αφορούν σε μειονότητες, δεν μπορεί να γίνονται από την Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πολύ περισσότερο όταν αφορούν στους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της Θράκης, όπου εφαρμόζονται πλήρως οι αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Το Ποτάμι: Γνωστή η τακτική του τουρκικού ΥΠΕΞ να στρεβλώνει την πραγματικότητα

Τη «γνωστή τακτική του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να στρεβλώνει όχι μόνο τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Τουρκία, αλλά και την πραγματικότητα», σχολίασε το Ποτάμι με ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του εκπροσώπους του Τουρκικού Υπ. Εξωτερικών.

«Ας ανατρέξει ξανά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης κι ας αναγνώσει με προσοχή το άρθρο της που αναφέρεται στην προστασία των μειονοτήτων, όπου γίνεται ρητή αναφορά σε μουσουλμανικές μειονότητες στην Θράκη και όχι σε τουρκική», τονίζει το Ποτάμι και επισημαίνει τους «ανομολόγητους» μεν, αλλά «διάφανους» σκοπούς της τουρκικής πλευράς «με την προσπάθειά της να έχει λόγο στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, που δεν καλύπτει η Συνθήκη της Λωζάνης, εμφανιζόμενη ως προστάτης των εκτός Θράκης εγκατεστημένων Μουσουλμάνων».

Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι «οι θρησκευτικές ελευθερίες των μουσουλμάνων της Θράκης δεν έχουν πάψει να βελτιώνονται διαρκώς, ουσιαστικά και χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα σαν αυτά που μετέρχεται η Άγκυρα απέναντι στην ελληνική ορθόδοξη μειονότητα, την οποία έχει ρημάξει με την πολιτική της εξαφάνισής της. Μάρτυρας, ο συρρικνωμένος αριθμός των 2.500 Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης που χρησίμευσαν πάντα στην Τουρκία ως θερμόμετρο των σχέσεών της με την Ελλάδα».

Το Ποτάμι συνιστά στον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να μη καταφεύγει σε επιθετική τακτική όταν ασκείται κριτική στις πρωτότυπες μεθοδεύσεις της Άγκυρας και να προτιμήσει την έντιμη περισυλλογή για όσα δεινά αυτή έχει επιφυλάξει στην ελληνική και άλλες μειονότητες. Όσο για τη χρήση της Αγίας Σοφίας για την ανάγνωση του Κορανίου στις μέρες του Ραμαζανιού, καλεί την Άγκυρα να αναλογιστεί πόσο αλόγιστη ζημιά προκαλεί στις σχέσεις της όχι μόνο με τους γείτονες αλλά και με τη Δύση, της οποίας περιφρονεί εμπράκτως τον πολιτισμό, την ιστορία και την κουλτούρα.

Δημοφιλή