Χρήματα στην Τουρκία και υποσχέσεις στην Ελλάδα...Οι Βρυξέλλες «μετρούν» τις εξελίξεις στο προσφυγικό

Χρήματα στην Τουρκία και υποσχέσεις στην Ελλάδα...Οι Βρυξέλλες «μετρούν» τις εξελίξεις στο προσφυγικό και βολιδοσκοπούν
A migrant hangs clothes to dry behind a wire fence of a refugee camp in the western Athens' suburb of Schisto, Monday April 4, 2016, during the first day of the implementation of the deal between EU and Turkey. Under the deal, migrants arriving illegally in Greece will be returned to Turkey if they do not apply for asylum or if they make an asylum claim that is rejected. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
A migrant hangs clothes to dry behind a wire fence of a refugee camp in the western Athens' suburb of Schisto, Monday April 4, 2016, during the first day of the implementation of the deal between EU and Turkey. Under the deal, migrants arriving illegally in Greece will be returned to Turkey if they do not apply for asylum or if they make an asylum claim that is rejected. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
ASSOCIATED PRESS

To καλοκαίρι τελείωσε και με την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα να πλησιάζει και το «τοπίο» στο προσφυγικό να έχει μεταβληθεί σημαντικά- και μάλλον προς το χειρότερο- κατά τη διάρκεια της θερινής ραστώνης, οι Βρυξέλλες και τα κράτη- μέλη ανασκουμπώνεται εν όψει μιας σειράς νέων ζητημάτων που έχουν ανακύψει ή παλαιών που παραμένουν άλυτα. Ήδη ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής επισκέφθηκε την Αθήνα και τον πρωθυπουργό, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής αλλά και ο Επίτροπος Διεύρυνσης μεταβαίνουν την Παρασκευή στην Τουρκία. Και όλα αυτά με στόχο να ενημερωθούν για τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, να καταγράψουν προβλήματα αλλά και να...βολιδοσκοπήσουν προθέσεις.

Οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών, Ντε Μεζιέρ αλλά της αρμόδιας εκπροσώπου της Κομισιόν, Νατάσας Μπερντώ σχετικά με την εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου 2 και του πως θα μπορούσαν να επιστρέφονται στην Ελλάδα πρόσφυγες που εντοπίζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ έχουν προκαλέσει δυσφορία στην Αθήνα. Και μέσα σε αυτό το κλίμα δυσφορίας, έγινε και η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ.Αβραμόπουλος, πάντως ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα επιστροφής προσφύγων στην πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ, αφού η Ελλάδα έχει εξαιρεθεί εξαιτίας του έντασης της προσφυγικής κρίσης αλλά και με δεδομένο ότι ήδη φιλοξενεί περί τα 50.000 άτομα.

«Το Δουβλίνο τελεί υπό αναθεώρηση. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης, ισχύει, όπως είναι αυτονόητο, η σημερινή νομοθεσία. Μέχρι λοιπόν να υιοθετηθούν οι προτάσεις μας, θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τους υφιστάμενους κανόνες με συντονισμένο τρόπο. Οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να επιλέγουν το Κράτος - Μέλος που θα υποβάλουν την αίτηση τους» διευκρίνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και συμπλήρωσε: «Τα κράτη μέλη έχουν τεθεί προ των ευθυνών τους. Όπως έχω πει, και θα επανέλθω, θα πρέπει να αναλάβουν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν σχετικά με τη μετεγκατάσταση, για να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία να αντιμετωπίσουν τη δυσανάλογη πίεση που δέχονται».

Τα παράπονα της Αθήνας

Υπογράμμισε δε πως το «Το Δουβλίνο 2 και η μετεγκατάσταση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» ενώ επανέλαβε πως η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία εξακολουθεί να εφαρμόζεται και υπογράμμισε αλλά και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας για την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής αλλά και για τη γενικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως η Αθήνα εκτιμά ότι δεν λαμβάνει τη βοήθεια που της χρειάζεται. Ο κ.Μουζάλας στις επαφές που είχε αυτές τις ημέρες αλλά και σε σχετικές δηλώσεις του επισημαίνει πως αν και ΕΕ έχει δεσμευτεί για την αποστολή την Ελλάδα 400 ατόμων ως εξειδικευμένο προσωπικό για να τρέξουν τα προγράμματα «μετεγκατάστασης» έχει στείλει μόλις 29. Την ίδια στιγμή ενώ έχει συμφωνηθεί πως τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ θα φιλοξενήσουν 30.000 άτομα μέχρι σήμερα έχει γίνει μετεγκατάσταση μόλις 3.000 ενώ αν και όλες οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί για την μετεγκατάσταση άλλων 7.000, τα κράτη-μέλη δεν «ανοίγουν» θέσεις φιλοξενίας.

Η «εκκρεμότητα» της visa με την Τουρκία

Στο μεταξύ, αν και η ΕΕ δεν είναι σε θέση να δώσει το πράσινο φως για την κατάργηση της visa για την οποία πιέζει η Άγκυρα, τηρεί την υπόσχεση της σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας για το προσφυγικό, ανακοινώνοντας την αποδέσμευση ακόμη 348 εκατ δολαρίων για τη στήριξη των προσφύγων που ζουν στην Τουρκία.

Οι σχετικές ανακοινώσεις «ήρθαν» από τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας, Χρίστο Στυλιανίδης, ο οποίος όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, πρόκειται για το «έκτακτο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας», που δημιουργείται για τους πρόσφυγες της Τουρκίας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ΕΕ, με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Τα δε χρήματα αντλούνται από την κοινοτικό προϋπολογισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό πρόγραμμα που έχει χρηματοδοτήσει ποτέ η ΕΕ και υπολογίζεται ότι θα καλύψει τις βασικές ανάγκες (στέγη, τροφή, σχολεία κτλ.) για περίπου 1 εκατ. πρόσφυγες στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η βοήθεια θα φτάσει στους πρόσφυγες μέσω ενός καινοτόμου συστήματος, το οποίο χρησιμοποιεί απευθείας ταμειακές μεταφορές για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες των πλέον ευάλωτων οικογενειών προσφύγων στην Τουρκία. Όπως εξήγησε ο Χ. Στυλιανίδης, οι πρόσφυγες θα λαμβάνουν μια ηλεκτρονική πιστωτική κάρτα στην οποία θα μπαίνουν κάθε μήνα χρήματα, για να αγοράζουν τα απαραίτητα. Ο Χ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι πρόκειται για τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο βοήθειας, διότι μειώνονται οι ενδιάμεσες δαπάνες και μεγιστοποιείται η βοήθεια που φτάνει στους πρόσφυγες.

Ταυτόχρονα, στηρίζονται οι τοπικές επιχειρήσεις και οι τοπικές κοινωνίες, καθώς στην Τουρκία οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και όχι σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Το ανθρωπιστικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο και τις τουρκικές αρχές (υπουργείο Καταστροφών και Διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, και το υπουργείο Οικογένειας και κοινωνικής πολιτικής).

Συνολικά 652 εκατομμύρια ευρώ έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του μηχανισμού διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, εκ των οποίων 512 εκατ. ευρώ είναι ανθρωπιστικές δράσεις. Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί 181 εκατομμύρια ευρώ.

Έρχεται η ώρα της ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής

Την ίδια στιγμή ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου διεξάγεται η Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας για την ενίσχυση των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Καμμένος κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Μάικλ Φάλον, εξέτασαν το ενδεχόμενο συνεκπαίδευσης των ελληνικών και βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά, τόσο με στελέχη των ενόπλων δυνάμεων στην υπό διαμόρφωση ακτοφυλακή, αλλά αναλαμβάνει και ρόλο εκπαιδευτού. Ο Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, επανέλαβε πως η Ελλάδα αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη επιστροφής των προσφύγων στη χώρα τους.

Όπως είπε: «Υπάρχει μία συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο σε σχέση με τη δυνατότητα του ΟΗΕ, να συμμετέχει, στο άμεσο μέλλον, στη δημιουργία ασφαλών Camp, στη Συρία» και συμπλήρωσε πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες συζητήθηκαν και κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε, πως η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε καμία πολεμική επιχείρηση. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε, πως η χώρα μας μπορεί να βοηθήσει με εκτενείς επιχειρήσεις στο θαλάσσιο έλεγχο στις περιοχές ανάμεσα σε Κρήτη - Κύπρο - Σουέζ - Λιβύη και Μάλτας, που θεωρούνται σημεία από τα οποία διακινούνται παρανόμως άνθρωποι και προϊόντα. Ο Πάνος Καμμένος εκτίμησε, ότι ο έλεγχος της περιοχής θα σταματήσει τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Δημοφιλή