Υπόγειο ρόλο διακινητών «βλέπουν» στην ΕΛΑΣ. Η Τουρκία στέλνει οικονομικούς μετανάστες και όχι πρόσφυγες

Υπόγειο ρόλο διακινητών «βλέπουν» στην ΕΛΑΣ. Η Τουρκία στέλνει οικονομικούς μετανάστες και όχι πρόσφυγες
A refugee boy holds a bottle of water in front of his tent during a police operation at a refugee camp at the border between Greece and Macedonia, near the village of Idomeni, Greece, 24 May 2016. REUTERS/Yannis Kolesidis/Pool
A refugee boy holds a bottle of water in front of his tent during a police operation at a refugee camp at the border between Greece and Macedonia, near the village of Idomeni, Greece, 24 May 2016. REUTERS/Yannis Kolesidis/Pool
POOL New / Reuters

Ανησυχία προκαλεί σε Έλληνες αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας το γεγονός ότι τα άτομα που φτάνουν από την Τουρκία στα νησιά είναι κυρίως οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης μιλούν για «υπόγειο» ρόλο μεγάλων κυκλωμάτων δουλεμπόρων. Και αυτό διότι παρατηρούν ότι ως επί το πλείστον οι καραβιές που φτάνουν στην Ελλάδα γεμίζουν από οικονομικούς μετανάστες και όχι από πρόσφυγες. Τα στατιστικά στοιχεία του Λιμενικού δείχνουν ότι τον τελευταίο μήνα μόνο ένας στους τέσσερις εισερχόμενους είναι πρόσφυγας. Αρμόδιοι αξιωματούχοι δεν θεωρούν το γεγονός αυτό τυχαίο και εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται για ένα σχέδιο ασφυκτικής πίεσης προς τη χώρα μας με «όχημα» το προσφυγικό.

Από το πληροφοριακό δίκτυο των ελληνικών Αρχών προκύπτει ότι οι Σύροι πρόσφυγες κρατούνται σε μεγάλο βαθμό στη γειτονική χώρα. Αυτό λειτουργεί ανασταλτικά απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης, που κατά κύριο λόγο καλείται να διαχειριστεί οικονομικούς μετανάστες και όχι πρόσφυγες πολέμου. Στο τελευταίο δείγμα που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές Αρχές από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, από τα 1.950 άτομα που εισήλθαν παράνομα στα νησιά οι Σύροι ήταν 500.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις υπηκοότητες. Μόνο ένας στους τέσσερις είναι πρόσφυγας και δύο στους τέσσερις έχουν προσφυγικό προφίλ. Οι οικονομικοί μετανάστες έρχονται… διαβασμένοι και με το πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος ζητάνε άσυλο. Τους Σύρους μπορούμε να τους γυρίσουμε πίσω πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τους οικονομικούς μετανάστες, των οποίων η διαχείριση έχει καταστεί το μεγαλύτερο αγκάθι για εμάς. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι η αφομοίωση και η προσαρμογή των οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα είναι σημαντικά πιο δύσκολη λόγω θρησκείας και κουλτούρας», λέει αρμόδιος αξιωματούχος.

Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας προβλέπει ότι η γειτονική χώρα έχει τη δυνατότητα να κάνει άμεση μετεγκατάσταση όλων των Σύρων προσφύγων που δέχεται στο έδαφός της προς ευρωπαϊκά κράτη. Η διαδικασία, ωστόσο, δεν είναι το ίδιο εύκολη για τους οικονομικούς μετανάστες τους οποίους πρέπει να επιστρέψει στη χώρα τους.

Οι επιλεκτικές καραβιές στο Αιγαίο έχουν θορυβήσει τις ελληνικές διωκτικές Αρχές, οι οποίες βρίσκονται μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία στο ανώτατο επίπεδο εγρήγορσης. «Υπάρχουν ημέρες που η Τουρκία κάνει συλλήψεις στα παράλια και άλλες ημέρες που πραγματικά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος», τονίζει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή. Η κινητικότητα των κυκλωμάτων έχει αυξηθεί, αν και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επιμένει ότι οι ροές είναι ελεγχόμενες. Στα social media, πάντως, οι διακινητές συνεχίζουν να διαφημίζουν πλαστές βίζες, διαβατήρια, ταυτότητες ακόμα και άδειες οδήγησης.

Για το μέτωπο της διεθνούς τρομοκρατίας οι Έλληνες αξιωματούχοι κρατούν χαμηλούς τόνους τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες της Ευρώπης. Αυτό, ωστόσο, δεν σημάνει ότι δεν γίνονται διαδοχικές συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου η χώρα να θωρακιστεί απέναντι στο ενδεχόμενο να περάσουν σε ελληνικό έδαφος φανατικοί ισλαμιστές, εκμεταλλευόμενοι τα περάσματα των προσφύγων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων έχει αυξηθεί σημαντικά η δύναμη των κλιμακίων της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ στα νησιά που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένονται στην Ελλάδα κλιμάκια της Europol που θα πραγματοποιήσουν δευτερογενείς ελέγχους ασφαλείας στα κέντρα κράτησης μεταναστών. Μέσω των βάσεων δεδομένων της Europol θα γίνει προσπάθεια ταυτοποίησης μεταναστών με άτομα που έχουν κατηγορηθεί για εγκληματικές ενέργειες ή είναι ύποπτοι για τζιχάντ.

Δημοφιλή