Τραυματισμένη συγκυβέρνηση

Τραυματισμένη συγκυβέρνηση
Eurokinissi

Με όρους μετεωρολογίας εξετάζεται πλέον η τραυματισμένη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πάνο Καμμένο. H φράση του Αλέξη Τσίπρα «στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει τυφώνα, αλλά δεν τον λένε Πάνο. Τον λένε Μάικλ», έκλεισε τον συγκεκριμένο κύκλο αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι το θέμα της συμμετοχής των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση θα εξεταστεί πάλι περί τον Μάρτιο, όταν εκτιμάται ότι θα φτάσει η ώρα για κύρωση από την ελληνική Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών για την επίλυση του Μακεδονικού.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση επαναφέρει σε ισχύ την συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου που είχε υπάρξει μετά την αντίδραση του υπουργού Άμυνας στις δηλώσεις και τις εκτιμήσεις Κοτζιά ότι η συμφωνία των Πρεσπών ενδέχεται να εισαχθεί στην ελληνική Βουλή από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη και μετά.
Όμως όσα είπε ο Π. Καμμένος, επιχειρώντας να «πλασάρει» το κόμμα του και τον εαυτό του στις ΗΠΑ, έχουν τραυματίσει την σχέση του με την κυβέρνηση και έδωσαν δικαιώματα σε όσους θέλουν να υπονομεύσουν την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στην ΠΓ δεν έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα Καμμένου, ενώ όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχει ενιαία στάση και συλλογικά το κόμμα να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο πρωθυπουργός, που αντιλαμβάνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα η διαφορoποίηση Καμμένου, επεσήμανε ότι δεν βοηθούν οι εναντίον του επιθέσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά χρειάζεται σχεδιασμένη απάντηση.
Βεβαίως όσα είπε ο Π. Καμμένος, επιχειρώντας να «πλασάρει» το κόμμα του και τον εαυτό του στις ΗΠΑ, έχουν τραυματίσει την σχέση του με την κυβέρνηση και έδωσαν δικαιώματα σε όσους θέλουν να υπονομεύσουν την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.


Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις Καμμένου για plan b στο Μακεδονικό και για νέες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα ήρθε από ένα θεσμικό παράγοντα, τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Και η δεύτερη αντίδραση ήταν κοινή από δύο «εμπλεκόμενους» υπουργούς: τον Νίκο Κοτζιά και τον Νίκο Παππά. Ο πρώτος ως υπουργός Εξωτερικών είδε τον Π. Καμμένο να εμπλέκεται στα θέματά του και ο δεύτερος μίλησε καθώς είναι γνωστός ο καταλυτικός ρόλος που έπαιξε για την συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σε μία κοινή τους εμφάνιση, η οποία είχε πολιτικό νόημα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής είπαν στον υπουργό Άμυνας ότι πρέπει να προσέχει τι λέει.
Και στην Π.Γ. που συζητήθηκε το θέμα Καμμένου, ο Νίκος Φίλης φέρεται να είπε ότι «η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει κάνει τον κύκλο της. Πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα πώς θα προχωρήσουμε χωριστά».
Το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να στείλει και άλλα τέτοια μηνύματα στον Π. Καμμένο τις επόμενες ημέρες. Ακόμη και μετά την δήλωση που έκανε στις ΗΠΑ προκειμένου να ανασκευάσει τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση δηλώνει ότι έκλεισε το θέμα, όμως οι πληγές έχουν μείνει.

Πολιτική σταθερότητα
Στην παρούσα φάση ο Αλ. Τσίπρας πρωτίστως θέλει να εμπεδώσει κλίμα πολιτικής σταθερότητας, αντιλαμβανόμενος πως η αποσταθεροποίηση είναι κάτι που επιδιώκει η ΝΔ και ταυτόχρονα υπονομεύει την οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ότι έως τον Δεκέμβριο στη Βουλή θα έχουν ψηφιστεί
-η αποπληρωμή των αναδρομικών στους ενστόλους και τους δικαστικούς.
-η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
-η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
-η κατάργηση της περικοπής των συντάξεων.

Αντιδράσεις από ΑΝΕΛ
Υπογραμμίζεται ότι, αν στόχος του Π. Καμμένου ήταν η συσπείρωση του πολιτικού του χώρου, μάλλον δεν επετεύχθη. Τις δηλώσεις του προέδρου και του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ ακολούθησε ομοβροντία αντιδράσεων από το κόμμα. Από βουλευτές (Θ. Παπαχριστόπουλος), υπουργούς (Τ. Κουίκ), στελέχη (γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Γ. Μοίρας), ενώ είναι γνωστό ότι και ο γραμματέας των ΑΝΕΛ Θ. Δρόσος αποχώρησε λόγω πολιτικής διαφωνίας με τον Π. Καμμένο. Ουσιαστικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είδε ότι οι ΗΠΑ απαξίωσαν τις προτάσεις του, ενώ και στο κόμμα του υπήρξαν αντιδράσεις.

Δημοφιλή