ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/09/2018 18:00 EEST | Updated 20/09/2018 18:20 EEST

ΤΡΑΙΝΟΣΕ για «Ασημένιο Βέλος»: Κι όμως, χωράει

Eurokinissi

Απαντώντας σε δημοσιεύματα που ήθελαν το τρένο «Ασημένιο Βέλος» να ήρθε μόνο για... βόλτα στη ΔΕΘ και να μην είναι συμβατό με το ελληνικό δίκτυο, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ανακοίνωσή της θυμίζει ότι εξαρχής είχε γνωστοποιήσει ότι το τρένο που χρησιμοποιήθηκε για την εκδήλωση στη ΔΕΘ ήρθε στην Ελλάδα προσωρινά και για δοκιμές και εξηγεί ποιο τρένο θα έρθει τελικά στη χώρα μας για το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και πότε. Αν και το τελευταίο, δεν είναι και πολύ σαφές, σε όρους χρονοδιαγράμματος.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παρουσιάζει τις απαντήσεις της σε όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες:

Επιχείρημα 1
Το μήκος της αμαξοστοιχίας δεν “χωράει” σε πολλές από τις πλατφόρμες.

Απάντηση

Το “Ασημένιο Βέλος” είναι ένα block train, όπως όλα τα σύγχρονα τρένα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Όμως το μήκος του μπορεί να τροποποιηθεί και θα τροποποιηθεί ώστε να μην υπάρχει θέμα με τις υπάρχουσες αποβάθρες των Σταθμών.

Επιχείρημα 2
Το ΕΤR 485 δεν χωράει στο αμαξοστάσιο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσλειτουργίες όσον αφορά τη συντήρησή του.

Απάντηση

Για την αποκατάσταση της αλήθειας σημειώνεται ότι το τρένο, καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, παρέμεινε (ολόκληρο) εντός του αμαξοστασίου. Επιπλέον, οι τροποποιήσεις (όπως αυτές αναφέρονται παραπάνω) θα λύσουν τα όποια προβλήματα (αν) υπάρχουν σε κάποια αμαξοστάσια της χώρας μας. Το τρένο θα συντηρείται κανονικά όπως προβλέπεται από τον κατασκευαστή του.

Επιχείρημα 3
Το ΕΤR 485 διαθέτει δύο κεραίες (παντογράφους) σε κάθε συρμό για την ηλεκτροδότησή του. Το ελληνικό δίκτυο ακόμη δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Ακόμα και στο παρθενικό του δρομολόγιο κινήθηκε με μία μόνο κεραία (η άλλη αφαιρέθηκε).

Απάντηση

Τα τρένα υψηλών ταχυτήτων χρησιμοποιούν έναν παντογράφο. ΤΟ ETR 485 διαθέτει τέσσερις (4) παντογράφους σε κάθε συρμό για την ηλεκτροδότησή του: ένα σε κάθε άκρο (κοντά στην καμπίνα μηχανοδήγησης) και δύο (2) προς το κέντρο. Οι παντογράφοι των άκρων χρησιμοποιούνται σε δίκτυο με τάση 3 kvolts, ενώ εκείνοι στο μέσο (του τρένου) σε δίκτυο με τάση 25 kVolts (διότι στην Ιταλία, όπου εκτελεί δρομολόγια, υπάρχουν και οι δύο τάσεις). Αναλόγως της κατεύθυνσής του και της τάσης δικτύου (στη χώρα μας η τάση του σιδηροδρομικού δικτύου είναι μόνο 25 kVolts) χρησιμοποιείται ένας παντογράφoς. Σε κάθε περίπτωση, κατεγράφη ταχύτητα 217 χλμ./ώρα, γεγονός που καταρρίπτει (και αυτό) τον ισχυρισμό περί σχέσης παντογράφου και ταχύτητας.

Επιχείρημα 4
Το συγκεκριμένο τρένο είναι ακατάλληλο για το ελληνικό δίκτυο.

Απάντηση

Η κυκλοφορία του τρένου στο τμήμα του δικτύου που επετράπη στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ να εκτελέσει τις δοκιμές αποδεικνύει ότι -άπαξ ολοκληρωμένο- το δίκτυο είναι κατάλληλο.

Επιχείρημα 5
Γιατί επέστρεψε στην Ιταλία το νέο τρένο;

Απάντηση

Ήταν εξαρχής προγραμματισμένο να επιστρέψει το τρένο στην Ιταλία, δοθέντος ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση και τα υπόλοιπα έργα του δικτύου που θα επέτρεπαν σήμερα τη δρομολόγησή του. Για να εισαχθεί ένας νέος τύπος τροχαίου υλικού σε ένα δίκτυο χρειάζεται χρόνος για τις δοκιμές, προσαρμογές κ.λπ. Το τρένο ήρθε για δοκιμαστικά δρομολόγια, προκειμένου να επιταχυνθεί η ένταξη των τρένων αυτού του τύπου στον στόλο μας.

Επιχείρημα 6
Στην Ελλάδα δεν θα έρθει ο τύπος τρένου που παρουσιάστηκε. Ο συγκεκριμένος τύπος τρένου έχει αποσυρθεί από την Ιταλία.

Απάντηση

Η κυκλοφορία του τρένου ξεκινά με το τέλος των έργων της υποδομής - ηλεκτροκίνηση και ETCS. Το τρένο που θα δρομολογηθεί είναι το “Ασημένιο Βέλος”, προσαρμοσμένο στις προδιαγραφές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τα τρένα αυτού του τύπου εκτελούν καθημερινά 48 δρομολόγια στην Ιταλία με αφετηρία τη Ρώμη: προς Βορρά (Venezia, Verona, Udine, Trieste, Bolzano, Genoa) και προς Νότο (Calabria, Lecce, Napoli). Το συγκεκριμένο τρένο αποσύρθηκε από την προγραμματισμένη του κυκλοφορία προκειμένου να έρθει στην Ελλάδα για να ξεκινήσει τις δοκιμές το συντομότερο δυνατό και ευχαριστούμε την Trenitalia για τη διευκόλυνση αυτή.

Επιχείρημα 7
Πότε θα λειτουργήσει η νέα γραμμή; Σε ποια δρομολόγια θα λειτουργήσει το νέο τρένο;

Απάντηση

Το τρένο θα εκτελεί δρομολόγια στη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα. Θα ξεκινήσει να εκτελεί δρομολόγια με την ολοκλήρωση των έργων και την παράδοση του δικτύου από τον Διαχειριστή της Υποδομής, ΟΣΕ.

Sponsored Post