ΔΙΕΘΝΕΣ
24/05/2019 20:49 EEST

Τραμπ: Αποστολή 1.500 στρατιωτικών στη Μέση Ανατολή

«Δε νομίζω ότι το Ιράν θέλει να πολεμήσει»

ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή πως θα στείλει περίπου 1.500 Αμερικανούς στρατιωτικούς στη Μέση Ανατολή, κυρίως ως μέτρο προστασίας, εν μέσω των αυξημένων εντάσεων με το Ιράν.

Ωστόσο, υποβάθμισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή, λέγοντας πως θεωρεί ότι το Ιράν δεν επιθυμεί σύγκρουση με τις ΗΠΑ. «Θέλουμε να έχουμε προστασία στη Μέση Ανατολή. Θα στείλουμε έναν μικρό σχετικά αριθμό στρατιωτικών, κυρίως προστατευτικά» είπε, αφήνοντας τον Λευκό Οίκο για να ταξιδέψει στην Ιαπωνία.

Το Πεντάγωνο ανέφερε πως μόνο περίπου 900 από τους 1.500 θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο νέας αποστολής και ότι 600 είναι ήδη στην περιοχή, και θα παραταθεί η αποστολή τους. Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ τους περιλαμβάνεται προσωπικό συστοιχιών πυραύλων Patriot, κατασκοπευτικών αεροσκαφών και μηχανικοί.

«Αυτή τη στιγμή δε νομίζω ότι το Ιράν θέλει να πολεμήσει. Και σίγουρα δε νομίζω ότι θέλουν να πολεμήσουν με εμάς» είπε ο Τραμπ. «Αλλά δεν μπορούν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα» συνέχισε. «Δεν μπορούν. Και το καταλαβαίνουν».

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μια ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου, βομβαρδιστικά και πυραύλους Patriot στη Μέση Ανατολή νωρίτερα μέσα στο έτος, αντιδρώντας σε αυτό που η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε ως ανησυχητικές ενδείξεις πιθανών προετοιμασιών για επίθεση από το Ιράν.