ΔΙΕΘΝΕΣ
26/08/2019 11:04 EEST

Τραμπ: Δεν επιδιώκω αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν

Δηλώσεις Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου της G7.

ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα στο περιθώριο της συνόδου της G7 ότι επιθυμεί να δει ένα ισχυρό Ιράν, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος» στη χώρα, εξηγώντας ωστόσο ότι ο τρόπος με τον οποίο αναγκάζονται να ζουν οι Ιρανοί είναι απαράδεκτος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου, ο Τραμπ επεσήμανε ότι δεν εξεπλάγη που η Γαλλία κάλεσε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ για συνομιλίες την Κυριακή στη Μπιαρίτς, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον είχε ενημερώσει και μάλιστα είχε ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του.

«Είχα ενημερωθεί για όλα όσα έκανε και τα είχα εγκρίνει», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για την πρωτοβουλία του Γάλλου ομολόγου του.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «δεν θέλησε να συναντηθεί» ο ίδιος με τον Ζαρίφ, εξηγώντας ότι είναι «πολύ νωρίς» για μια τέτοια συνάντηση.

Αν και ο Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι ΗΠΑ θα δεχόντουσαν να άρουν κάποιες από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, προκειμένου η Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι θα συνομιλήσουν για τους βαλλιστικούς πυραύλους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το Ιράν.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)