ΔΙΕΘΝΕΣ
31/05/2018 21:49 EEST

Τραμπ: Ίσως χρειαστούν «πάνω από μία συναντήσεις» με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Joshua Roberts / Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες από μία συναντήσεις προκειμένου να επισφραγιστεί μια συμφωνία αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας και ότι ο ίδιος θα επιθυμούσε να διακόψει η Πιονγκγιάνγκ το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων το συντομότερο δυνατόν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος που τον μεταφέρει στο Τέξας –όπου θα συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος– ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ελπίζει ακόμη ότι θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι πιθανότατα θα δεχτεί τον απεσταλμένο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Τσολ αύριο Παρασκευή στον Λευκό Οίκο. Ο τελευταίος μεταφέρει μια επιστολή του Κιμ για τον Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επέμεινε ότι ίσως χρειαστούν περισσότερες συναντήσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία. «Θα ήθελα να γίνει σε μια συνάντηση. Όμως συχνά δεν κλείνονται έτσι οι συμφωνίες. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην γίνει σε μια συνάντηση ή σε δύο ή σε τρεις. Αλλά κάποια στιγμή θα επιτευχθεί. Μπορεί να γίνει πραγματικά ωραία και έξυπνα ή μπορεί να μην γίνει έξυπνα. Ίσως χρειαστεί να γίνει με τον δύσκολο τρόπο», είπε.

Ο Τραμπ τόνισε ότι πιστεύει πως ο Κιμ θέλει τη συμφωνία. «Θα χαρώ πάρα πολύ όταν φτάσει η ημέρα που θα μπορούμε να άρουμε τις κυρώσεις και να έχουμε μια πολύ καλή σχέση με ολόκληρη την κορεατική χερσόνησο», πρόσθεσε.

Μολονότι η στρατιωτική αντιπαράθεση σταμάτησε το 1953, τεχνικά η Νότια με τη Βόρεια Κορέα βρίσκονται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση αφού δεν έχουν υπογράψει κάποια ειρηνευτική συμφωνία.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι μια συμφωνία με την Πιονγκγιάνγκ για τα πυρηνικά θα πρέπει να καλύπτει και το βαλλιστικό πρόγραμμά της. «Και αυτό σημαίνει τους πυραύλους», είπε. Σημείωσε επίσης ότι θέλει «να δει την πλήρη αποπυρηνικοποίηση όσο πιο γρήγορα είναι εφικτό».

«Μιλάμε για μηχανήματα, μιλάμε για πράγματα που δεν μπορούν να συμβούν κατ′ ανάγκη αμέσως αλλά μπορούν να συμβούν με όσο πιο γρήγορο τρόπο γίνεται να συμβούν. Αυτό θέλω να συμβεί», κατέληξε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

 

Sponsored Post