ΔΙΕΘΝΕΣ
27/10/2019 15:28 EET | Updated 27/10/2019 19:45 EET

Τραμπ: Νεκρός ο αρχηγός του ISIS Αλ-Μπαγκντάντι - «Πέρασε τα τελευταία του λεπτά κλαίγοντας»

Ποιος ήταν ο αρχι-σφαγέας του ISIS που σκοτώθηκε πυροδοτώντας γιλέκο με εκρηκτικά.

Επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πως ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, είναι νεκρός. 

Όπως είπε, σκοτώθηκε σε επιχείρηση των ΗΠΑ στην Συρία και πέθανε «σαν σκυλί» και «σαν δειλός». 

Σε διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε ότι ο αλ-Μπαγκντάντι πέρασε τα τελευταία λεπτά του κλαίγοντας, φωνάζοντας και ότι ήταν πολύ φοβισμένος. Όπως είπε, φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά, το οποίο πυροδότησε, κατά τη διάρκεια επιδρομής από ειδικές δυνάμεις αργά το Σάββατο, με αποτέλεσμα σκοτωθεί ο ίδιος και τα τρία ανήλικα παιδιά του. Επίσης, μαζί με τον αλ-Μπαγκντάντι,  βρήκε τον θάνατο κατά την επιχείρηση και μεγάλος αριθμός μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. 

ASSOCIATED PRESS
Το σημείο της επίθεσης.

Είπε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έκαναν μια «τολμηρή νυχτερινή επιδρομή» και ολοκλήρωσαν την αποστολή τους με μεγαλειώδες στυλ.

«Πέθανε ενώ έτρεχε μέσα σε ένα αδιέξοδο τούνελ, κλαίγοντας και ουρλιάζοντας όλη τη διάρκεια», είπε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος. «Έφτασε στο τέλος του τούνελ ενώ τα σκυλιά μας τον κυνηγούσαν. Πυροδότησε το γιλέκο του και σκοτώθηκε ο ίδιος και τα τρία παιδιά του. Το πτώμα του διαμελίστηκε από τις εκρήξεις. Το τούνελ κατέρρευσε πάνω του». Βέβαια τόνισε ότι τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν μετά την επιδρομή έδειξαν πως επρόκειτο πράγματι για τον Μπαγκντάντι.

«Ο κακοποιός που προσπαθούσε τόσο πολύ να εκφοβίσει άλλους, πέρασε τα τελευταία του λεπτά μέσα στον απόλυτο φόβο, σε απόλυτο πανικό και τρόμο, τρομαγμένος από τις αμερικανικές δυνάμεις που τον είχαν στο χέρι».  

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης ότι «Κούρδοι σύμμαχοι έδωσαν πληροφορίες που βοήθησαν» ενώ βοήθεια παρείχε και η Ρωσία που άνοιξε τον εναέριο χώρο της για την αμερικανική επιδρομή.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, επικεφαλής των οποίων είναι οι Κούρδοι, είπαν πως η επιχείρηση έλαβε χώρα αφού οι υπηρεσίες πληροφοριών των SDF εντόπισαν τη θέση του αλ-Μπαγκντάντι, αλλά η επιχείρηση εναντίον του καθυστέρησε λόγω της τουρκικής επίθεσης.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των SDF Ρεντούρ Τζελίλ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι δυνάμεις του θα εντείνουν τώρα τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και τις προσπάθειες να εντοπίσουν πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εν υπνώσει.

Η Τουρκία από τη μεριά της, λέει ότι βοήθησε. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε σήμερα τον θάνατο του επικεφαλής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον οποίο χαρακτήρισε «σημείο καμπής» στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

«Ο θάνατος του ηγέτη του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην κοινή μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας» έγραψε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία «θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας, όπως έκανε και στο παρελθόν».

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, υπήρξαν «ανταλλαγές πληροφοριών και ένας συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών αρχών των δύο χωρών» πριν από την αμερικανική επιδρομή στη Συρία.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από την Τουρκία είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπήρξε «στενός συντονισμός» κι ότι ο τουρκικός στρατός «γνώριζε από πριν» για την αμερικανική επιδρομή.

Ο ίδιος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν η Τουρκία παρείχε πληροφορίες για να «διευκολύνει» την επιχείρηση.

Έσπερ: «Θέλαμε να τον συλλάβουμε»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, μιλώντας στο CNN, είπε ότι στόχος της αμερικανικής επιδρομής ήταν να συλληφθεί ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους. «Φωνάξαμε στον Μπαγκντάντι και του ζητήσαμε να παραδοθεί. Αρνήθηκε και κατέφυγε σε μια υπόγεια περιοχή και στη διαδικασία της προσπάθειάς μας να τον βγάλουμε από εκεί ανατίναξε ένα γιλέκο αυτοκτονίας, πιστεύουμε, και σκοτώθηκε»

Η είδηση ότι ο αρχηγός του ISIS ήταν νεκρός, είχε γίνει γνωστή ως πληροφορία ήδη από τα ξημερώματα της Κυριακής. Διεθνή πρακτορεία και μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν την πληροφορία ότι ο αρχι-σφαγέας του ISIS είναι νεκρός, ενώ αναμενόταν η επιβεβαίωση από τον Αμερικανό πρόεδρο.

ASSOCIATED PRESS
Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προαναγγείλει από την πλευρά του μία σημαντική ανακοίνωση, καθώς αναφέρει σε tweet που ανέβασε το βράδυ του Σαββάτου, ότι... «Κάτι πολύ μεγάλο έχει μόλις συμβεί!».

Ποιος ήταν ο Αλ-Μπαγκντάντι

Ο Αλ-Μπαγκντάντι γεννήθηκε το 1971 στη Σαμάρα του Ιράκ. Λόγω της δράσης του κατά των ΗΠΑ, συνελήφθη από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και εστάλη στη φυλακή Μπούκα τον Φεβρουάριο του 2004, σύμφωνα με ιστοτόπους που συνδέονται με το ISIS. 

Απελευθερώθηκε 10 μήνες αργότερα, μετά και εντάχθηκε στο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ υπό τον Αμπου Μουσάμπ Αλ-Ζαρκάουι. Αργότερα ανέλαβε τον έλεγχο της ομάδας, που ήταν τότε γνωστή ως το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ.

Μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου της Συρίας το 2011, ο Αλ-Μπαγκντάντι έθεσε ως στόχο την εφαρμογή ενός σχεδίου για ένα μεσαιωνικού τύπου ισλαμικό κράτος ή χαλιφάτο. Συνένωσε αρχικά μια ομάδα γνωστή ως Front Nusra, η οποία αρχικά καλωσόρισε τους μετριοπαθείς Σουνίτες αντάρτες που συμμετείχαν στην εξέγερση κατά του Προέδρου Μπασάρ Ασάντ στην Συρία, κάτω από την σημαία της οργάνωσης που έγινε γνωστή ως «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» ISIL). Η κεντρική ηγεσία της Αλ Κάιντα αρνήθηκε να αποδεχθεί τη νέα δομή και διαχώρισε τη θέση της από τον Αλ-Μπαγκντάντι.

ASSOCIATED PRESS

Οι μαχητές του Αλ Μπαγκντάντι κατέλαβαν σταδιακά ένα πολύ μεγάλο μέρος της επικράτειας του Ιράκ και της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων βασικών πόλεων, και τον Ιούνιο του 2014 ανακήρυξαν το δικό τους κράτος - ή χαλιφάτο.

Ο Αλ-Μπαγκντάντι έγινε ο «χαλίφης» της ισλαμικής κρατικής ομάδας, που μετονομάστηκε σε Ισλαμικό Κράτος. Κάτω από την ηγεσία του, η ομάδα έγινε γνωστή για τις μακάβριες σφαγές και τους αποκεφαλισμούς - που δημοσιεύθηκαν συχνά σε διαδικτυακούς τόπους των στρατευμάτων - και για την αυστηρή τήρηση μιας ακραίας ερμηνείας του ισλαμικού νόμου.

Παρέμενε μεταξύ των λίγων διοικητών του ISIS που ήταν ελεύθεροι, παρά τις πολυάριθμες πληροφορίες που κατά καιρούς κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια σχετικά με το θάνατό του - ακόμη και όταν το αυτο-αποκαλούμενο Χαλιφάτο συρρικνώθηκε δραματικά, με πολλούς υποστηρικτές που εντάχθηκαν στην οργάνωση να είναι πλέον φυλακισμένοι.

Οι προτροπές του συνέβαλαν στην πρόκληση τρομοκρατικών επιθέσεων στην καρδιά της Ευρώπης και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η οργάνωση ενθάρρυνε τους τζιχαντιστές που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν για να ζήσουν στο Χαλιφάτο, ώστε να σκοτώσουν οπουδήποτε στον κόσμο, με οποιοδήποτε όπλο είχαν στη διάθεσή τους.

Στις ΗΠΑ, πολλοί εξτρεμιστές είχαν ορκιστεί υπακοή στον Αλ-Μπαγκντάντι δηλώνοντάς το σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Anadolu Agency via Getty Images

Με μια επικήρυξη 25 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στο κεφάλι του, ο Αλ-Μπαγκντάντι ήταν πολύ λιγότερο στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, δίνοντας στη δημοσιότητα μόνο σποραδικές ηχογραφήσεις, μεταξύ των οποίων μία μόλις τον περασμένο μήνα, στην οποία καλούσε τα μέλη της εξτρεμιστικής ομάδας να κάνουν ό, τι μπορούσαν για να ελευθερωθούν.

Το συγκεκριμένο ηχητικό απόσπασμα ήταν η πρώτη του δημόσια δήλωση από τον περασμένο Απρίλιο, όταν εμφανίστηκε σε βίντεο για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.

Το 2014 εμφανίστηκε σε βίντεο ως μια μαύρη φιγούρα που έκανε κήρυγμα από τον άμβωνα του Μεγάλου Τζαμιού της Μοσούλης - αυτή ήταν και η μόνη γνωστή δημόσια εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια. Εκεί κάλεσε τους Μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να ορκιστούν πίστη στο Χαλιφάτο και να τον υπακούσουν ως ηγέτη του.

Οι απαισιόδοξοι για το τέλος του Ισλαμικού Κράτους

Ενώ υπάρχουν κράτη που πανηγυρίζουν για τον θάνατο του Αλ-Μπαγκντάντι, υπάρχουν και άλλα που προειδοποιούν ότι δεν σημαίνει και το τέλος του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως η Ρωσία, που βάζει ερωτηματικό ακόμη και στο εάν είναι όντως νεκρός. Ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA: «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει αξιόπιστες πληροφορίες για την επιχείρηση αμερικανών στρατιωτών ... περί άλλης μιας ‘εξόντωσης’ του πρώην αρχηγού του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι». Από την πλευρά του, ο Κονσταντίν Κοζάτσιοφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ: «... Ο αλ-Μπαγκντάντι έχει αποχαιρετιστεί για τελευταία φορά τουλάχιστον πέντε φορές στο παρελθόν. Επίσης η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι πολύ πιο δύσκολη αποστολή από τη φυσική καταστροφή ηγετών της, ακόμη και των πιο ασυμβίβαστων».

Εκ των απαισιόδοξων για το τέλος του ISIS είναι και η Γαλλία, με την υπουργό Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, να δηλώνει: «Μπαγκντάντι: πρόωρη αποχώρηση για έναν τρομοκράτη, αλλά όχι για την οργάνωσή του. Συγχαίρω τους αμερικανούς συμμάχους μας γι′ αυτή την επιχείρηση. Οι σκέψεις μου σήμερα πηγαίνουν σε όλα τα θύματα της τρέλας του Μπαγκντάντι και των εγκληματιών που τον ακολουθούσαν».

Πιο καυστικός, ο υπουργός Πληροφόρησης του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί-Τζαχρομί έγραψε το Twitter: «Δεν είναι και σπουδαία δουλειά, σκοτώσατε απλώς το δημιούργημά σας» (κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι δημιούργησαν το Ισλαμικό Κράτος). Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιέι, έγραψε: «Ο θάνατος του Μπαγκντάντι δεν θα αποτελέσει το τέλος του Ντάες (του Ισλαμικού Κράτους) και της ιδεολογίας του… που δημιουργήθηκε και άκμασε με τη βοήθεια των πετροδόλαρων της περιοχής» (με μια σαφή αναφορά προς την αντίπαλο της Τεχεράνης, τη Σαουδική Αραβία).

Sponsored Box