ΔΙΕΘΝΕΣ
26/01/2018 18:17 EET

Τραμπ στο Νταβός: Ο κόσμος μάρτυρας της ανάδυσης μιας ισχυρής Αμερικής

«Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσονται, το ίδιο κάνει και ο κόσμος»

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετέφερε  το μήνυμά του «Πρώτα η Αμερική» στην παγκόσμια ελίτ λέγοντας σε μια σύνοδο κορυφής πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα κάνουν πια τα στραβά μάτια» σ′ αυτό που περιέγραψε ως άδικες εμπορικές πρακτικές.

Ο Τραμπ έγινε ο πρώτος εδώ και 18 χρόνια εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος που απευθύνθηκε στο ετήσιο κογκλάβιο των πλουσίων και των ισχυρών στο Νταβός της Ελβετίας, κλείνοντας τη σύνοδο κορυφής με μια ομιλία στην οποία τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ανοικτές για μπίζνες».

«Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να φέρετε τα χρήματά σας, τις δουλειές σας, τις επιχειρήσεις σας στην Αμερική», δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι οι φορολογικές μειώσεις και ο περιορισμός των κανονιστικών ρυθμίσεων προωθούν το επενδυτικό κλίμα.

«Έπειτα από χρόνια στασιμότητας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν και πάλι ισχυρή οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε. «Ο κόσμος είναι μάρτυρας της ανάδυσης μιας ισχυρής και ευημερούσας Αμερικής».

Ο Τραμπ δήλωσε πως θα βάζει πάντα «Πρώτα την Αμερική», όπως περιμένει να κάνουν για τις δικές τους χώρες οι άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες. «Πρώτα η Αμερική δεν σημαίνει η Αμερική μόνη. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσονται, το ίδιο κάνει και ο κόσμος», δήλωσε.

Όμως γρήγορα πέρασε σε αιτήματα για αυστηρότερη επιβολή των εμπορικών κανονιστικών ρυθμίσεων, κατηγορώντας χώρες τις οποίες δεν κατονόμασε για άδικες πρακτικές, που περιλαμβάνουν κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και παροχή κρατικής αρωγής στη βιομηχανία.

«Θα ενισχύσουμε τους εμπορικούς νόμους μας και θα αποκαταστήσουμε την ακεραιότητα του εμπορικού συστήματος. Μόνο επιμένοντας σε δίκαιο και αμοιβαίο εμπόριο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που να λειτουργεί όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά για όλες τις χώρες», δήλωσε ο Τραμπ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κάνουν πια τα στραβά μάτια σε άδικες εμπορικές πρακτικές», δήλωσε. «Δεν μπορούμε να έχουμε ελεύθερο και ανοικτό εμπόριο αν ορισμένες χώρες εκμεταλλεύονται το σύστημα σε βάρος άλλων. Υποστηρίοζυμε το ελεύθερο εμπόριο, όμως πρέπει να είναι δίκαιο και πρέπει να είναι αμοιβαίο».

Καθώς στο παρελθόν έχει αντιταχθεί σε πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες που περιλαμβάνουν πολλές χώρες, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα εξετάσουν «αμοιβαία επωφελείς» διμερείς εμπορικές συμφωνίες με μεμονωμένα κράτη.

Αυτό μπορεί να περιλάβει χώρες που έχουν υπογράψει την εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού, από την οποία αποσύρθηκε, δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί συλλογικά μαζί τους, αν αυτό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Πριν από το ταξίδι του στο Νταβός, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 30% στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ, στο πλαίσιο των πρώτων μονομερών εμπορικών περιορισμών που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνησή του ως μέρος μιας ευρύτερης ατζέντας προστατευτισμού.

Bloomberg via Getty Images

Τρομοκρατία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ότι «σχεδόν το 100% των εδαφών» που είχε καταλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ έχει πλέον ανακτηθεί.

«Ο συνασπισμός που πολεμά για την ανατροπή του (αυτοαποκαλούμενου) Ισλαμικού Κράτους ανέκτησε σχεδόν το 100% των εδαφών που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο αυτών των δολοφόνων στο Ιράκ και τη Συρία» δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Χρειάζεται να διεξαχθούν και άλλες «μάχες» προκειμένου να «εδραιώσουμε» αυτήν την πρόοδο, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξαναγίνει καταφύγιο για τους τρομοκράτες» συμπλήρωσε.