ΔΙΕΘΝΕΣ
22/03/2019 20:01 EET

Τραμπ: Τo ISIS δεν κατέχει πια εδάφη στη Συρία

Παρόλα αυτά, οι συγκρούσεις στη Μπαγκούζ συνεχίζονται.

Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις έχουν εκτοπίσει το ISIS από το τελευταίο του προπύργιο στη Συρία.

«Εδώ ήταν το ISIS την ημέρα των εκλογών. Και εδώ είναι τώρα» είπε ο Τραμπ, καθώς έδειχνε έναν χάρτη με το πριν και το μετά σε δημοσιογράφους, με το «πριν» γεμάτο κόκκινες κουκκίδες και το «μετά» άδειο.

«Μπορείτε να έχετε τον χάρτη. Συγχαρητήρια» είπε ο Τραμπ. «Νομίζω πως ήταν επιτέλους καιρός».

Ο Τραμπ έχει πει ότι επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες πως το ISIS δεν κατέχει εδάφη. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονταν αργά την Πέμπτη μεταξύ υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ και μαχητών του ISIS στα τελευταία εδάφη που κρατάει.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, είπε σε δημοσιογράφους πως το ISIS δεν κρατά πλέον εδάφη στη Συρία, και ο υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν ενημέρωσε τον πρόεδρο ενώ ταξίδευε προς την Φλόριντα με το Air Force One.

 

Reuters

 

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) μάχονταν το βράδυ εναντίον τζιχαντιστών που είχαν οχυρωθεί στην περιοχή της Μπαγκούζ, με την υποστήριξη αεροπορικών πληγμάτων από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ανέφεραν οι SDF, επιδιώκοντας την εξάλειψη των τελευταίων εστιών αντίστασης των τζιχαντιστών.

Η πτώση του τελευταίου προπυργίου του ISIS, στη Μπαγκούζ, θα σηματοδοτούσε το τέλος του «χαλιφάτου», το οποίο κάποια στιγμή εκτεινόταν σε μεγάλες εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ. Ο έλεγχος εδαφών έδινε στην οργάνωση τη δυνατότητα να εξαπολύει επιθέσεις ανά τον κόσμο.

Ο Τραμπ είπε πως «ήταν επιτέλους καιρός» η οργάνωση να μην ελέγχει εδάφη στην περιοχή, μετά από μια εκστρατεία από τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, διάρκειας πέντε ετών.

 

Reuters

 

«Το χαλιφάτο έχει εδαφικά εξαλειφθεί στη Συρία» είπε η Σάντερς σε δημοσιογράφους στο Air Force One. Παρόλα αυτά, οι SDF δεν έχουν ανακηρύξει νίκη. Ο Κίνο Γκάμπριελ, εκπρόσωπος των SDF, δήλωσε στο Associated Press την Παρασκευή ότι υπάρχουν ακόμα μαχητές του ISIS και γυναικόπαιδα σε σπηλιές κοντά στη Μπαγκούζ, και ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται, καθώς φαίνεται ότι είναι εκατοντάδες. Άλλοι αξιωματούχοι των SDF είπαν ότι οι θέσεις τους είναι γεμάτες πτώματα, και ότι κάποιοι άμαχοι και μαχητές του ISIS συνεχίζουν να παραδίδονται. Επίσης, τουλάχιστον δύο αεροπορικά πλήγματα έλαβαν χώρα στη Μπαγκούζ την Παρασκευή, με καπνούς να υψώνονται πάνω από το χωριό. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι δυνάμεις των SDF προχωρούν αργά και προσεκτικά, και είναι πρόθυμες να περιμένουν τους μαχητές του ISIS, που ξεμένουν από τρόφιμα και νερό.

Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μιλώντας στην Ιερουσαλήμ, είπε την Πέμπτη πως ο συνασπισμός έχει επιτύχει «εκπληκτικά» αποτελέσματα στη Συρία- προειδοποιώντας ωστόσο πως η απειλή από την τρομοκρατία από το ριζοσπαστικό Ισλάμ παραμένει.

(με πληροφορίες από Reuters, Associated Press) 

Sponsored Post