ΔΙΕΘΝΕΣ
31/07/2019 14:03 EEST | Updated 31/07/2019 14:29 EEST

Τραμπάλες ενώνουν τα παιδιά στο τείχος του Τραμπ που χωρίζει το Μεξικό από τις ΗΠΑ

Η κατασκευή καλλιτεχνών που καταργεί τη διαίρεση της μεταναστευτικής πολιτικής του προέδρου των ΗΠΑ.

Μοιάζει μια συνηθισμένη εικόνα. Σαν αυτές που βλέπουμε περνώντας έξω από παιδικές χαρές. Πιτσιρίκια τρέχουν δεξιά και αριστερά, γονείς τα κυνηγάνε ή τα προσέχουν διακριτικά από απόσταση. Παίζουν. Κάποια κάνουν τραμπάλα. Γελούν, φωνάζουν.

Αυτή η «παιδική χαρά» όμως, στη μέση του πουθενά δεν μοιάζει με καμία άλλη. Τα παιδιά δεν παίζουν στην ίδια παιδική χαρά. Κάποια είναι σε αμερικανικό έδαφος και κάποια άλλα στο Μεξικό. Τα χωρίζει ένα τείχος. Το τείχος του Τραμπ που έχει στόχο τα παιδιά από τη μία πλευρά να μην μπορέσουν να περάσουν ποτέ από την άλλη.

Τα παιδιά όμως δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν ενώ το ίδιο το τείχος ανάμεσά τους αποτελεί μια σκληρή υπενθύμιση της απάνθρωπης μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ στα χρόνια του Τραμπ. Όπου εκατοντάδες παιδιά μαζί με τους γονείς τους κάνουν έναν εξαντλητικό ταξίδι για να φτάσουν στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, κάποια μπορεί να πεθάνουν στην προσπάθεια να περάσουν στην άλλη πλευρά και όσο τα καταφέρνουν αποχωρίζονται βίαια από τους γονείς τους.

Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ πάνω από 900 παιδιά μεταναστών χωρίστηκαν από τους γονείς τους μέσα σε ένα χρόνο. 

 

Huffpost GR
v

Έτσι ο καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, Ronald Rael και μια καθηγήτρια σχεδίου στο πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ, η Virginia San Fratello σκαρφίστηκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο για να αναδείξουν τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα των δύο χωρών.

Το project φέρει τον τίτλο “Teeter-Totter Wall”. Φυσικά δεν πρόκειται για μια κανονική παιδική χαρά. Απλά οι δύο άκρες με τα καθισματάκια της κάθε τραμπάλας έχουν τοποθετηθεί από τη μία και από την άλλη πλευρά του μεταλλικού φράχτη που χωρίζει τα παιδιά.

Ο σχεδιασμός υπήρχε από το 2009 για το βιβλίο «Βorderwall asArchitecture» που είχε ως στόχο να αναδείξει με έναν έξυπνο και χιουμοριστικό τρόποτην ματαιότητα της κατασκευής φραχτών.

Δέκα χρόνια μετά τα σχέδια τους πήραν σάρκα και οστά.

Ο Rael και οι συνεργάτες του μετέφεραν τις τραμπάλες στο Sunland Park, στο Νέο Μεξικό το οποίο χωρίζεται από την περιοχή Ciudad Juárez, στο Μεξικό από έναν μεταλλικό φράχτη. Το Soundland Park είναι επίσης η περιοχή στην οποία έχει δημιουργηθεί κέντρο κράτησης μεταναστών ενώ μέσω δωρεών στο GoFundMe μια ομάδα ιδιωτών χτίζει το δικό της φράχτη, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Huffpost GR
Huffpost GR

 

Η εικόνα όμως στην περιοχή, τόσο από τη μία όσο και από την άλλη πλευρά έχει αλλάξει από τη Δευτέρα, όπως παρατηρεί το CNN. Τουλάχιστον σε ένα μικρό μέρος του μεταλλικού φράχτη.

Άνθρωποι και από τις δύο πλευρές πήγαν τα παιδιά τους στον φράχτη. Και αυτά ανέβηκαν στις τραμπάλες και άρχισαν να παίζουν.

Ο Rael ανάρτησε στο Instagram φωτογραφίες και βίντεο γράφοντας «γεμάτοι χαρά, ενθουσιασμό και ενωμένοι στο συνοριακό τείχος». Όπως σχολιάζει, το τείχος αποτελεί ένα κομβικό σημείο στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Μεξικό. «Παιδιά και ενήλικες ήρθαν κοντά με έναν τρόπο που έχει ιδιαίτερο νόημα αντιλαμβανόμενοι πως όσα συμβαίνουν από τη μία πλευρά του τείχους επηρεάζουν άμεσα την άλλη πλευρά».

Πηγή: CNN