ΔΙΕΘΝΕΣ
18/06/2019 22:15 EEST | Updated 18/06/2019 22:30 EEST

Νέα πρόκληση από την Αγκυρα: Ετοιμάζεται να «ανοίξει» την Αμμόχωστο

ΟΙ Τουρκοκύπριοι θα προβούν σε καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη, στα Βαρώσια.

ASSOCIATED PRESS

Ηρθε πλέον η ώρα να κάνουμε ένα απτό βήμα για τα Βαρώσια (σ.σ πόλη - φάντασμα στο νότιο τμήμα της Αμμοχώστου, δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, που ανακοίνωσε την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για την σύσταση μια ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη.

Θα διαπιστώσει, είπε, τα περιουσιακά στοιχεία των βακουφίων, ποια είναι τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, θα τα καταγράψει σε μια έκθεση που θα δοθεί στον ίδιο. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, συνέχισε ο κ. Οζερσάι, θα καθορίσουν την πολιτική – όπως ανέφερε – που θα ακολουθήσουν στα Βαρώσια. Στην ομάδα αυτή, είπε, θα «επωφεληθούν από ονόματα που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αρένα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΕΕ: Μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Τουρκία: Αρχές Ιουλίου η έναρξη γεωτρήσεων από το δεύτερο γεωτρύπανο, Yavuz

Ακιντζί: Η Τουρκία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στις ακτές της

Ως «κυβέρνηση», δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, θα ενεργήσουν με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων». Οι όροι εντολής αυτής της ομάδας θα ετοιμαστούν με βάση την απόφαση του «υπουργικού», πρόσθεσε, και τις επόμενες ημέρες θα απευθύνουν δημόσια έκκληση σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτή την εργασία.

Θα ενημερώσουν επίσης, είπε, την επόμενη περίοδο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αλλά και την «βουλή» σχετικά με το θέμα.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε και στο χωριό Καρπάσια λέγοντας ότι εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν τα συμβόλαια και κάποιοι που μένουν σε σπίτια στο εν λόγω χωριό θα μετακινηθούν. Ετσι, είπε, μικρός μεν αριθμός αλλά περίπου 10-15 σπίτια θα μπορέσουν να επιστραφούν σε Μαρωνίτες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Daily Sabah, «το ψευδοκράτος αποφάσισε την Τρίτη να ανοίξει το Βαρώσι...». «Το λεγόμενο Συμβούλιο των Υπουργών θα αξιολογήσει τους όρους δράσης στο Βαρώσι, το οποίο αποτελεί νόμιμη στρατιωτική ζώνη στη λεγόμενη ΤΔΒΚ», δήλωσε ο Οζερσάι.

Πηγή: Φιλελεύθερος