ΔΙΕΘΝΕΣ
08/02/2021 08:45 EET | Updated 08/02/2021 08:50 EET

Τραγωδία στην Ινδία μετά από κατάρρευση παγετώνα

Κομμάτι παγετώνα των Ιμαλαΐων έπεσε σε ποταμό και προκάλεσε πλημμύρα.

ASSOCIATED PRESS

Τουλάχιστον 14 είναι οι νεκροί και 150 οι αγνοούμενοι αφού τμήμα παγετώνα των Ιμαλαΐων έπεσε σε ποταμό και προκάλεσε μεγάλη πλημμύρα στη βόρεια Ινδία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, τα νερά της πλημμύρας είχαν αποτέλεσμα να σπάσει φράγμα και οι όγκοι των υδάτων ξεχύθηκαν σε κοιλάδα στην πολιτεία Ουταραχάντ. Οι περισσότεροι αγνοούμενοι θεωρείται πως είναι εργαζόμενοι από δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς στην περιοχή. Εκατοντάδες στρατιώτες, παραστρατιωτικοί και στρατιωτικά ελικόπτερα έχουν σταλεί στην περιοχή για να συμβάλουν στις προσπάθειες διάσωσης.

Ειδικοί διερευνούν το περιστατικό, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο τι μπορεί να προκάλεσε την κατάρρευση του παγετώνα. Αξιωματούχοι ανέφεραν πως έχουν διασωθεί 25 άτομα.

Σε tweet του την Κυριακή, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είπε πως παρακολουθούσε στενά την κατάσταση στην Ουταραχάντ.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο έχουν στείλει συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να γράφει σε tweet πως το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει αλληλεγγύη στην Ινδία και είναι έτοιμο να προσφέρει ό,τι στήριξη χρειαστεί.

Η αστυνομία του Ουταραχάντ είπε πως χιονοστιβάδα σημειώθηκε κατά τις 11.00 τοπική ώρα την Κυριακή, καταστρέφοντας ένα φράγμα γνωστό ως υδροηλεκτρικός σταθμός Ρισιγκάνγκα. Σύμφωνα με την αστυνομία, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξαπολυθούν νερά στον ποταμό Νταούλι Γκάνγκα, χτυπώντας έναν άλλο σταθμό πιο χαμηλά, στην περιοχή Ταποβάν.