ΤΟ BLOG
11/06/2018 11:24 EEST | Updated 11/06/2018 11:24 EEST

Τρεις «μαχαιριές» από την Επιτροπή Γιούνκερ

DIMITAR DILKOFF via Getty Images

Ο κ. Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είναι η ΕΕ, ούτε εκπροσωπεί τα συλλογικά συμφέροντα της ΕΕ. Για άντληση μαθημάτων, παραθέτουμε τρεις πρόσφατες «μαχαιριές» με πρωτοστάτη τον Γιούνκερ εναντίον της Κύπρου. 

1. Στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, η Επιτροπή «πακετοποίησε» οκτώ χώρες: εφτά εκτός ΕΕ (Ισραήλ, Αίγυπτος, Λίβανος κ.ά.) μαζί με την Τουρκία, υποψήφια για ένταξη με ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την ΕΕ για την Κύπρο. Έτσι,  έβαλε «από την πίσω πόρτα» την Τουρκία και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Συμβουλίου η έναρξη διαπραγματεύσεων, παρακάμπτοντας την Κύπρο που αντιδρά. Επιπλέον, η Επιτροπή επιδιώκει πλαγίως την  εκπλήρωση ενός ακόμη κριτηρίου για παραχώρηση θεωρήσεων διαβατηρίων στους Τούρκους υπηκόους. 

2.  Η Κυπριακή Δημοκρατία (όχι οι δύο κοινότητες) κατέστη πλήρες μέλος της ΕΕ το 2004. Τις προάλλες μάθαμε ότι, παράλληλα με τις συνομιλίες στο Κυπριακό, υποβλήθηκε γραπτό αίτημα στην Επιτροπή πριν δύο χρόνια (ποιο κυβερνητικό μυαλό το σκέφτηκε;) και ξεκίνησε η ενημέρωση των Τ/κ για το κοινοτικό κεκτημένο. Το «δικοινοτικό» αίτημα υποβλήθηκε από τους διαπραγματευτές της Ε/κ και της Τ/κ  κοινότητας (Μαυρογιάννη και Ναμί) προς την ΕΕ η οποία αποτελείται από κράτη-μέλη. Ήδη, η Επιτροπή και η Τουρκία αξιοποιούν πολιτικά το «δικοινοτικό έγγραφο» εις βάρος μας. Ευελπιστούμε να καταλάβει ο Χαρ. Σταυρίδης (και κάθε κομματικός εκπρόσωπος) τη διαφορά ανάμεσα στο ρόλο του Γραφείου της Επιτροπής στα κατεχόμενα και στο ”δικοινοτικό” ατόπημα για εξοικείωση των Τ/κ με το κεκτημένο.  

3. Η παροχή προ-ενταξιακών κονδυλίων στην Τουρκία συνεχίζεται με σύμφωνη την Κυπριακή Κυβέρνηση. Η Τουρκία αγόρασε  θωρακισμένα οχήματα για σώματα καταστολής από τέτοια κεφάλαια, όπως ανέδειξε ο διεθνής τύπος και δεν διέψευσε η Επιτροπή. Όμως, ο αρμόδιος Επίτροπος ζητά από εμάς (ευρωβουλευτές) στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έγινε χρήση που συνιστά παράβαση, αλλά για δυόμισι μήνες αρνείται να υποδείξει τον Κανονισμό που επιτρέπει την χρηματοδότηση τέτοιων θωρακισμένων οχημάτων με προενταξιακά χρήματα!  Παρεμπιπτόντως, οι Συνθήκες της ΕΕ απαγορεύουν προενταξιακές δαπάνες με οποιαδήποτε στρατιωτική ή αμυντική προέκταση. Διερωτώμαι που είναι ο Κύπριος Επίτροπος και η Κυβέρνηση...  

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου κατέθεσα τροπολογίες στη σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου σε συνεργασία με συναδέλφους μου. Ωστόσο, οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Συμβούλιο που συμμετέχει η Κυβέρνηση, όπου είτε συναινεί, σιωπά, ή αντιδρά, το αποτέλεσμα είναι που μετρά.

Η ευρωπαϊκή πολιτική ασκείται στην ΕΕ και όχι στα κυπριακά ΜΜΕ. Η κυβερνητική συναίνεση ή σιωπή στην ΕΕ, με εκ των υστέρων ανακοινώσεις εντός Κύπρου δυνατόν να ικανοποιούν μερίδα της κοινής γνώμης, αλλά χαμένος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ.

 

Sponsored Post