ΔΙΕΘΝΕΣ
11/07/2020 12:35 EEST | Updated 11/07/2020 12:38 EEST

Τριήμερο θλιβερό ρεκόρ στις ΗΠΑ με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα

Τραγική η κατάσταση και σε Βραζιλία, Ινδία.

Roy Rochlin via Getty Images

Νέο θλιβερό ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καταγράφουν οι ΗΠΑ σε νέα κρούσματα κορονοϊού, αφού την Παρασκευή άγγιξε τις 70.000, ενώ τις προηγούμενες δύο μέρες ξεπερνούσαν τις 60.000. 

Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 136.000, δηλαδή το 25% περίπου των θανάτων που έχουν καταγραφεί συνολικά στον πλανήτη (560.000).  

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τον Ιούνιο, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξανόταν σε ημερήσια βάση κατά 28.000 μεσοσταθμικά, δείχνοντας πόσο έχει βρεθεί η κατάσταση εκτός ελέγχου. 

Επτά πολιτείες ανακοίνωσαν αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που αποτελούν ρεκόρ: η Αλάσκα, η Τζόρτζια, η Λουιζιάνα, η Μοντάνα, το Οχάιο, η Γιούτα και το Ουισκόνσιν.

Οι Αμερικανοί διχάζονται ολοένα περισσότερο για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ιδίως όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων και των επιχειρήσεων ή τη χρήση προστατευτικής μάσκας σε δημόσιους χώρους. Και αυτό παρότι οι ειδικοί τονίζουν πως η χρήση μάσκας αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την διασπορά του ιού. 

Allen J. Schaben via Getty Images

Ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της κρίσης, έκρουσε επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου αυτή την εβδομάδα σε συνεντεύξεις που παραχώρησε. Ορισμένα τμήματα της χώρας, όπως η Νέα Υόρκη, έχουν μεν «ανακτήσει τον έλεγχο» της κατάστασης, αλλά «ως χώρα, όταν συγκρινόμαστε με άλλες, δεν πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε πως τα πάμε καλά. Απλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο», είπε.

Βραζιλία 

Στην δεύτερη χειρότερη θέση βρίσκεται η Βραζιλία, με συνολικά 1.804.000 κρούσματα και 70.500 θανάτους.

Την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε 1.214 νέους θανάτους λόγω COVID-19 και 45.048 νέα κρούσματα σε 24 ώρες.

Τα δεδομένα που ανακοινώνουν οι βραζιλιάνικες υγειονομικές αρχές θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Ινδία 

Η Ινδία κατέγραψε επίσης αριθμό ρεκόρ 27.700 νέων κρουσμάτων, ενώ οι αρχές έχουν επιβάλει ήδη εκ νέου καραντίνα στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας και σε βιομηχανικό κέντρο με εργοστάσια αυτοκινήτων, φαρμάκων και ζυθοποιίες.

Με τα νέα κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των προσβεβλημένων με SARS-CoV-2 αγγίζει τους 822.000, στην τρίτη σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

ASSOCIATED PRESS

Οι θάνατοι από Covid-19 στην Ινδία ανέρχονται πλέον σε 22.000 από τον Ιανουάριο που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα νέου κορονοϊού στη χώρα.

Περίπου το 60% των κρουσμάτων της χώρας εντοπίζονται στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, όπως και στο κρατίδιο Μαχαράστρα, όπου βρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας Μουμπάι, και στο νότιο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού.