ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/02/2018 12:51 EET | Updated 27/02/2018 12:52 EET

Τρίκαλα: Η κακοκαιρία προκάλεσε κατολισθήσεις. Εκκενώθηκαν σπίτια, «σοβαρό φαινόμενο», λέει ο Λέκκας

Έντονα κατολισθητικά φαινόμενα σημειώθηκαν μετά τις έντονες βροχοπτώσεις την στην περιοχή «Αλπίνα», στη Δημοτική Ενότητα Πιαλείων, στο Δήμο Πύλης του νομού Τρικάλων, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν σπίτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι οικογένειες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους μεταφέρθηκαν σε σπίτια συγγενών τους.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας δήλωσε ότι είναι πιθανό να εκκενωθούν κι άλλα τέσσερα σπίτια τις επόμενες ώρες, κάτι το οποίο, όπως προσθέτει, θα το αποφασίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ο ίδιος πάντως, σε συνεννόηση με την αντιπεριφέρεια Τρικάλων και τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη προέβη στην σύνταξη εγγράφου με σκοπό την κήρυξη του Δήμου Πύλης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Λέκκας: Σοβαρό φαινόμενο -Η φύση είναι πανίσχυρη

Για τα κατολισθητικά φαινόμενα μίλησε  στον ραδιοφωνικό σταθμό «Λέσχη 97,6» ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, χαρακτηρίζοντάς το ως σοβαρό.

«Είναι αλήθεια ότι είναι ένα σοβαρό φαινόμενο που πολύ καλά αποφασίστηκε να υπάρξει εκκένωση των σπιτιών που κινδυνεύουν. Σε πρώτη φάση αυτό που θα βοηθήσει είναι να σταματήσει η βροχή, που όπως είναι λογικό κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Γενικότερα οι έντονες και για πολλές μέρες βροχοπτώσεις έχει φέρει πολλά προβλήματα σε όλο το χώρο της Θεσσαλίας. Στην Πιαλεία η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, αφού υπάρχει κίνδυνος για σπίτια. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, που δεν είναι ασυνήθιστη, αφού μιλάμε για ένα χωριό που είναι στα ριζά του Κόζιακα. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται στενή παρακολούθηση του φαινομένου και ελπίζουμε ότι δεν θα συνεχιστεί η καταστροφική του πορεία. Η φύση είναι πανίσχυρη, αλλά δυστυχώς πολλές φορές και ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει αρνητικό ρόλο», είπε ο κ. Λέκκας. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, trikalaola.gr