Ελλάδα και Ισπανία θα παίρνουν πίσω πρόσφυγες που θα εντοπίζονται στα σύνορα Γερμανίας και Αυστρίας. Η συμφωνία Μέρκελ, Τσίπρα, Σάντσεθ

Ελλάδα και Ισπανία θα παίρνουν πίσω πρόσφυγες που θα εντοπίζονται στα σύνορα Γερμανίας και Αυστρίας. Η συμφωνία Μέρκελ, Τσίπρα, Σάντσεθ
AFP Contributor via Getty Images

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, καθώς και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, κατέληξαν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης. Είχε προηγηθεί η συμφωνία των «28» για το προσφυγικό.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της συμφωνίας, «η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac (σ.σ. ευρωπαϊκό σύστημα παραβολής των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο) στις προαναφερόμενες χώρες», ενώ «η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών».

Στο ενδεχόμενο σύναψης μιας τέτοιας συμφωνίας μεταξύ Τσίπρα και Μέρκελ είχε αναφερθεί προ ημερών η εφημερίδα Financial Times αφήνοντας όμως να εννοηθεί πως η Γερμανία ως αντάλλαγμα θα υπάρχει περαιτέρω βοήθεια στη χώρα μας, σε θέματα οικονομίας.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος βέβαια δεν μετείχε στην συνάντηση, έσπευσε να διαβεβαιώσει πως η Ιταλία δεν έχει συμφωνήσει σε επανεισδοχή στη χώρα προσφύγων που έχουν αναχωρήσει για τη Γερμανία. Και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στην συνολική συμφωνία των «28».

″Η συμφωνία δεν προβλέπει να πάρει η Ιταλία μετανάστες από την Γερμανία”, είπε ο Κόντε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της διήμερης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. ”Εγώ δεν υπέγραψα καμία συγκεκριμένη συμφωνία με τη Μέρκελγια την επανεισδοχή μεταναστών», τόνισε.

Το πλήρες κείμενο της Πολιτικής Συμφωνίας στην οποία κατέληξαν σήμερα οι τρεις χώρες έχει ως εξής:

«Η Γερμανία, η Ελλάδα και η Ισπανία υπογραμμίζουν τη στήριξή τους για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου το 2018, με σκοπό την επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ μιας δίκαιης κατανομής των ευθυνών και της αλληλεγγύης.

Μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, τα προσωρινά μέτρα που έχουν επιβληθεί από εκείνες τις χώρες μέλη που είναι πρόθυμες να προχωρήσουν προς τα εμπρός συλλογικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε.

Στη βάση αυτή, σε απάντηση σε πιθανές κρίσεις, στηρίζουμε την υιοθέτηση πρόσθετων, άμεσων επιχειρησιακών πρωτοβουλιών της ΕΕ, βασισμένων στην αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανόμενου του διαμερισμού τού βάρους.

Υπογραμμίζουμε ότι οι χώρες μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα χρειάζονται περισσότερη στήριξη, από οικονομικής άποψης αλλά και όσον αφορά τους αξιωματικούς της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασύλου. Θα γίνουν γρήγορα θετικές ενέργειες για τη στήριξη των πέντε νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα και για τη στήριξη της Ισπανίας.

Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac στις προαναφερόμενες χώρες. Η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών.

Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες των ανωτέρω αναφερομένων ενεργειών θα συμφωνηθούν εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων και θα επανεξετάζονται τακτικά. Η συνεργασία θα ξεκινήσει αμέσως μόλις επιτευχθεί αυτή η συμφωνία».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή