TrimSignal: Η start up που αυξάνει την απόδοση κυκλωμάτων και ανοίγει δρόμους στη βιομηχανία

Ο ιδρυτής της επιχείρησης, κ. Νικόλαος Ζομπάκης, μιλά στη HuffPost ενόψει της σημερινής εκδήλωσης της τεχνολογικής θερμοικοιτίδας Invent ICT στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.
O ιδρυτής της TrimSgnal, κ. Νίκος Ζομπάκης
O ιδρυτής της TrimSgnal, κ. Νίκος Ζομπάκης
HUFFPOST GREECE

Καινοτομία, φρέσκες ιδέες και μεράκι για δημιουργία εφαρμογών που θα συνδράμουν στην εξέλιξη του ανθρώπου και σίγουρα στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Αυτά είναι τα βασικά εφόδια όσων θα συμμετέχουν και φέτος στην μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει η τεχνολογική θερμοικοιτίδα Invent ICT στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή σήμερα στις 5 μ. μ.

Οι ομάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα θα παρουσιάσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, ενώ εκπρόσωποι της αγοράς θα συζητήσουν με τα μέλη τους ιδέες για τις προοπτικές της τεχνολογικής καινοτομίας στην Ελλάδα αλλά και για το όραμα της διασύνδεσης της πανεπιστημιακής κοινότητας με την αγορά.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και η πολλά υποσχόμενη start-up «TrimSignal». Ο ιδρυτής και CEO της επιχείρησης, κ. Νικόλαος Ζομπάκης, μίλησε στη HuffPost Greece για την καινοτόμο τεχνική που βελτιώνει την απόδοση ανά Watt σε οποιοδήποτε ολοκληρωμένο κύκλωμα αλλά και για το όραμα του να επεκταθεί στην αγορά.

Κατακτώντας τις ΗΠΑ

Όπως ο ίδιος αναφέρει, η Trimsignal είναι μια stratup εταιρεία που επικεντρώνεται στην εφαρμογή μίας κατοχυρωμένης τεχνολογίας για τον σχεδιασμό ψηφιακών συστημάτων, όπως επεξεργαστές, βελτιώνοντας την απόδοσή τους κατά 35-60%. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι η βελτίωση της απόδοσης σε σχέση με την κατανάλωση ισχύος το όποιο συνιστά μεγάλη πρόκληση για την βιομηχανία.

H start up είναι μία από τις συμμετοχές που ξεχώρισαν στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος εκκίνησης επιχειρήσεων της τεχνολογικής θερμοικοιτίδας Invent ICT, στο πλαίσιο της οποίας έλαβε εξατομικευμένη υποστήριξη για την εξέλιξη της επιχειρηματικής ιδέας και τη στρατηγική δικτύωση της εταιρείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καταφέρνοντας να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο. Κομβική υπήρξε η συμμετοχή της Trimsignal στο διεθνές συνέδριο Mobile World Congress 2019, καθώς και η συνεργασία με το IDC Herzliya, ένα από τα κορυφαία ινστιτούτα επιχειρηματικότητας του Ισραήλ.

Πρόσφατα, η Trimsignal απέκτησε έδρα στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ενώ προστέθηκαν ως συνιδρυτές δυο κορυφαία στελέχη γνωστών πολυεθνικών, ενισχύοντας το όλο εγχείρημα. Στόχος της εταιρείας είναι η περαιτέρω εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, καθώς και η προώθηση και η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν. Το τελευταίο αποτελεί τεράστια πρόκληση, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με τον μεγαλύτερο διαχειριστή πνευματικών δικαιωμάτων υψηλής τεχνολογίας παγκοσμίως.

ijeab via Getty Images

Για το καλό του περιβάλλοντος και του ανθρώπου

Πώς μπορεί όμως ο επιταχυντής που έχει δημιουργήσει η ομάδα να διευκολύνει την καθημερινότητα του ανθρώπου και ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζει σε πρακτικό επίπεδο και το ίδιο το περιβάλλον;

«Η τεχνολογία που αναπτύσσουμε αφορά τον σχεδιασμό οποιουδήποτε ψηφιακού συστήματος. Το μεγάλο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι ότι βελτιώνει την ταχύτητα επεξεργασίας των ψηφιακών συστημάτων σε σχέση με την ισχύ που αυτά καταναλώνουν. Από τεχνολογικής άποψης αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς μειώνεται η θερμοκρασία λειτουργίας. Έτσι, επιτυγχάνεται ασφαλής λειτουργία με υψηλή απόδοση σε ψηφιακά συστήματα, όπως οι επεξεργαστές, των οποίων οι επιδόσεις συχνά δεν αξιοποιούνται πλήρως λόγω απουσίας αποδοτικού τρόπου ψύξης. Από περιβαλλοντικής άποψης είναι πολύ σημαντικό καθώς η κατανάλωση ενέργειας για την ίδια λειτουργία μειώνεται κατά 15-25%. Αν αναλογιστούμε πόσο ευρεία είναι η χρήση των ψηφιακών συστημάτων, θα μπορούσε να υπάρξει αξιοσημείωτο ενεργειακό αποτέλεσμα», επισημαίνει ο κ. Ζομπάκης.

Βασική προτεραιότητα της επιχείρησης αυτή την ώρα είναι να προσεγγίσει την αγορά σχεδιασμού και κατασκευής ψηφιακών συστημάτων στην Αμερική και την Ασία. Ωστόσο, στόχος είναι να εγκαταστήσει ένα R&D τμήμα στην Ελλάδα που θα αναπτύσσει και θα εφαρμόζει την σχετική τεχνολογία, αξιοποιώντας ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό που είτε υπάρχει στην Ελλάδα ή είναι διαθέσιμο να επιστρέψει από εξωτερικό.

TrimSignal

Και τα εμπόδια

Συζητώντας για τις δυσκολίες του επιχειρείν σήμερα, ο ιδρυτής της TrimSignal τονίζει στη HuffPost πως «η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει κανείς κατά την εξέλιξη μιας τεχνολογικής ιδέας σε επιχείριση, πέρα από την εύρεση χρηματοδότησης, είναι η δημιουργία του αναλόγου δικτύου που εξασφαλίζει πρόσβαση σε εταιρίες που θα λειτουργήσουν ως πελάτες η ακόμα και ως συνεργάτες».

Συμπληρώνει δε πως «βασικό στην διαπραγμάτευση με έναν επενδυτή δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση αλλά και οι επαφές που μπορεί να εξασφαλίσει που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο κρίσιμες από την ίδια την χρηματοδότηση. Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο είναι η διασφάλιση της πνευματικής ιδιοκτησίας. Χωρίς πατέντες στο τεχνολογικό χώρο δεν υφίστασαι. Αυτό συνήθως γίνεται αργά αντιληπτό με αποτέλεσμα να υπάρχουν κίνδυνοι που μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία».

Λίγα λόγια για το INVENT ICTechnologies supported by DISRUPT

Το INVENT ICT είναι η πρώτη θερμοκοιτίδα Σύμπραξης Δημόσιου κι Ιδιωτικού Τομέα στην Ελλάδα με συμμετέχοντες το ΕΠΙ.νοώ, τη δομή επιχειρηματικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τους Industry Disruptors – Game Changers, τη μεγαλύτερη ελληνική οργάνωση που προωθεί την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια, με διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες. Βασικός υποστηρικτής και χρηματοδότης στην προσπάθεια αυτή είναι η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας. Υποστηρικτής του προγράμματος από την έναρξή του είναι επίσης το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ήδη, από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το INVENT ICT έχει αναδείξει νεοφυείς επιχειρήσεις με εξαιρετικές αποδόσεις, οι οποίες πέρα από την προσέλκυση χρηματοδότησης έχουν καταφέρει ήδη να έχουν ένα διεθνές αποτύπωμα. Στόχος άλλωστε της προσπάθειας αυτής είναι η επώαση κι ανάπτυξη ερευνητικών ομάδων, προερχόμενων από τις πολυτεχνικές σχολές σε όλη την επικράτεια και κατ’ επέκταση η χρηματοδότηση κι εμπορική τους εξέλιξη, μέσω συμφωνιών με μεγάλες εταιρείες, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Οι δύο εταιρείες του πρώτου κύκλου επώασης που μέσω Invent ICT εξελίχθηκαν, δημιούργησαν διεθνή ανάπτυξη και εξασφάλισαν χρηματοδότηση είναι οι INAccel και Purposeful.

Η εκδήλωση της Τετάρτης απευθύνεται συνολικά στους εταίρους έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (ομάδες και μέντορες του invent όλων των κύκλων και συντελεστές του προγράμματος), θεσμικούς και παραγωγικούς εταίρους, ακαδημαϊκή κοινότητα, καινοτόμους επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, media και οικοσύστημα.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες εταιρείες που θα συμμετέχουν στην προγραμματισμένη διοργάνωση είναι οι e-kinesis, AccessLab, Nable Solutions, CoffeCo, Founderhood, Evotropia, Insurtech και Bioenvi.

Δημοφιλή