Τριπλάσιες αφίξεις Τούρκων από τον Έβρο

Επικίνδυνα ταξίδια:Έξι θάνατοι τη μέρα στη Μεσόγειο, μαρτυρίες για παράνομες επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές.
歐新社

Η Ελλάδα δέχθηκε 32.500 μετανάστες που ήρθαν μέσω θάλασσας το 2018, όμως σημειώθηκε σχεδόν τριπλάσια αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που έφτασαν από τα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία.

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι μέσα στη χρονιά που τελείωσε, οι Τούρκοι υπήκοοι αποτέλεσαν το 40% των ατόμων που εισήλθαν από τα χερσαία σύνορα. Ακολουθούν οι Σύροι, Ιρακινοί, Αφγανοί και Πακιστανοί, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, η νέα τάση είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να φθάνουν με βάρκα στις ακτές του Έβρου, κυρίως στην Αλεξανδρούπολη.

Συγκεκριμένα, από την 1η μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2019 οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο ανήλθαν σε 596, από τις οποίες οι 202 έγιναν με βάρκα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η τάση αυτή έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη αύξηση των αφίξεων στον Έβρο από ξηράς σε σχέση με τις αφίξεις δια θαλάσσης στα νησιά, που αποδίδεται στο γεγονός ότι η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ισχύει μόνο για τα νησιά και όχι για την ενδοχώρα.

Ο κ. Λεκλέρκ άφησε σαφείς αιχμές για τον χειρισμό του ζητήματος εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι η Ύπατη Αρμοστεία λαμβάνει τακτικά μαρτυρίες ατόμων για παράνομες επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές στα τουρκικά σύνορα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που παίρνουμε από τα αρμόδια υπουργεία ώστε να αξιοποιήσουν και να ερευνήσουν τις μαρτυρίες αυτές».

“Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε αιτήματα ασύλου στην ΕΕ, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, και η πρώτη χώρα αναλογικά με τον πληθυσμό της.”

Όπως σημείωσε επιπλέον, οι μεταφορές προσφύγων από τα νησιά προς την ενδοχώρα δεν έχουν οδηγήσει σε μαζικές αφίξεις από την Τουρκία στην Ελλάδα και αμφισβήτησε τον σχετικό ισχυρισμό των γερμανικών αρχών που αναπαράγεται από δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Σημειώνεται ότι από την 1η Μαρτίου η μεταφορά των προσφύγων προς την ενδοχώρα θα γίνεται από τις ελληνικές αρχές, χωρίς την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας.

Joel Carillet via Getty Images

Έξι θάνατοι την ημέρα στη Μεσόγειο το 2018

Διόλου τυχαία, η τελευταία έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχει τον τίτλο «Επικίνδυνα Ταξίδια» και αυτό γιατί οι άνθρωποι ρισκάρουν τη ζωή τους επιχειρώντας να φτάσουν σε μια νέα πατρίδα.

Μέσα στο 2018, πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους με ιδιαίτερα ανησυχητικό ρυθμό, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο, καθώς οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης την καθιέρωσαν ως το πιο θανατηφόρο θαλάσσιο πέρασμα στον κόσμο.

Εκτιμάται ότι 2.275 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνταν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο, παρά τη σημαντική μείωση που σημειώθηκε στον αριθμό των αφίξεων στις ακτές της Ευρώπης.

“Συνολικά, 139.300 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη, ο χαμηλότερος αριθμός των τελευταίων πέντε ετών.”

https://www.unhcr.org/desperatejourneys/

Για πολλούς, η άφιξη στην Ευρώπη ήταν το τελικό στάδιο σε ένα εφιαλτικό ταξίδι στο οποίο αντιμετώπισαν βασανιστήρια, βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις, καθώς και την απειλή να πέσουν θύματα απαγωγής ή να κρατηθούν για λύτρα και τα κράτη πρέπει να λάβουν άμεση δράση για να εξαρθρώσουν τα δίκτυα των διακινητών και να φέρουν τους δράστες αυτών των εγκλημάτων στη δικαιοσύνη, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η έκθεση αναδεικνύει επίσης τις σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στις διαδρομές που χρησιμοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η Ισπανία υπήρξε το πρώτο σημείο εισόδου στην Ευρώπη, καθώς περίπου 6.800 άνθρωποι έφτασαν μέσω ξηράς (μέσω των ισπανικών θυλάκων της Ceuta και της Melilla) και επιπλέον 58.600 άνθρωποι διέσχισαν την επικίνδυνη Δυτική Μεσόγειο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τετραπλασιαστεί σχεδόν ο αριθμός των νεκρών, από 202 το 2017 σε 777. Περίπου 23.400 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία το 2018, πέντε φορές λιγότεροι απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά. Η Ελλάδα δέχθηκε παρόμοιο αριθμό αφίξεων μέσω θαλάσσης, περίπου 32.500, σε σχέση με τις 30.000 το 2017. Όμως σημειώθηκε σχεδόν τριπλάσια αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που έφτασαν από τα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, unhcr.org

Δημοφιλή