Τρίτη μέρα εγκλωβισμένοι στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ - Τεράστιο κύμα συμπαράστασης και διαδηλώσεις

«Μοιάζουν τόσο αβοήθητοι. Η αστυνομία θέλει ή να τους σκοτώσει ή να τους συλλάβει όλους»
ANTHONY WALLACE via Getty Images

Δεκάδες διαδηλωτές παραμένουν για τρίτη ημέρα κλεισμένοι στην Πολυτεχνική Σχολή του Χονγκ Κονγκ, μετά την εντυπωσιακή «απόδραση» το βράδυ της Δευτέρας πολλών συντρόφων τους, την ώρα που το Πεκίνο επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει να βυθιστεί στο χάος η πρώην βρετανική αποικία.

Η κατάληψη του Πολυτεχνείου αποτελεί την πιο μακρά και βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών από την έναρξη των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ τον Ιούνιο.

Πολιορκημένοι από την Κυριακή από αστυνομικούς που συλλαμβάνουν όλους όσους προσπαθούν να διαφύγουν από το Πολυτεχνείο, που βρίσκεται στη χερσόνησο Κοουλούν, κάποιοι διαδηλωτές κατάφεραν το βράδυ να διαφύγουν κατεβαίνοντας με σκοινιά από πεζογέφυρα σε δρόμο στον οποίο τους περίμεναν μοτοσικλετιστές, οι οποίοι τους απομάκρυναν με ασφάλεια από την περιοχή.

Την ίδια στιγμή, όπως γράφει ο Guardian η συμπαράσταση των πολιτών στους διαδηλωτές που βρίσκονταν εντός του Πολυτεχνείου ήταν μαζική με χιλιάδες ανθρώπους να ξεχύνονται σε αυτοκινητόδρομους και πλατείας προσπαθώντας να φτάσουν στην χερσόνησο και στη Σχολή.

Billy H.C. Kwok via Getty Images
Laurel Chor via Getty Images
Laurel Chor via Getty Images

Οι δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε εμπόλεμη ζώνη καθώς όπως διαδηλωτές, απόφοιτοι της Σχολής, εθελοντές και άλλοι υποστηρικτές προσπαθούν να σπάσουν τον αστυνομικό γύρω από το πανεπιστήμιο. Πλάκες από πεζοδρόμιο ξηλώθηκαν και μαζί με μολότοφ χρησιμοποιήθηκαν ως πολεμοφόδια κατά των αστυνομικών κατά της αστυνομίας που απάντησε με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ. Οι διαδηλωτές στη συνέχεια απλώθηκαν σε γειτονιές κοντά στην πανεπιστημιούπολη, μερικοί με τσάντες προμηθειών που ήλπιζαν να καταφέρουν να παραδώσουν σε όσους ήταν μέσα στη σχολή ενώ άλλοι ήθελαν να παραμείνουν στην περιοχή και να τους υπερασπιστούν ώστε να μην υπάρξει επέμβαση της αστυνομίας ή να τους βοηθήσουν να διαφύγουν.

«Δεν πιστεύω πως η αστυνομία θέλει να βοηθήσει τα παιδιά» σχολιάζει η 25χρονη Λούσι σχετικά με τις δηλώσεις της αστυνομίας πως θα εφόσον εγκαταλείψουν τη σχολή δεν θα τους πειράξουν. «Πολλοί πιστεύουμε πως θέλουν να τους σκοτώσουν ή να τους συλλάβουν όλους. Μοιάζουν τόσο αβοήθητοι. Όπως και εμείς».

Από την πλευρά της η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, η Κάρι Λαμ, εκτίμησε σήμερα ότι περίπου 100 διαδηλωτές παραμένουν στο Πολυτεχνείο.

Adnan Abidi / Reuters
Billy H.C. Kwok via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images

Μιλώντας για πρώτη φορά από την έναρξη της πολιορκίας στο πανεπιστημιακό ίδρυμα η Λαμ σημείωσε ότι περίπου 100 διαδηλωτές παραμένουν εκεί, ενώ άλλοι 600 που ήταν κλεισμένοι στο Πολυτεχνείο έχουν παραδοθεί στην αστυνομία.

Μεταξύ όσων παραδόθηκαν είναι και 200 ανήλικοι στους οποίους επετράπη να επιστρέψουν στα σπίτια τους αφού τους έγινε έλεγχος. Η Λαμ όμως τόνισε ότι η αστυνομία έχει κρατήσει τους αριθμούς ταυτότητάς τους και δεν αποκλείεται στο μέλλον να τους ασκηθούν διώξεις.

Σύμφωνα με τη Λαμ, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ αναζητεί μία «ειρηνική λύση» στην αντιπαράθεση αυτή, υπογραμμίζοντας ότι η αστυνομία επιθυμεί μια ανθρώπινη λύση, ενώ ζήτησε από όσους βρίσκονται ακόμη μέσα στο πανεπιστήμιο να παραδοθούν.

«Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πλήρη συνεργασία των διαδηλωτών και βέβαια οι ταραξίες πρέπει να σταματήσουν τις βίαιες ενέργειες, να παραδώσουν τα όπλα και να βγουν ειρηνικά (από το Πολυτεχνείο) ακολουθώντας τις εντολές της αστυνομίας», επεσήμανε.

Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Adnan Abidi / Reuters
Adnan Abidi / Reuters
Adnan Abidi / Reuters
Adnan Abidi / Reuters
Adnan Abidi / Reuters
Adnan Abidi / Reuters
Athit Perawongmetha / Reuters
Thomas Peter / Reuters
DALE DE LA REY via Getty Images

Πηγές: Guardian, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή