Τρίτο και οριστικό όχι στη Μέι από το Βρετανικό Κοινοβούλιο - Brexit στις 12 Απριλίου

Με ψήφους 344 κατά έναντι 286 υπέρ.
House of Commons - PA Images via Getty Images

Την ημέρα που η Μεγάλη Βρετανία υποτίθεται ότι θα αποχωρούσε μια και καλή από την Ευρωπαική Ενωση το κοινοβούλιο της χώρας απέρριψε για τρίτη φορά - σε ισάριθμες ψηφοφορίες - την συμφωνία της Τερέζα Μέι με τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρξει παράταση στο Brexit έως τις 22 Μαίου, όπως επιθυμούσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, και το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή - εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά - είναι η «σκληρή», χωρίς συμφωνία, αποχώρηση να επέλθει μέχρι τις 12 Απριλίου.

Η πρόταση της Πρωθυπουργού της χώρας καταψηφίστηκε με ψήφους 344 κατά έναντι 286 υπέρ, ενώ η κυβέρνηση έψαχνε τουλάχιστον 318 βουλευτές που να στηρίζουν την προτεινόμενη συμφωνία.

Μεταξύ αυτών που «μαύρισαν» την Μέι ήταν και 34 συντηρητικοί βουλευτές Τόρις, που ανήκουν στο ίδιο κόμμα με την Πρωθυπουργό αλλά «αποστάτησαν».Στον αντίποδα, μόλις 5 βουλευτές των Εργατικών ακολούθησαν την ακριβώς αντίθετη διαδρομή, υπερψηφίζοντας την εισήγηση της.

Τη Δευτέρα οι νέες αποφάσεις

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για τους Βρεταβούς βουλευτές είναι η ερχόμενη Δευτέρα, 1 Απριλίου, οπότε πραγματοποιείται ο δεύτερος γύρος των ενδεικτικών ψήφων. Αν κάποιο εναλλακτικό σχέδιο κερδίσει την πλειοψηφία, θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να ανοίξει μια διέξοδος σε αυτή την στασιμότητα που υπάρχει αναφορικά με το Brexit.

Eνα σχέδιο που θα υποβληθεί για δεύτερη φορά είναι η ανάκληση του άρθρου 50 και η πλήρης ανακοπή της διαδικασίας του Brexit. Το σχέδιο θα κατατεθεί για άλλη μια φορά, σε μια ελαφρώς διαφορετική μορφή.

Σύμφωνα με τη βουλευτή του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Τζοάνα Τσέρι, περίπου 40 βουλευτές έχουν ήδη υποσχεθεί την υποστήριξή τους σε αυτή την κίνηση ενώ αναμένει να προστεθούν σε αυτούς πολύ περισσότεροι. Το συγκεκριμένο σχέδιο υποστηρίχθηκε από 184 βουλευτές την περασμένη Τετάρτη.

Πηγές από την Ντάουνινγκ Στριτ, από την πλευρά τους, σχολιάζουν πως «τουλάχιστον κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», τονίζοντας ότι σε αυτή την ψηφοφορία η πρόταση της Μέι συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από τις προηγούμενες φορές. «Η Πρωθυπουργός θα συνεχίσει να αναζητά την υποστήριξη της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Μέι: Οι επιπτώσεις της απόφασης είναι σοβαρές

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η «σοβαρή» απόφαση των βουλευτών να απορρίψουν τη συμφωνία της για το Brexit για τρίτη φορά σημαίνει ότι το κοινοβούλιο έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιλογές του για τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι επιπτώσεις της απόφασης του Κοινοβουλίου είναι σοβαρές» σημείωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Φοβάμαι ότι φθάνουμε στα όρια αυτής της διαδικασίας στη Βουλή», συνέχισε.

«Αυτή η Βουλή απέρριψε το ενδεχόμενο (ενός Brexit) χωρίς συμφωνία. Απέρριψε το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει το Brexit. Την Τετάρτη, απέρριψε όλες τις παραλλαγές της συμφωνίας που τέθηκαν επί τάπητος. Και σήμερα αρνήθηκε να εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να συνεχίσει μια διαδικασία στο μέλλον».

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 10 Απριλίου

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι ζήτησε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 10 Απριλίου, μετά την νέα ήττα της Μέι.

Eνας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε: «Μετά την αρνητική ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα, το άρθρο 50 θα παραταθεί μέχρι τις 12 Απριλίου, όπως αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη εβδομάδα. Ο Τούσκ κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 Απριλίου για να εξετάσει το μέλλον. Αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει ένα τρόπο πριν από αυτή την ημερομηνία, εν ευθέτω χρόνω για να εξετάστεί από το Ευρωπαικό Συμβούλιο. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα και οι λεπτομέρειες του απομένουν να αποφασιστούν, αλλά όπως και την περασμένη εβδομάδα, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να συμμετάσχει στην αρχή της συνάντησης».

Για Brexit χωρίς deal προειδοποιεί η Κομισίον

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε δήλωση, στην οποία προειδοποιεί ότι ένα Brexit χωρίς deal είναι τώρα ένα «πιθανό σενάριο», τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ χειρότερο από το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας με την απορριφθείσα συμφωνία.

«Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την αρνητική ψήφο στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 50) στις 22 Μαρτίου, η περίοδος που προβλέπεται στο άρθρο 50 παράγραφος 3 παρατείνεται μέχρι τις 12 Απριλίου. Η Μεγάλη Βρετανία καλείται να ορίσει έναν τρόπο για να προχωρήσει το ζήτημα πριν από αυτήν την ημερομηνία, προκειμένου να εξετασθεί από από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.Το σενάριο « (σ.σ εξόδου) χωρίς συμφωνία» στις 12 Απριλίου αποτελεί τώρα ένα πιθανό σενάριο: η ΕΕ προετοιμάζεται για αυτό από τον Δεκέμβριο του 2017 και είναι πλέον πλήρως προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο τα μεσάνυχτα στις 12 Απριλίου, ενώ η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη. Τα οφέλη της συμφωνίας για το Brexit, συμπεριλαμβανομένης μιας μεταβατικής περιόδου, σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχουν στο σενάριο της «μη συμφωνίας» αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Ο Γενικός γραμματέας της Κομισιόν, Μάρτιν Σέλμάιρ, σχολίασε πως η 12η Απριλίου είναι η νέα 29η Μαρτίου.

Κόρμπιν: Ηρθε η ώρα να φύγει η Μέι

Η πρωθυπουργός θα πρέπει να αλλάξει την συμφωνία της και εάν δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο «θα πρέπει να παραιτηθεί και να αφήσει τη χώρα να αποφασίσει το μέλλον με γενικές εκλογές» υποστήριξε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την ανακοίνωση της απόρριψης της Συμφωνίας για την Αποχώρηση από το κοινοβούλιο.

Η βουλευτής των Πρασίνων, Κάρολιν Λούκας, χαρακτήρισε αστείο το γεγονός ότι η Τερέζα Μέι δεν μπορεί να αναγνωρίσει ότι η συμφωνία της είναι «νεκρή», ενώ η προσωρινή επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ομάδας, Χάιντι Αλεν, ότι τώρα θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα. Ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στο κοινοβούλιο, Ιαν Μπλάκφορντ, ζήτησε από την Μέι να σκεφτεί την ανάκληση του άρθρου 50 και διενέργεια εκλογών.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του βορειο-ιρλανδικού DUP, Νάιτζελ Ντοντς, επανέλαβε την θέση του κόμματος για την απειλή που θέτει το backstop στην ενότητα της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον χρόνο που απομένει για να ασχοληθεί με τις ανησυχίες που υπάρχουν στο κοινοβούλιο» και ότι το DUP ενθάρρυνε την κυβέρνηση να επιστρέψει στις Βρυξέλλες με τα ζητήματα (που τέθηκαν στις μεταξύ τους συζητήσεις) και όχι απλά να αποδεχτεί την θέση της ΕΕ ως κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει.

Από την πλευρά τους, οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες της χώρας, ανακοίνωσαν ότι τώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ενδεικτικές ψηφοφορίες της Δευτέρας, οι οποίες θα πρέπει να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα, καθώς έχουν απομείνει μόνο δύο εβδομάδες από την έξοδο χωρίς συμφωνία. «Μόνο οι βουλευτές μπορούν να δώσουν τέλος σε αυτό τον εφιάλτη για τις επιχειρήσεις» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων, Τζος Χάρντι. «Το καρουζέλ του Brexit εξακολουθεί να γυρίζει, αλλά η διασκέδαση τελείωσε εδώ και πολύ καιρό. Δεν έχουμε λόγια να εκφράσουμε πόσο ο επιχειρηματικός κόσμος έχει σιχαθεί αυτή την εκκρεμότητα. Η ανικανότητα να ληφθούν αποφάσεις προκαλεί διαρκή ζημία στις επιχειρήσεις» είπε ο προσωρινός επικεφαλής του Ινστιτούτου των Διευθυντών.

Στους δρόμους οι Βρετανοί

ASSOCIATED PRESS

Κινήματα, οργανώσεις και απλοί πολίτες που τάσσονται υπέρ του Brexit, βγήκαν κατά εκατοντάδες στους δρόμους του Λονδίνου αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχείς καθυστερήσεις στην προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί στο κέντρο του Λονδίνου. Ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν θα μετακινηθούμε» και «Αποχώρηση σημαίνει αποχώρηση», ενόσω οι βουλευτές μέσα στο κοινοβούλιο συζητούσαν και ψήφιζαν για την Συμφωνία Αποχώρησης. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν το δρόμο έξω από το κοινοβούλιο, ζητώντας να τηρηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να οδηγηθεί η Βρετανία εκτός ΕΕ.

ASSOCIATED PRESS

Τα δύο πολιτικά κινήματα της Γαλλίας, που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Frexit), έδωσαν το παρόν στο Λονδίνο, για να γιορτάσουν την 29η Μαρτίου, την ημέρα όπου επρόκειτο να γίνει πραγματικότητα η έξοδος της Βρετανίας από το μπλοκ (Brexit).

Ο πρόεδρος των Πατριωτών Φλοριάν Φιλιπό συμμετείχε στη βρετανική πρωτεύουσα σε μια πορεία, της οποίας ηγείτο ο υπέρμαχος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα, την Ευρώπη της Ελευθερίας και της Αμεσης Δημοκρατίας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με το πρώην δεξί χέρι της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Πρόκειται για μια «march to leave, δηλαδή μια πορεία υπέρ της ελευθερίας, προκειμένου να γίνει σεβαστή η ψήφος των Βρετανών για το Brexit» αλλά και για να «βροντοφωνάξουμε αυτή τη βούληση για σεβασμό προς τη δημοκρατία κι αυτήν τη δίψα για κυριαρχία» σχολίασε ο Φιλιπό, σε ένα βίντεο που γύρισε στο Λονδίνο.

ASSOCIATED PRESS

Την ίδια ώρα, το κόμμα UPR (Λαϊκή Ρεπουμπλικανική Ενωση) του πρώην υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Φρανσουά Ασελινό πραγματοποίησε πορεία στο Λονδίνο με τη συμμετοχή 700 ανθρώπων για να γιορτάσει την αρχική ημερομηνία του Brexit, όπως και την επέτειο 12 ετών από την ίδρυση του κόμματός του.

«Αυτό που είναι δύσκολο δεν είναι η έξοδος από την ΕΕ. (...) Το πρόβλημα συνίσταται σε εκείνους που ηττήθηκαν, να αποδεχθούν τη δημοκρατία και την καθολική ψήφο» σχολίασε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ο Ασελινό.

Οι Πατριώτες πιστώνονται με ποσοστό 2% στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές του Μαΐου και το UPR με 1%, σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού ινστιτούτου καταγραφής της κοινής γνώμης Ifop, που δημοσιοποιήθηκαν χθες το βράδυ.

ASSOCIATED PRESS

«Τι θέλουμε; Το Brexit. Πότε το θέλουμε; Τώρα» φώναζαν οι ευρωσκεπτικιστές διαδηλωτές, που κρατούσαν σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου. «Ντροπή σας», ήταν το σύνθημα που απευθυνόταν στους Βρετανούς βουλευτές.

Για τους διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κινήματος Leave means Leave (”Η αποχώρηση σημαίνει αποχώρηση”), το σημαντικό είναι να φύγει η χώρα από την ΕΕ, έστω και χωρίς συμφωνία. «Καμία συμφωνία, κανένα πρόβλημα» ή «Γεια χαρά ΕΕ», έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν ενώ πολλοί ζητούσαν μετ′ επιτάσεως «ένα σκληρό Brexit» χωρίς καμία καθυστέρηση.

Από την άλλη, ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ του Brexit έφτασαν στο Λονδίνο, μετά από μακρά πορεία 450 χιλιομέτρων από τη βορειοανατολική Αγγλία. Φορώντας τη σημαία στους ώμους τους, σαν κάπα, διαδήλωσαν ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν το τραγούδι των Queen “I want to break free” (”Θέλω να ελευθερωθώ”).

Αν η Βρετανία αποχωρούσε σήμερα, όπως προβλεπόταν, η Τζέιν Μπόουμαν «θα εκτόξευε πυροτεχνήματα». Αντί για αυτό όμως, η 63χρονη καλλιτέχνιδα διαδήλωσε στο Γουεστμίνστερ, κρατώντας ένα πανώ με τη φράση «Σεβαστείτε την ψήφο μας», που ζωγράφισε η ίδια. Η Μπόουμαν κατηγορεί τους βουλευτές ότι «πρόδωσαν» τον λαό.

Πιο συγκρατημένη, η Αγγλικανική Εκκλησία κάλεσε τους Βρετανούς να στραφούν στον Θεό και να προσευχηθούν. Πρότεινε μάλιστα μια προσευχή με την οποία θα ζητήσουν από τον Θεό ”να ενώσει το έθνος και να καθοδηγήσει τους ηγέτες μας”.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι είναι έτοιμη να εμποδίσει οποιεσδήποτε συγκρούσεις ενδέχεται να υπάρξουν στις συγκεντρώσεις.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η απόρριψη, για τρίτη φορά, της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο «εντείνει σημαντικά τον κίνδυνο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», προειδοποίησε η γαλλική προεδρία.

«Επαφίεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να παρουσιάσει εντός των επόμενων ημερών ένα εναλλακτικό σχέδιο (βουλευτικές εκλογές, δημοψήφισμα, τελωνειακή ένωση...). Διαφορετικά –και αυτό γίνεται ολοένα και πιο πιθανό– θα δούμε να αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, μιλώντας σε βουλευτές, διαβεβαίωσε ότι η χώρα είναι απολύτως έτοιμη να διαχειριστεί τις συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αν και θα πρέπει «να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες» και να γίνει μια διαπραγμάτευση με το Λονδίνο για το ζήτημα της αλιείας.

«Θα επιταχύνουμε την τελική φάση της προετοιμασίας, όμως αναμφίβολα είμαστε η πιο έτοιμη από τις χώρες που τις αφορά άμεσα» το θέμα, τόνισε.

Οταν ρωτήθηκε από βουλευτές της βόρειας Γαλλίας για το τι θα γίνει με τους Γάλλους αλιείς, που ψαρεύουν σε βρετανικά ύδατα, είπε ότι έχει ξεκινήσει διάλογος με τη Βρετανία για να λυθεί το πρόβλημα. Στην ΕΕ, η κοινή αλιευτική πολιτική επιτρέπει σε όλα τα ευρωπαϊκά αλιευτικά να ψαρεύουν στις ζώνες αλιείας των άλλων χωρών-μελών, υπό τον όρο ότι θα τηρούν τις ποσοστώσεις των ποσοτήτων. Ομως μετά το Brexit η βρετανική κυβέρνηση θα έχει τον αποκλειστικό έλεγχο των θαλασσών της.

Πρόσφατα, ο δήμαρχος του Μπουλόν-σιρ-μερ, Φρεντερίκ Κουβιγιέρ, επισήμανε ότι «το 60% της αλιευτικής δραστηριότητας» γίνεται σε βρετανικά ύδατα και προειδοποίησε ότι 400 επιχειρήσεις και 6.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από το μπρα-ντε-φερ μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας,Μαρκ Ρούτε, δήλωσε πως η Βρετανία μπορεί τώρα να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία, αφού οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν για τρίτη φορά τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευθεί με την ΕΕ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι πολύ πραγματικός», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους μερικά λεπτά μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Ενας από τους δύο δρόμους προς ένα συντεταγμένο Brexit φαίνεται τώρα πως έκλεισε. Ετσι μένει μόνο ο άλλος δρόμος, που είναι να ξεκαθαρίσουν οι Βρετανοί τι θέλουν πριν από τις 12 Απριλίου».

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια μακρά παράταση στην περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να αναθεωρήσει την προσέγγισή της στο Brexit, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο αίτημα εκ μέρους του Λονδίνου θα τύχαινε γενναιόδωρης απάντησης.

Παράλληλα όμως ο Βαράντκαρ προειδοποίησε ότι εντείνεται ο κίνδυνος για ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία, αφού οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν για τρίτη φορά σήμερα τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

«Η Ιρλανδία προετοιμάζεται εντατικά για ένα σενάριο (εξόδου) χωρίς συμφωνία. Αλλά δεν πρέπει να υποτιμάμε τις δυσκολίες που θα έχει (μια αποχώρηση αυτού του είδους) για όλους μας, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν είναι σαφές αν η Βρετανία έχει αντιληφθεί πλήρως ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία δεν έχει φύγει από το τραπέζι, αντιθέτως είναι μια εντεινόμενη πιθανότητα», σημείωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας υποστήριξε ότι ο χρόνος αρχίζει να εξαντλείται για να αποτραπεί ένα σκληρό Brexit.

«Πλέον δεν έχουμε πολύ χρόνο για να αποφύγουμε ένα άτακτο Brexit», προειδοποίησε ο Μάας σε σύντομη ανακοίνωσή του. «Οι Βρετανοί πρέπει να αποφασίσουν πριν από την 12η Απριλίου πώς θα προχωρήσουν στη συνέχεια».

«Μπορώ να πω ένα πράγμα: η Γερμανία και η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένες για κάθε περίπτωση», δήλωσε ο υπουργός τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει τα μέτρα τους για να προστατεύσουν τους πολίτες τους από τις αρνητικές επιπτώσεις ενός ενδεχομένως σκληρού Brexit.

Πτώση γιια τη στερλίνα

Η στερλίνα κατέγραψε πτώση έναντι του δολαρίου και του ευρώ μετά την απόρριψη από τους βρετανούς βουλευτές για τρίτη φορά της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία διαπραγματεύτηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Γύρω στις 15.20 ώρα Γκρίνουιτς (17.20 ώρα Ελλάδας) η ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος ήταν 1,3029 δολάριο, μισή ώρα μετά την πτώση του στο 1,2978 δολάριο, λίγο πιο χαμηλά τις τελευταίες δυόμισι και πλέον εβδομάδες. Χθες, Πέμπτη στις 21.00 ώρα Γκρίνουιτς η στερλίνα ήταν στο 1,3044 δολάριο.

Εναντι του ευρώ, η στερλίνα ανταλλασσόταν στις 86,21 πένες για ένα ευρώ, έναντι 86,03 πένες το βράδυ της Πέμπτης.

Παρότι η έκβαση αυτή ήταν αναμενόμενη, οι κίνδυνοι μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, η οποία «έδειχνε πολύ απίθανη μόλις πριν από μερικές εβδομάδες» αυξάνονται, εκτιμά ο Ντέιβιντ Τσίθαμ, αναλυτής του XTB.

(με πληροφορίες από BBC, CNN, ΑΠΕ)

Δημοφιλή